ТЕМА 7. ОРГАНІЗАЦІЯ
ПРАЦІ ТА ЇЇ НОРМУВАННЯ
7.2. Продуктивність
праці, показники і методи її вимірювання
Одним із параметрів, що свідчить про ефективність цілеспрямованої діяльності людей протягом певного часу, про її результативність, є продуктивність праці.
Продуктивність праці – це показник, що характеризує ефективність праці, показує здатність працівників виготовляти певну кількість продукції (виконувати роботу) за одиницю часу.
Рівень продуктивності праці вимірюється наступними показниками:
1) виробіток–це
кількість продукції (робіт), виготовленої (виконаних) одним робітником за
одиницю робочого часу (годину, зміну, добу, місяць);
2) трудомісткість –обернений
до виробітку показник, який показує кількість робочого часу, витраченого на
виробництво одиниці продукції (виконання одиниці роботи).
Для визначення виробітку застосовуютьнатуральні, трудові і вартісні методи.
Натуральні (кількісні) методи найбільш точно відображають динаміку продуктивності праці, але застосовуються лише на підприємствах, що випускають однорідну продукцію, виконують однакові роботи.
Трудові методи потребують чітко організованої роботи з технічного нормування і обліку праці, вони характеризують співвідношення між результатами і витратами праці.
Найбільш розповсюдженими є вартісні методи визначення виробітку. Вони можуть бути використані для визначення рівня продуктивності праці на підприємствах з різноманітною продукцією, різними роботами і послугами.
За натурального методу виробіток визначається діленням обсягу виробленої продукції у фізичних одиницях (штуках, тонах, метрах) на трудомісткість роботи:
В = ОП/Т або ОР/Т, шт./год.,
де ОП (ОР)– обсяг виробленої продукції (виконаних робіт), шт.;
Т – кількість витраченого часу, нормо-год.
За трудового методувиробіток визначається відношенням обсягу виготовленої продукції (виконаних робіт), представленої у витратах робочого часу в нормо-годинах, до кількості робітників:
В = Т/Ч р, нормо-годин/чол.
За вартісного методувиробіток визначається відношенням обсягу виробленої продукції (виконаних робіт) у гривнях до середньоспискової кількості робітників:
В = ОП/Ч р або ОР/Ч р, грн./чол.
Обсяг продукції може визначатися значеннями:
- товарної продукції;
- валової продукції;
- чистої продукції;
- реалізованої продукції.