Тема 12. Біологічні і соціальні фактори впливу на
людський організм
1.
Фактори ризику здоров’я людини
2.
Тератогенність, канцерогенність та алергенність
3.
Алкоголізм
4.
Наркоманія
1.
Фактори ризику здоров’я людини
Біосоціальні
фактори впливу на органи людини мають визначальне значення у формуванні ознак
здоров'я, яке характеризується як нормальне функціонування органів, клітинних
та генетичних структур, нормальний перебіг типових фізіологічних і біохімічних
процесів.
Біологічні
фактори, як правило, є спотвореними різними стимулами зміненого людиною
навколишнього середовища, а найчастіше – безпосередньою дією ксенобіотиків
(чужорідних речовин, що проникають в організм людини), які порушують біологічно
нормальний стан і функціонування організму, зумовлюють патології. Причини захворювань
можуть бути біологічними, механічними, фізичними, психосоціальними та ін.
Процес
захворювання є складним і не завжди однозначно визначеним, особливо в
безсимптомні періоди. Ксенобіотики, що потрапляють у певні органи, можуть включатися
в обмін речовин, спричинюючи деметаболізм, і призводити до важких наслідків. На
інтенсивність їх надходження в організм, руйнівну дію значною мірою впливають
соціальні фактори, які можуть каталізувати або затримувати, блокувати цей
процес.
Людина
протягом свого життя перебуває під постійним впливом багатьох факторів
довкілля. Багато з них обумовлені різноманітними соціальними причинами (Табл. 1).
Таблиця 1
Парасоціальні фактори надходження хімічних
сполук в організм людини
№ |
Умови
діяльності людини |
Джерела
емісії забруднювачів |
1 |
Побутова сфера: |
|
|
– домашні умови |
Лаки, фарби, ліки, парфумерія, побутові хімічні
засоби |
|
– гаражі, майстерні |
Бензин, мастила |
|
– сади та городи |
Пестициди, мін добрива |
2 |
Професійна сфера |
Важкі метали, зварювальні аерозолі, паяння,
робота хімічними засобами захисту рослин, етиловими акумуляторами |
3 |
Парапрофесійна сфера |
Вплив на дітей ксенобіотиків, які батьки
приносять з роботи (одяг, інструменти) |
4 |
Урбаністичне оточення |
Вуглекислий газ, тетрасвинець, викиди
котелень, транспорту, аварійні промислові викиди |
5 |
Умови "дотичного" походження |
Постійне проживання поруч з хімкомбінатами,
металургійними заводами та іншими підприємствами, відкритими розробками |
6 |
Пов'язані з антропогенними змінами клімату |
Фотохімічний смог, озонові діри |
7 |
Радіоактивний розпад елементів |
Радіонукліди, іонізуюче випромінювання |
8 |
Геохімічні перетворення літосфери |
Міграція природних елементів |
За
твердженнями дослідників, найважливішими факторами впливу на здоров'я людини є
спосіб життя, спадковість, зовнішнє середовище і стан охорони здоров'я (Табл. 2).
Таблиця 2
Фактори ризику здоров'я людини
№ |
Фактори впливу на здоров'я |
Питома
вага фактору, % |
Групи
факторів ризику |
1 |
Спосіб життя |
49–53 |
Куріння, вживання алкоголю, неправильне
харчування, шкідливі умови праці, стресові ситуації, гіподинамія, погані
матеріально-побутові умови, вживання наркотиків, зловживання ліками, низький
освітній і культурний рівень, надмірно високий рівень урбанізації тощо |
2 |
Спадковість |
18–22 |
Схильність до спадкових захворювань |
3 |
Природно-кліматичні умови довкілля |
17–20 |
Забруднення повітря, води, ґрунтів; різка
зміна атмосферних явищ; підвищена сонячна радіація, магнітні та інші
випромінювання |
4 |
Стан охорони здоров'я |
8–10 |
Неефективність профілактичних заходів, низька
якість медичного обслуговування, недоступність ліків, несвоєчасність медичного
втручання |
З цими
факторами пов'язані такі джерела соціальної напруги як тератогенність,
канцерогенність, алергенність, алкоголізм, наркоманія та ін.
