1. Опис навчальної дисципліни
Найменування показників |
Галузь знань, спеціальність,
освітньо-кваліфікаційний рівень |
Характеристика навчальної дисципліни |
|||||||||||
денна форма навчання |
заочна форма навчання |
||||||||||||
Кількість кредитів – 4 |
Галузь знань 0306 «Менеджмент і адміністрування» |
Нормативна |
|||||||||||
Розділів – 4 |
|||||||||||||
Загальна кількість годин – 216 |
Спеціальність 5.03060101 «Організація
виробництва» 073 «Менеджмент» |
Рік підготовки |
|||||||||||
ІІІ-й |
ІV-й |
ІІІ-й |
ІV-й |
||||||||||
Семестр |
|||||||||||||
V-й |
VI-й |
VII-й |
VI-й |
VII-й |
|||||||||
Для денної форми навчання: аудиторних – 124 год.; самостійної роботи студента – 92 год. Для заочної форми навчання: аудиторних - 32 год. |
Аудиторних годин |
||||||||||||
32 год. |
44 год. |
48 год. |
12 год. |
20 год. |
|||||||||
Лекцій |
|||||||||||||
24 год. |
28 год. |
34 год. |
8 год. |
16 год. |
|||||||||
Практичних |
|||||||||||||
8 год. |
16 год. |
14 год. |
4 год. |
4 год. |
|||||||||
Самостійна робота |
|||||||||||||
26 год. |
32 год. |
34 год. |
62 год. |
62 год. |
|||||||||
Освітньо-кваліфікаційний рівень: молодший спеціаліст |
|
||||||||||||
|
Вид контролю: |
||||||||||||
Залік |
Залік |
Екзамен |
залік |
екзамен |
|||||||||
2. Мета та завдання навчальної дисципліни
Метою викладання навчальної дисципліни «Організація виробництва» є вивчення організаційних основ раціональної побудови і ведення виробництва.
Основними завданнями вивчення дисципліни «Організація виробництва» є:
- вивчення організаційних закономірностей формування і функціонування виробничих систем; організація виробничих процесів та удосконалення форм і методів організації виробництва високоякісної та конкурентноспроможної продукції в поєднанні з раціональним використанням трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:
знати:
основи
створення і функціонування підприємств;
- форми організації праці і основні напрямки їх вдосконалення;
- форми і методи раціонального використання матеріально-технічних ресурсів;
- основи здійснення підприємництва і бізнесу;
вміти:
- розробляти структури підприємства;
- виконувати розрахунки раціональних розмірів виробничих підрозділів;
- розробляти заходи по раціональному використанню матеріальних, трудових і фінансових ресурсів;
- розробляти заходи раціональній організації праці і виробничих процесів.
3. Програма навчальної дисципліни
Вступ
1. Теоретичні основи організації виробництва
2. Управління і структура підприємства.
3. Організація виробничого процесу
4. Типи і методи організації виробництва
5. Організація технічної підготовки виробництва
6. Організація технічного обслуговування виробництва
7. Організація праці та її нормування
8. Організація управління якістю продукції
9. Організація виробництва в основних підрозділах підприємства
4. Структура навчальної дисципліни
№ з/п |
Назва
теми |
Кількість годин |
|
||
всього |
з них аудитор-них |
в т.ч. практичні, семінарські |
самостійна робота |
||
Вступ |
2 |
2 |
- |
- |
|
1 |
Теоретичні основи організації
виробництва |
2 |
2 |
- |
- |
2 |
Управління і структура підприємства |
10 |
4 |
- |
6 |
3 |
Організація виробничогопроцесу |
16 |
8 |
2 |
8 |
4 |
Типи і методи організації виробництва |
18 |
10 |
2 |
8 |
5 |
Організація технічної підготовки
виробництва |
12 |
8 |
4 |
4 |
6 |
Організація технічного обслуговування
виробництва |
48 |
26 |
8 |
22 |
7 |
Організаціяпраці та її нормування |
42 |
28 |
12 |
14 |
8 |
Організація управління якістю продукції |
24 |
10 |
2 |
14 |
9 |
Організація виробництва в основних
підрозділах підприємства |
42 |
26 |
8 |
16 |
Всього по курсу |
216 |
124 |
38 |
92 |
5. Тематика практичних занять
№ з/п роботи |
Назва теми |
Кількість годин |
1 |
Визначення тривалості виробничого циклу за різних видів руху предметів праці |
2 |
2 |
Розрахунок основних параметрів потокових ліній |
4 |
3. |
Розрахунок економічної ефективності варіанту технологічного процесу. Контрольна робота №1 |
4 |
4. |
Розрахунок потреби підприємства в інструментах |
2 |
5. |
Розрахунок потреби підприємства у різних видах енергоносіїв |
4 |
6. |
Розрахунок потреби підприємства у транспортних засобах |
2 |
7. |
Дослідження витрат робочого часу за допомогою індивідуальної фотографії робочого дня. Контрольна робота №2 |
4 |
8. |
Розрахунок основних параметрів сітьового графіка |
4 |
9. |
Визначення показників оновлення продукції |
4 |
10. |
Розрахунок пропускної спроможності обладнання механічного цеху |
4 |
11. |
Розрахунок виробничої потужності складальних цехів. Контрольна робота №3 |
4 |
|
Всього: |
38 |
6. Самостійна робота
№ з/п |
Назва теми |
Кількість годин |
1 |
Управління і структура підприємства |
6 |
2 |
Організація виробничого процесу |
8 |
3 |
Типи і методи організації виробництва |
8 |
4 |
Організація технічної підготовки виробництва |
4 |
5 |
Організація технічного обслуговування виробництва |
22 |
6 |
Організація праці та її нормування |
14 |
7 |
Організація управління якістю продукції |
14 |
8 |
Організація виробництва в основних підрозділах підприємства |
16 |
|
Всього: |
92 |