Збалансоване харчуваннязапорука здорового життя.

Здоров’я людини, опірність до несприятливих умов навколишнього середовища, працездатність, здорове довголіття значною мірою залежить від того, наскільки правильно вона харчується. Харчуванняце складний процес надходження в організм людини поживних речовин, необхідних для поповнення його енергетичних витрат, забезпечення побудови та відновлення тканин.

Здорове харчуванняце раціональне харчування, а раціональне харчуванняце фізіологічне повноцінне харчування, що забезпечує потреби організму людини в енергії та основних поживних речовинах у найбільш сприятливому їх співвідношенні та з урахуванням віку, статі, характеру праці. Основними вимогами до раціонального харчування є його повноцінність, різноманітність і помірність.

До складу продуктів харчування входять білки, жири і вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода тощо.

Білки містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молоці, кефірі, квасолі, горосі. Багаті на жири масло вершкове, різні олії та інші продукти. Вуглеводи є в меді, цукрі, хлібі, картоплі, рисі, манці, вівсяних та інших крупах, фруктах і овочах.

Білки є будівельним матеріалом для організму. З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки чому людина росте.

Жири відновлюють витрати теплової енергії (тепла). Вони йдуть на зігрівання організму.

Вуглеводи витрачаються на роботу м’язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інших органів).

Наш організм не може існувати без мінеральних речовин (кальцію, фосфору, магнію, йоду, заліза). Вони необхідні для будівництва нашого тіла: кісток, скелета, м’язів, крові, мозку. Їх можна знайти у молоці, сирі, горосі, щавлі, м’ясі, рибі, яйцях, капусті, яблуках, грушах, суницях.

Наш організм потребує не лише білків, жирів, вуглеводів. Існують інші органічні речовини, які необхідні організму; їх називають біологічно активними.

Біологічно активні речовинице речовини, які активно впливають на різноманітні процеси в живих організмах. До найважливіших речовин цього типу зараховують вітаміни, ферменти, антибіотики, алкалоїди, гормони. Ці сполуки спочатку було виявлено в природі (передусім у рослинах). Згодом більшість таких речовин учені почали добувати в лабораторіях.

Біологічно активні речовини різняться за складом і будовою молекул. Серед них багато нітрогеновмісних сполук. Їхні молекули містять цикли, до яких, крім атомів Карбону, входять атоми Нітрогену, Оксигену. Біологічно активні речовини є в складі численних лікарських засобів.

Вітаміниорганічні сполуки, які потрібні живим організмам у незначній кількості для здійснення важливих біохімічних і фізіологічних процесів. Молекули вітамінів є «постачальниками» груп атомів, з яких в організмі утворюються молекули ферментів. Вітаміни містяться в харчових продуктах рослинного і тваринного походження. Деякі з них утворюються в організмах людини і тварин, але в недостатній кількості.

Добова потреба людини у вітамінах становить від кількох мікрограмів до кількох міліграмів, а у вітаміні С — 50—60 мг.

Багаті на вітаміни м’ясо, риба, щавель, яйця, молоко, рослинні олії, бобові, круп’яні вироби.

Ферменти група речовин переважно білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних реакцій в організмах. Ці речовини також називають ензимами.

Функцію ферменту можна спрощено пояснити так: спочатку молекули органічної речовини сполучаються з ним, потім продукт цієї реакції взаємодіє з іншою речовиною, а фермент «вивільнюється».

Відомо понад дві тисячі ферментів. Вони утворюються в рослинах, організмах тварин і людини.

Вітаміни разом з білками, жирами, вуглеводами й неорганічними компонентами їжі забезпечують ріст і розвиток організмів. Самі по собі вітаміни не є джерелами енергії чи будівельним матеріалом клітин. Однак спільно з ферментами вони регулюють обмін речовин та енергії, і в цьому полягає їх біологічна роль.