Практична робота 7
АВТОМАТИЗАЦІЯ ОБ’ЄКТІВ ТЕПЛОВИХ ПРОЦЕСІВ
План
1. Характеристика теплових процесів як об’єктів регулювання
2. Збурюючі впливи теплових об’єктів.
3. АСР температури в теплообміннику.
4. СА випарного апарату.
Передача тепла в теплових процесах харчових виробництв проводиться за допомогою радіації, змішання холодного і теплого або гарячого потоків, а також теплообміну через стінки.
Як об’єкти регулювання теплові процеси характеризуютьсязначною інерційністю і наявністю запізнювання. Інерційні властивості об’єктів додатково збільшуються внаслідок того, що промислові датчики температури – манометричні термометри, термопари, терморезистори – у свою чергу володіють інерційністю. Разом з тим теплові об’єкти відносяться до статичних об’єктів, тобто об’єктів, що характеризуються самовирівнюванням. Ця обставина підвищує стійкість АСР, полегшуючи завдання регулювання. У загальному випадку теплові об’єкти описуються аперіодичними ланками другого порядку з чистим запізненням.
Збурюючими впливами теплових об’єктів є тепловміст, що характеризується температурою, і витрата вхідних продуктів, їх кількість в ємностях і збірниках, а також тепловміст і витрата гріючих середовищ.
АСР теплових об’єктів мають повільно протікаючі перехідні процеси. В якості закону регулювання найбільш часто використовується ізодромний.
На рисунку 11 наведена АСР температури в теплообміннику.
Сигнал від датчика 1а температури продукту (Пвих) на виході з теплообмінника поступає на показуючий і самописний прилад з ізодромним законом регулювання 1б. Регулюючий вплив передається через панель дистанційного управління 1в на регулюючий клапан 1г, який змінює подачу теплоносія Fвх в теплообмінник.
Одним з поширених процесів теплообміну є процес випаровування. На рисунку 12 наведена схема однокорпусного випарного апарата.
У теплообміннику вихідний розчин – продукт Пвх нагрівається до температури кипіння, після чого поступає у випарний апарат, у якому під впливом пари здійснюється процес випаровування до отримання готового продукту Пвих з необхідною концентрацією. Вторинний пар направляється в барометричний конденсатор, що забезпечує необхідне розрідження в апараті.
При автоматизації процесу випарювання регулюються концентрацією готового продукту, що гріє, тиск пари, рівень розчину і розрідження у випарному апараті.
Автоматичне регулювання концентрації готового розчину забезпечується шляхом зміни часу перебування розчину у випарному апараті. Сигнал від датчика концентрації 5а поступає на показуючий і самописний регулюючий прилад 5б з ізодромним законом регулювання, який через панель дистанційного керування 5в змінюється регулюючим клапаном 5г витрата цього розчину з випарного апарата, змінюючи тим самим час його перебування в апараті до забезпечення необхідної концентрації.
Робота контурів регулювання тиску гріючої пари і рівня у випарному апараті аналогічна розглянутим вище.
Охолодження барометричного конденсатора з метою забезпечення необхідного розрідження у випарному апараті здійснюється холодною водою, подача якої регулюється статистичним регулятором 7а в залежності від вимірюваної величини розрідження. За необхідності підтримки розрідження без остаточного відхилення може бути застосований ізодромний закон регулювання.
Питання для самоконтролю:
1.Поясніть за допомогою чого відбувається передача тепла в теплових процесах харчових виробництв.
2. Поясніть чим характеризуються теплові процеси як об’єкти керування.
3. Поясніть, що є збурю чим впливом теплових процесів.
4.Накресліть схему та поясніть принцип роботи АСР температури в теплообміннику.
5. Накресліть схему та поясніть принцип роботи АС випарного апарату.