2.
Тератогенність, канцерогенність та алергенність
Ще до
свого народження людина може отримати "букет" хвороб, здатних
унеможливити її повноцінне життя, які дуже часто є наслідком неправильного
способу життя її батьків. Цей фактор є найпоширенішою причиною тератогенності.
Тератогенність
(грец. teratos –
потвора, виродок) – вроджене
захворювання, яке проявляється каліцтвом, зміною будови органів.
За
характером прояву каліцтва можуть бути незначними або різко вираженими.
Спричинюють їх внутрішні (спадковість, гормональні порушення, неповноцінність
статевих клітин) і зовнішні (травми, іонізуюче випромінювання, незвична
температура, порушення осмотичного тиску, дефіцит кисню, забруднення довкілля
важкими металами, віруси, гельмінти) фактори. Найчастіше порушення у розвитку
плоду настають унаслідок дії хімічних і біологічних факторів.
Із
хімічних речовин найсильніше впливають на ембріон лікарські препарати, які
вживають вагітні жінки без нагляду лікарів. Наприклад, наслідком використання в
Німеччині вагітними жінками не перевіреного на тератогенність знеболюючого
препарату талідоміду було народження 6 тис. дітей-інвалідів. Аспірин руйнує
легеневу і печінкову тканини в ембріона до трьох місяців розвитку. Шкідливими
можуть бути речовини, що зумовлюють аромат і смак страв. Тому вагітним жінкам
не рекомендується їсти солоні, гострі страви, вживати каву, бульйони і вважається
доцільним споживання відварених м'яса і риби.
До
особливо важких наслідків призводить вживання вагітними жінками алкоголю
(недоношеність, мертвонароджуваність, різні вроджені каліцтва, ушкодження нервової
системи дитини). Шкоди завдає паління, яке може спричинити майбутню
стерильність (безплідність) новонароджених, знижує масу їхніх тіл, а нерідко є
причиною загибелі ембріону або мертвонароджування. За статистикою, у США
наслідком паління є до 50 тис. випадків викиднів.
Дуже
небезпечними для новонароджених є вірусні захворювання вагітних. Наприклад, із
100 жінок, які в перші три місяці хворіли гепатитом, 3-5% народили уражених
мікроцефалією (маленька голова, ознаки ідіотизму) дітей.
Очевидно,
що більшості факторів тератогенності можна уникнути. Підвищення загальної
культури, освіченості, пропаганда здорового способу життя можуть сприяти
цьому.
Канцерогенність.
У
своєму повсякденному житті людина часто є об'єктом впливу речовин, здатних
викликати розвиток злоякісних пухлин, тобто речовин, яким властива
канцерогенна дія.
Канцерогенність (лат. cancer – рак
і грец. genos – рід,
походження) – властивість факторів
навколишнього середовища зумовлювати виникнення захворювання на рак.
Рак є
новоутвореною злоякісною пухлиною, яку ще називають неоплазмою, бластомою,
тобто особливою формою росту тканин з вираженою аномалією і втратою здатності
до диференціації. Пухлини бувають доброякісними (бородавки) і злоякісними.
Злоякісні пухлини утворюють клітини, що починають рости інвазивно, тобто
проникати в кровоносні судини, сусідні тканини і метастазувати. Метастаз –
нове патологічне джерело, що виникає внаслідок перенесення пухлинних клітин.
Пухлини поділяють на саркоми (злоякісні пухлини, що розвиваються із сполучної
тканини) і карциноми (злоякісні пухлини, які розвиваються з епітеліальної –
покривної – тканини).
