1. Опис навчальної дисципліни

 

Найменування показників

Галузь знань, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

заочна форма навчання

Кількість кредитів – 4

Галузь знань 0306

«Менеджмент і адміністрування»

Нормативна

 

 

Розділів – 4

Загальна кількість годин – 216

Спеціальність

5.03060101 «Організація виробництва»

073 «Менеджмент»

Рік підготовки

ІІІ-й

ІV-й

ІІІ-й

ІV-й

Семестр

V-й

 

VI-й

VII-й

VI-й

VII-й

 

 

 

Для денної форми навчання:

аудиторних – 124 год.; самостійної роботи студента – 92 год.

Для заочної форми навчання:

аудиторних  - 32 год.

Аудиторних годин

32 год.

44 год.

48 год.

12 год.

20 год.

Лекцій

24 год.

28 год.

34 год.

8 год.

16 год.

Практичних

8 год.

16 год.

14 год.

4 год.

4 год.

Самостійна робота

26 год.

32 год.

34 год.

62  год.

62 год.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: молодший спеціаліст

 

 

Вид контролю:

Залік

Залік

Екзамен

залік

екзамен

 

 

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни «Організація виробництва» є вивчення організаційних основ раціональної побудови і ведення виробництва.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Організація виробництва» є:

- вивчення організаційних закономірностей формування і функціонування виробничих систем;   організація виробничих процесів та удосконалення форм і методів організації виробництва високоякісної та конкурентноспроможної продукції в поєднанні з раціональним використанням трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

основи створення і функціонування підприємств;

-   форми організації праці і основні напрямки їх вдосконалення;

-   форми і методи раціонального використання матеріально-технічних ресурсів;

-   основи здійснення підприємництва і бізнесу;

вміти:

-  розробляти структури підприємства;

-  виконувати розрахунки раціональних розмірів виробничих підрозділів;

-  розробляти заходи по раціональному використанню матеріальних, трудових і фінансових ресурсів;

- розробляти заходи  раціональній організації праці і виробничих процесів.

 

 

3. Програма навчальної дисципліни

 

Вступ

1. Теоретичні основи організації виробництва

2. Управління і структура підприємства.

3. Організація виробничого процесу

4. Типи і методи організації виробництва

5. Організація технічної підготовки виробництва

6. Організація технічного обслуговування виробництва

7. Організація  праці та її нормування

8. Організація управління якістю продукції

9. Організація виробництва  в основних підрозділах підприємства

 

 

4. Структура навчальної дисципліни

 

з/п

Назва  теми

Кількість годин

 

всього

з них аудитор-них

в т.ч. практичні, семінарські

самостійна робота

Вступ

2

2

-

-

1

Теоретичні основи організації виробництва

2

2

-

-

2

Управління і структура підприємства

10

4

-

6

3

Організація виробничогопроцесу

16

8

2

8

4

Типи і методи організації виробництва

18

10

2

8

5

Організація технічної підготовки виробництва

12

8

4

4

6

Організація технічного обслуговування виробництва

48

26

8

22

7

Організаціяпраці та її нормування

42

28

12

14

8

Організація управління якістю продукції

24

10

2

14

9

Організація виробництва в основних підрозділах підприємства

42

26

8

16

Всього по курсу

216

124

38

92

 

 

5. Тематика практичних занять

 

з/п

роботи

Назва теми

Кількість

годин

1

Визначення тривалості виробничого циклу за різних видів руху предметів праці

2

2

Розрахунок основних параметрів потокових ліній

4

3.

Розрахунок економічної ефективності варіанту технологічного процесу. Контрольна робота №1

4

4.

Розрахунок потреби підприємства в інструментах

2

5.

Розрахунок потреби підприємства у різних видах енергоносіїв

4

6.

Розрахунок потреби підприємства у транспортних засобах

2

7.

Дослідження витрат робочого часу за допомогою індивідуальної фотографії робочого дня. Контрольна робота №2

4

8.

Розрахунок основних параметрів сітьового графіка

4

9.

Визначення показників оновлення  продукції

4

10.

Розрахунок пропускної спроможності обладнання механічного цеху

4

11.

Розрахунок виробничої потужності складальних цехів.

Контрольна робота №3

4

 

Всього:

38

 

 

6. Самостійна робота

 

з/п

 

Назва теми

Кількість

годин

1

Управління і структура підприємства

6

2

Організація виробничого процесу

8

3

Типи і методи організації виробництва

8

4

Організація технічної підготовки виробництва

4

5

Організація  технічного обслуговування виробництва

22

6

Організація  праці та її нормування

14

7

Організація управління якістю продукції

14

8

Організація виробництва в основних підрозділах підприємства

16

 

Всього:

92