Амінокислоти.

1. Які сполуки називають амінокислотами?

2. Поясніть назву «амінокислоти».

3. Складіть структурні формули молекул таких кислот:

а) 2-амінопентанової;

б) 3-аміно-2,3-диметилбутанової;

в) 4-аміно-3-метилбутанової.

4. Зобразіть структурну формулу молекули α-амінобутанової кислоти.

5. Порівняйте хімічні властивості етанової та аміноетанової кислот.

6. Обчисліть масову частку Карбону в γ-аміномасляній кислоті.

7. Яку масу амінооцтової кислоти потрібно розчинити у 100 мл води, щоб виготовити розчин із масовою часткою сполуки 16,7 %?

8. Установіть генетичний ланцюжок добування амінооцтової кислоти з поданих речовин

а) етиловий спирт;                 б) хлороцтова кислота;

в) оцтова кислота;                 г) оцтовий альдегід.

9. Які групи, що входять до складу амінокислот, беруть участь в утворенні пептидного зв’язку?

10. Назвіть загальні формули та характеристичні групи амінокислот, наведіть приклади цих сполук.

11. Як складають назви амінокислот за систематичною номенклатурою?

12. Чому амінокислоти називають амфотерними органічними сполуками?

13. Поясніть особливості амфотерних властивостей амінокислот порівняно з властивостями амфотерних гідроксидів.

14. Що ви дізналися про утворення і склад пептидної групи, її роль у синтезі білків?