Ракові
захворювання можуть бути спричинені фізичними (сонячні, космічні промені,
рентгенівське, ультрафіолетове випромінювання, різкі температурні впливи,
механічні травми), хімічними (канцерогенні речовини), біологічними
(онковіруси) факторами. З онкогенних факторів найнебезпечніші хімічні
канцерогени. Наприклад, азбест викликає рак легенів, гортані, стравоходу; бензол
– лейкоз; вінілхлорид – рак печінки, головного мозку, лейкоз; миш'як – рак
шкіри, легенів, печінки; хром – рак легенів; кадмій – рак простати.
Із 54
хімічних речовин-провокаторів ракових захворювань до першої, найнебезпечнішої,
категорії належать 18, до другої – 19 (очевидно канцерогенних), до третьої (підозрілих
в канцерогенності) – 18 речовин.
Виникнення
85% пухлин є наслідком впливу факторів довкілля. Особливо загрозливим є 3(а)
пірен, який міститься в повітрі забруднених міст, в продуктах, що піддаються
висушуванню (чай, сухофрукти, копчені м'ясні і рибні вироби). Небезпечними
можуть бути сорбінова кислота, що використовується при консервуванні продуктів
харчування; амінова кислота, яка використовується в хлібобулочних і
кондитерських виробах; метилцелюлоза, яка є стабілізатором морозива. До 33%
смертей хворих на рак зумовлені пухлинами, які виникли і розвинулися через
порушення нормального харчування.
Алергенність.
Перебуваючи
в оточенні різноманітних речовин, людина виявляє до багатьох чи окремих із них
підвищену чутливість. Такі чужорідні речовини, що зумовлюють алергію – хворобливу
реакцію, називають алергенами, під дією яких розвивається алергенність.
Алергенність (грец.
allos –
інший і ergon – дія)
– підвищена чутливість організму до впливу певних агентів навколишнього
середовища.
Особливого
поширення вона набула у XX ст.
Найчастіше алергенність спричинюють: несприятливий вплив забрудненого
довкілля; комплекс захворювань; хімізація сільськогосподарського виробництва;
повсюдне використання засобів побутової хімії; заміна натуральних продуктів
консервованими; штучне харчування дітей; використання антибіотиків.
Основою
алергічних реакцій є імунні механізми, спрямовані на нейтралізацію, руйнування
і видалення з організму генетично чужих речовин, що потрапили до нього.
Найчастіше алергени надходять до організму з їжею, під час дихання, через
шкіру, слизові оболонки, медичне обладнання, їх поділяють на побутові (пил,
пух), харчові (молоко, риба, раки, суниця, ікра), медичні (антибіотики, препарати
йоду, брому, вакцини, сироватки) і бактеріальні.
Алергенами
може бути вражений будь-який орган людини. При ушкодженні органів дихання
виникають алергічний риніт (запалення слизової оболонки носа), бронхіальна
астма; серцево-судинної системи – міокардит, васкуліт; шлунково-кишкового
тракту – алергічний стоматит, гастрит, коліт, гепатит; нервової системи –
мігрень, порушення мозкового кровообігу, втрата свідомості. Наслідком
повторного введення алергену в організм може бути анафілактичний (грец. ana –
префікс, що означає підсилення, і phylaxis –
захист) шок – миттєва алергічна реакція. Її проявом можуть бути зниження
артеріального тиску, температури тіла, судоми, втрата свідомості, порушення
ритму дихання і серцевої діяльності. Такі реакції можуть спричинити антибіотики
(пеніцилін, еритроміцин, стрептоміцин), сульфаніламідні препарати
(сульфадимезин, сульфалін, етазол), анальгін, новокаїн, а також вітаміни групи
В, препарати з бромом, йодом.
Однією
з найпоширеніших алергічних хвороб є бронхіальна астма, збудником якої є
домашній пил. При контакті шкіри з алергічними речовинами, передусім з такими
синтетичними полімерами, як каучук, епоксидні і поліхлорвінілові смоли,
скипидар, цемент, фарби текстильної промисловості, формаліни, мінеральні добрива,
пестициди виникає алергічний дерматит.
3.
