ТЕМА 7. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ ТА ЇЇ НОРМУВАННЯ

 

Тести для самоконтролю

 

1. Показник, що характеризує ефективність праці, здатність працівників випускати певну кількість продукції за одиницю часу – це:

а) трудомісткість продукції;

б) кількість устаткування;

в) завантаженість устаткування;

г) продуктивність праці;

д) чисельність персоналу.

 

2. Регламентований обсяг роботи, який повинен бути виконаний одним робітником за одиницю часу, це…

а)   норма часу;

б)   норма обслуговування;

в)   норма виробітку;

г)    норма трудомісткості;

д)   норма площі.

 

3. Величиною, оберненою до норми часу, є:

а)   норма обслуговування;

б)   норма чисельності;

в)   норма виробітку;

г)    норма керування;

д)   нормоване завдання.

 

4. Технологічно та організаційно відокремлена група робочих місць, де виробляється один або декілька типорозмірів виробів, називається:

а)   потоковою лінією;

б)   виробничою дільницею;

в)   робочим конвеєром;

г)    технологічною операцією;

д)   маршрутом.

 

5.Структурною ланкою виробничої дільниці є:

а)   технологічна операція;

б)   робоче місце;

в)   виробничий процес;

г)    виробничий цикл;

д)   технологічний маршрут.

 

6. У структурі затрат робочого часу обслуговування робочого місця належить до:

а)   часу перерв;

б)   підготовчого часу;

в)   часу роботи;

г)    основного часу;

д)   допоміжного часу.

 

7. До складу норм штучного часу не входять складові:

а)   основний час;

б)   час обслуговування робочого місця;

в)   підготовчо-завершальний час;

г)    час перерв;

д)   допоміжний час.

 

8. На формування робочих місць не впливає:

а)   тип виробництва;

б)   рівень кооперації виробництва;

в)   ступінь механізації і автоматизації виробничих процесів;

г)    тривалість зміни;

д)   технологічна операція.

 

9. Норма часу в умовах масового виробництва формується на основі часу:

а)   основного;

б)   допоміжного;

в)   підготовчо-завершального;

г)    часу на відпочинок і особисті потреби;

д)   оперативного.

 

10. Організація праці не забезпечує:

а)   підвищення кваліфікації робітників;

б)   краще використання матеріалів, палива, техніки;

в)   підвищення енергоозброєності;

г)    зростання продуктивності праці;

д)   підвищення трудомісткості.

 

11. Основною одиницею поділу праці на підприємстві є:

а)   трудовий процес;

б)   виробничий процес;

в)   операція;

г)    виробничий цикл;

д)   технологічний цикл.

 

12. До етапів проведення фотографії робочого часу не належить:

а)   підготовка;

б)   спостереження;

в)   відпочинок;

г)    обробка;

д)   аналіз.

 

13. Який з показників є трудовим показником продуктивності праці:

а)   верстатозмінність;

б)   трудомісткість;

в)   матеріаломісткість;

г)    фондомісткість;

д)   енергомісткість.

 

14. До норм праці не належить:

а)   норма часу;

б)   норма операції;

в)   норма виробітку;

г)    норма чисельності;

д)   норма обслуговування.

 

15. До основних завданьорганізації праці не належить:

а) удосконалення форм розподілу праці;

б) удосконалення нормування праці;

в) зниження трудової дисципліни;

г) покращення умов праці;

д) зміцнення трудової дисципліни.

 

16. Величиною, оберненою до норми виробітку, є:

а)   норма обслуговування;

б)   норма часу;

в)   норма чисельності;

г)    норма керування;

д)   норма завдання.