Практична робота 12

Автоматизація процесу виробництва шоколадних масс на потоковій лінії

Теоретичні відомості

Технологічна лінія виробництва шоколадних мас, зображена на рис. 6-8, передбачає змішання масла какао, тертого какао, цукрової пудри, смакових добавок, розріджувач. Терте какао і масло какао подаються в обігріваємі гарячою водою збірники, звідки надходять в перший змішувач. У той же змішувач надходить цукрова пудра. Цукрова пудра виходить шляхом розмелу цукрового піску, поступаючого через дозатор з бункера, в мікромлин.

З першого змішувача маса подається в п’ятивалковий млин, який забезпечує утворення тонкорозтертої суміші, що спрямовується в другій змішувач. Сюди ж надходять з відповідних дозаторів розріджувач і есенція. Після перемішування у другому змішувачі суміш надходить у емульсатор, призначений для гомогенізації шоколадної маси з метою створення ідеальної однорідності, рівномірного розподілу ароматичних і жирових компонентів. Далі шоколадна маса шестерним насосом подається в підігрівається підігріваємий гарячого водою збірник шоколадної маси

foto

При автоматизації процесу виробництва шоколадної маси повинні бути забезпечені точне дозування компонентів, регулювання рівнів і температурних режимів у збірніках.

Для забезпечення точної роботи дозуючих пристроїв схема автоматизації передбачає регулювання рівнів у бункері піску, збірниках тертого какао та масла какао. Рівень у бункері цукрового піску вимірюється датчиками 1а і 2а, з'єднаними з електронним сигналізатором рівня 1б. Сигналізатор рівня керує через магнітний пускач включенням і вимиканням двигуна 1в шнека подачі цукрового піску в бункер. Аналогічним чином побудовано схеми регулювання рівнів у збірниках тертого какао та масла какао, відповідні контури регулювання яких включають прилади 7а, 8а, 76, 7в і 14а, 15а, 146, 14в.

У збірнику шоколадної маси передбачено регулювання рівня по верхній межі. При його досягненні сигнал від датчика верхнього рівня 25а подається на електричний сигналізатор 25б, який зблокований з магнітними пускачами електроприводів 5а, 6а, 12а, 13а, 19а ~ 24а і забезпечує їх одночасне вимикання, припиняючи подачу компонентів з проміжних збірників і роботу відповідних машин лінії. Відзначимо, що робота приводів механізмів, що подають компоненти в проміжні збірники, управляється відповідними системами регулювання рівнів, розглянутими раніше.

Автоматичне регулювання температурних режимів у збірниках забезпечується шляхом управління зливом води з обігріваючих рубашок збірок. У збірнику тертого какао температура вимірюється датчиком 10а, сполученим з показуючим і самопишучим регулятором 10б з позиційним законом регулювання, який впливає на електромагнітний клапан 10в, керуючий стоком води з обігріваючих рубашок збірки. Аналогічно організовано регулювання температури в збірниках масла какао та шоколадної маси. Відповідні контури регулювання включають прилади 17а, 176, 17в і 26а, 26б, 26в.

Схема автоматизації забезпечує управління електродвигунами машин та апаратів потокової лінії. Для переходу з автоматичного керування на ручне передбачені ключі вибору режиму.