ТЕМА 7. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ ТА ЇЇ НОРМУВАННЯ
Тести для самоконтролю
1. Показник, що характеризує ефективність праці, здатність
працівників випускати певну кількість продукції за одиницю часу – це:
а) трудомісткість продукції;
б) кількість устаткування;
в) завантаженість устаткування;
г) продуктивність праці;
д) чисельність персоналу.
2. Регламентований обсяг роботи, який повинен бути виконаний одним
робітником за одиницю часу, це…
а) норма часу;
б) норма обслуговування;
в) норма виробітку;
г) норма трудомісткості;
д) норма площі.
3. Величиною, оберненою до норми часу, є:
а) норма обслуговування;
б) норма чисельності;
в) норма виробітку;
г) норма керування;
д) нормоване завдання.
4. Технологічно та організаційно відокремлена група робочих місць, де
виробляється один або декілька типорозмірів виробів, називається:
а) потоковою лінією;
б) виробничою дільницею;
в) робочим конвеєром;
г) технологічною операцією;
д) маршрутом.
5.Структурною ланкою виробничої дільниці є:
а) технологічна операція;
б) робоче місце;
в) виробничий процес;
г) виробничий цикл;
д) технологічний маршрут.
6. У структурі затрат робочого часу обслуговування робочого місця
належить до:
а) часу перерв;
б) підготовчого часу;
в) часу роботи;
г) основного часу;
д) допоміжного часу.
7. До складу норм штучного часу не входять складові:
а) основний час;
б) час обслуговування робочого місця;
в) підготовчо-завершальний час;
г) час перерв;
д) допоміжний час.
8. На формування робочих місць не впливає:
а) тип виробництва;
б) рівень кооперації виробництва;
в) ступінь механізації і автоматизації виробничих процесів;
г) тривалість зміни;
д) технологічна операція.
9. Норма часу в умовах масового виробництва формується на основі часу:
а) основного;
б) допоміжного;
в) підготовчо-завершального;
г) часу на відпочинок і особисті потреби;
д) оперативного.
10. Організація праці не забезпечує:
а) підвищення кваліфікації робітників;
б) краще використання матеріалів, палива, техніки;
в) підвищення енергоозброєності;
г) зростання продуктивності праці;
д) підвищення трудомісткості.
11. Основною одиницею поділу праці на підприємстві є:
а) трудовий процес;
б) виробничий процес;
в) операція;
г) виробничий цикл;
д) технологічний цикл.
12. До етапів проведення фотографії робочого часу не належить:
а) підготовка;
б) спостереження;
в) відпочинок;
г) обробка;
д) аналіз.
13. Який з показників є трудовим показником продуктивності праці:
а) верстатозмінність;
б) трудомісткість;
в) матеріаломісткість;
г) фондомісткість;
д) енергомісткість.
14. До норм праці не належить:
а) норма часу;
б) норма операції;
в) норма виробітку;
г) норма чисельності;
д) норма обслуговування.
15. До основних завданьорганізації праці не
належить:
а) удосконалення форм розподілу праці;
б) удосконалення нормування праці;
в) зниження трудової дисципліни;
г) покращення умов праці;
д) зміцнення трудової дисципліни.
16. Величиною, оберненою до норми виробітку, є:
а) норма обслуговування;
б) норма часу;
в) норма чисельності;
г) норма керування;
д) норма завдання.