Вуглеводи.
Це природні сполуки, що характеризуються біологічною
активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.
Назва «вуглеводи»
виникла тому, що перші вивчені представники цього класу сполук складалися з
карбону (вуглецю) і води. Склад їх виражався загальною формулою Cn(H2O)m.
Пізніше було знайдено вуглеводи, що не відповідають цій формулі, але
безперечно, за іншими ознаками належать до вуглеводів.
У рослинах міститься до 80 % вуглеводів, в організмі тварин і
людини ‑ до 20 %. їжа
людини на 70 % складається з вуглеводів.
1.. Глюкоза.
Найпростіший представник вуглеводів ‑ глюкоза, має
молекулярну формулу C6H12O6. Глюкозу
ще називають виноградним цукром. Це біла кристалічна речовина, солодка на смак,
добре розчинна у воді (латинське «глюкоз» означає солодкий). Вона є майже в
усіх органах рослин: у плодах, корінні, листі, квітах. Особливо багато її в
соку винограду, в достиглих плодах, ягодах. А ще є особливою складовою
натурального бджолиного меду. У рослинах вуглеводи становлять 80 % сухої
речовини, в організмі людини і тварини 2 %. Вони відіграють важливу роль у
фізіологічних процесах, що відбуваються в живих організмах. Їжа людини на 70 %
складається з глюкози.
За своєю будовою глюкоза ‑ складна
багатофункціональна сполука, що містить п’ять гідроксильних груп і одну
альдегідну групу (‑COH):
або
Як показали дослідження, у розчині глюкози є молекули
лінійної й циклічної будови.
Наявність функціональної групи ‑COH
дозволяє зарахувати глюкозу до класу альдегідів. Отже, глюкоза ‑ альдегідоспирт.
Розгляньмо схему ізомеризації молекули глюкози:
Глюкоза ‑ цінна поживна речовина. У результаті її окиснення
в тканинах вивільняється енергія,
необхідна для нормальної життєдіяльності організмів. Реакцію окиснення можна описати сумарним
рівнянням:
C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O
У крові людини 0,1 % глюкози. Глюкоза міститься у м`язах і в
невеликій кількості в усіх клітинах. Мозок людини споживає в 2 рази більше
глюкози, ніж інші системи. Глюкоза легко засвоюється організмом, її
використовують у медицині як зміцнювальний лікувальний засіб.
Глюкоза в побуті.
Використовують у кондитерській промисловості
(виготовлення мармеладу, карамелі, печива, пряників). Велике значення мають
процеси бродіння у квашенні капусти, огірків, молочнокислого бродіння.
На практиці використовується також спиртове бродіння
глюкози – при виробництві пива, інших спиртних напоїв. Використовується в
текстильній промисловості, при виготовленні
дзеркал, новорічних іграшок
Глюкоза застосовується в медицині для приготування
лікувальних препаратів, консервування крові, внутрішньовенного вливання тощо. Вона широко застосовується
в кондитерському виробництві,
у виробництві дзеркал та іграшок (сріблення). Нею користуються під час фарбування й апретування
тканин і шкір.
2. Хімічні властивості глюкози
1. У лужному середовищі глюкоза, як
і гліцерин, взаємодіє з
Купрум (ІІ) гідроксидом. Продукт реакції – розчинна сполука Купруму (ІІ)
синього кольору.
2. Взаємодіє з кислотою з утворенням
естеру.
ІІ. Реакції за участю альдегідної
групи.
1. Глюкоза легко окиснюється при нагріванні її з амоніачним
розчином Аргентум (І) оксиду (реакція «срібного дзеркала») з утворенням
глюконової кислоти. На стінках посудини з’являється тонкий блискучий шар
срібла.
CH2OH‑(СНОН)4‑СОН
+ Ag2О → CH2OH‑(СНОН)4‑СООН
+ 2Ag↓
2. Аналогічно діє на глюкозу, при нагріванні, Купрум (ІІ)
гідроксид (реакція «мідного дзеркала»), відновлюючись до Купрум (І) гідроксиду,
який швидко перетворюється на Купрум (І) оксид:
CH2OH‑(СНОН)4‑СОН
+ 2Сu(OH)2→CH2OH‑(СНОН)4‑СООН
+ Сu2O↓+ 2Н2О
3. Глюкоза вступає в реакції приєднання (відновлюється). У
результаті її реакції з воднем при наявності каталізатора утворюється
шестиатомний спирт – сорбіт:
CH2OH‑(СНОН)4‑СОН
+ 2H2 → CH2OH‑(СНОН)4‑СН2ОН
ІІІ. Специфічні реації.
1. У результаті окиснення в тканинах вивільняється
енергія, необхідна для нормальної життєдіяльності організмів. Реакцію окиснення
можна описати сумарним рівнянням:
C6H12O6 + 6O2 →
6CO2 + 6H2O
2. Спиртове бродіння під дією органічних каталізаторів – ферментів,
що їх виробляють мікроорганізми – дріжджі:
C6H12O6 →
2С2Н5ОН + 2CO2↑
3. Молочнокисле бродіння під дією
ферменту молочнокислих бактерій:
C6H12O6 →
2СН3‑СН(ОН)‑COОН
4. Маслянокисле бродіння під дією бактерій:
C6H12O6 →
СН3‑СН2‑СН2‑COОН + 2Н2↑
+ 2CO2↑
3. Фруктоза.
Ця сполука міститься в багатьох фруктах, плодах, меді. ЇЇ
інша назва – фруктовий цукор. Фруктоза – безбарвна кристалічна
речовина, добре розчинна у воді, солодша за глюкозу і звичайний цукор
(сахарозу).
Формула фруктози така сама, що й глюкози, ‑ C6H12O6. Однак
молекули цих сполук мають різну будову. Глюкоза і фруктоза – структурні
ізомери. У молекулі фруктози карбонільна група сполучена із двома різними
залишками:
Для молекули фруктози, як і глюкози, характерна циклічна
форма.
Фруктозу застосовують у лікувальному харчуванні; вона
добре засвоюється організмом. Також використовують фруктозу у харчовій
промисловості.