ТЕМА 7. ОРГАНІЗАЦІЯ
ПРАЦІ ТА ЇЇ НОРМУВАННЯ
7.4. Робоче місце.
Основні вимоги до організації і планування робочих місць
Для ефективного здійснення процесу виробництва
(виконання роботи) за окремими робітниками або групою робітників закріплюється частина виробничої площі підприємства, на якій здійснюється виконання частин роботи.
Робоче місце – це частина виробничого простору дільниці, цеху, відділу підприємства, оснащена засобами праці для виконання певної частини виробничого (управлінського) процесу одним або декількома працівниками.
На формування робочих місць впливають ряд факторів:
- тип виробництва;
- ступінь механізації і автоматизації виробничих і трудових процесів;
- кількість устаткування та ін.
Відповідно до цих факторів здійснюється класифікація робочих місць (рис. 7.1).
Ознаки |
Вид робочого місця |
Тип виробництва |
Спеціальне, спеціалізоване, універсальне |
Ступінь механізації |
Автоматизоване, механізоване, ручної роботи |
Час функціонування |
Постійне, тимчасове |
Рис. 7.1.
Класифікація робочих місць
Необхідні для робочого місця устаткування, інструмент та інше технологічне оснащення визначаються залежно від особливостей операцій технологічного процесу, форми, ваги, хімічного складу, якості виготовлюваного виробу.
Основні вимоги до організації робочого місця такі: на робочому місці постійно повинно знаходитись усе необхідне для безпечної і продуктивної праці і не повинно бути нічого зайвого, що заважало б робітнику виконувати трудові рухи.
Тому важлива роль відводиться плануванню робочих місць.
Планування робочого місця – це належне просторове розміщення в його межах засобів і предметів праці для раціонального виконання трудових процесів.
Важливою умовою продуктивної та безпечної праці є раціональне планування робочого місця.
Основні вимоги до планування робочого місця:
- розмір робочої зони повинен давати робітнику змогу зручно і без перешкод виконувати роботи;
- технологічне устаткування має розміщуватися так, щоб робітник мав можливість постійно тримати його в полі зору;
- основне і допоміжне обладнання повинно розташовуватись так, щоб був вільний доступ до його обслуговування;
- предмети постійного користування повинні бути на близькій від робітника відстані;
- предмети тимчасового користування повинні знаходитись у спеціально відведених місцях, щоб вони не заважали основній роботі.
Під час організації робочого місця велике значення має його оснащення, яке забезпечує трудовий процес всіма необхідними засобами і предметами праці.
Оснащення робочого місця залежить від типу виробництва, виду роботи, яка виконується, і включає постійне і тимчасове оснащення.
До постійного (основного) оснащення належить:
- основне технологічне устаткування;
- допоміжне устаткування та оснащення;
- транспортні засоби;
- пристосування та інструмент;
- засоби сигналізації, освітлення, вентиляції;
- засоби комунікації (подача енергії, сировини і ін.).
Склад і тривалість перебування на робочому місці тимчасового оснащення залежить від технологічного процесу і системи обслуговування робочих місць.
Основним завданням кожного підприємства є розробка заходів з удосконалення організації робочих місць з метою підвищення ефективності праці і дотримання вимог щодо її охорони і безпеки.
Організацію і планування робочого місця можна розглянути на прикладі робочого місця робітника-верстатника (дод.1).
Робоче місце верстатника оснащене інструментальною шафою, в якій повинен зберігатися інструмент постійного користування і засоби з догляду за верстатом; приймальним столом для розміщення на ньому тари з заготовками і готовими деталями; решіткою під ноги робітнику; поличкою для креслень і вимірювального інструменту.