ТЕМА 8. ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ

8.4.Технічний контроль якості продукції

 

На підприємствах функції безпосереднього контролю якості продукції виконує технічний контроль, який є невід’ємною частиною виробничого процесу і головним завданням якого є постійне забезпечення необхідного контролю якості, зафіксованого у нормативних документах, шляхом безпосередньої перевірки кожного виробу.

Об’єктами технічного контролю є всі складові елементи процесу виробництва: предмети (ресурси), засоби праці, виробничі процеси, умови праці,готова продукція і ін.

 За повнотою охоплення виробів технічним контролем розрізняють:

-  суцільний контроль, за якого здійснюється перевірка кожного окремого виробу в партії виготовленої продукції;

-  вибірковий контроль, за якого встановлюється відсоток вибірковості, тому контролюється лише частина виготовленої продукції.

За етапами виробничого процесу розрізняють наступні види контролю:

-  вхідний, який проводиться перед початком виготовлення виробів з метою виявлення недоброякісної сировини і матеріалів, що значною мірою визначає конкурентоспроможність готового продукту праці;

-  операційний, який проводиться в процесі виготовлення виробу з метою своєчасного виявлення і ліквідації браку і залежить від характеру технологічного процесу і потрібної якості виробів;

-  приймальний контроль, який проводиться після закінчення процесу виготовлення виробів з метою визначення відповідності вимогам, встановленим нормативно-технічною документацією. Даному виду контролю підлягає вся виготовлена продукція перед надходженням її на іншу виробничу дільницю або на склад готової продукції.

Спрямовуючи свою діяльність на виготовлення конкурентоспроможної продукції, на постійне її оновлення, підприємства отримують економічний ефект.

 

Економічна ефективність поліпшення якості продукції характеризується розміром додатково отриманого прибутку від виробництва і реалізації продукції підвищеної якості.

Річний економічний ефект від поліпшення якості продукції обчислюється за формулою:

Ея=(∆П–Ен·К)·Nя,грн.,

де          ∆П– приріст прибутку за рахунок реалізації одиниці продукції підвищеної якості, грн.;

К–питомі капіталовкладення на проведення заходів щодо підвищення якості продукції, грн./од.;

Ен нормативний коефіцієнт ефективності.

 Значення нормативного коефіцієнта встановлюються Міністерством економіки України і становлять:

-  для будівництва – 0,12;

-  для нової техніки – 0,15;

-  для транспортних засобів – 0,16.

Термін окупності додаткових капіталовкладень визначається за формулою:

,роки.

Розрахунковий термін окупності порівнюється з нормативним, який у відповідності до типової методики визначення економічної ефективності капітальних витрат дорівнює 6.7 років.Нововведення, що мають термін окупності вище нормативного, впроваджувати економічно не доцільно.

У багатьох галузях промисловості якість продукції оцінюється за сортами за допомогою коефіцієнтів сортності (Кс):

,

де          N1, N2 – відповідно випуск продукції нижчого і вищого сорту, од.;

Ц1, Ц2 – ціна одиниці виробу відповідного сорту, грн.

Якщо покращення якості продукції відображається у підвищенні її сортності, то за рахунок підвищення ціни на продукцію вищого сорту створюється додатковий прибуток.