Алкоголізм
Тривале
і систематичне вживання алкоголю зумовлює фізичну і психічну залежність від
нього, патологію внутрішніх органів, порушення обміну речовин, центральної і
периферійної нервової системи, алкогольні психози, соціальну деградацію
індивіда. Всі ці ознаки характеризують важку хворобу – алкоголізм.
Алкоголізм (араб, al-kuhl – дрібний
порошок, екстракт) – хронічне захворювання, спричинене систематичним
вживанням спиртних напоїв.
За
хімічним складом алкоголь є етиловим спиртом. Його універсальна властивість
проявляється в посиленні позитивних емоційних переживань.
Розкопки
археологів свідчать, що спочатку як алкогольний напій було відоме вино, яке
знали у Давньому Єгипті у III тис.
до н. є. Про нього згадується у давньогрецьких міфах, творах Гомера і Платона.
До винаходу методу пастеризації (знезараження, консервації) тільки в натуральному
вині зберігалися вітаміни, які зникали під час термічної обробки продуктів.
Уперше
чистий спирт було отримано в 800 р. арабськими алхіміками. Використовували
його в медицині як антисептик, зігріваючий засіб, розчинник. На сучасному
етапі спирт виробляють не тільки із злакових культур, картоплі, буряку, інших
овочів, а й із оцукреної під дією кислот деревини, відходів паперового
виробництва (сульфідного лугу). Добутий промисловим способом спирт є основою багатьох
алкогольних напоїв, тому від його якості залежить здоров'я, а нерідко і життя
людей. Непоодинокі летальні випадки траплялися не лише через вживання надмірних
доз, а й унаслідок потрапляння в організм шкідливих речовин, які містяться у
технічному спирті.
Російський
фізіолог Іван Сєченов (1829–1905) встановив, що алкоголь діє на центральну
нервову систему не як збудник, а як паралітик. Потрапляючи у шлунково-кишковий
тракт, він швидко всмоктується в кров (у шлунку всмоктується приблизно 20%,
решта – в кишечнику), одночасно поглинається тканинами головного мозку, але
найбільше концентрується у мозочку, який координує рухомість організму.
Алкоголю
властива "спрага", внаслідок чого він відбирає воду від усіх клітин
і тканин. У зв'язку з цим він перетворюється спочатку на ацетальдегід, а потім
на оцтову кислоту. Кінцевою стадією окислення є утворення вуглекислоти і води.
Окислення алкоголю відбувається за рахунок ферментів у печінці та інших
внутрішніх органах. Швидкість окислення – 100 мг алкоголю протягом 1 години у
розрахунку на 1 кг ваги тіла. Цей процес інтенсивніше відбувається протягом
перших 5-ти годин після вживання і продовжується до 15 днів. Встановлено, що
продукти обміну алкоголю (жирні кислоти, холестерин) навіть після одноразового
вживання утримуються в печінці більше двох тижнів, що зумовлює її вразливість.
Основна частина (90%) алкоголю окислюється, але залишок (10%) виділяється з
організму із потом, сечею, а також через легені з видихуваним повітрям. Цим
спричинений тривалий стійкий запах алкоголю в диханні людини після його
вживання.
Токсичний
ефект алкоголю зумовлений ацетальдегідом, який впливає на зміни білкового,
вуглеводневого і жирового обмінів. Алкоголь погіршує насичення легень, знижує
опір легеневої тканини хвороботворним мікроорганізмам. Алкоголіки у 4 рази
частіше, ніж непитущі, хворіють пневмосклерозом, наслідком чого є підвищення
тиску в судинах, а це зумовлює підвищення навантаження на серце, від якого кров
надходить до легень. Прихильники спиртного частіше хворіють бронхітами,
оскільки в розширених бронхах накопичуються і розмножуються збудники
інфекційних захворювань. Інтоксикація алкоголем послаблює імунітет, що знижує
опір організму. Помилковою є думка, що алкоголь поліпшує апетит і травлення,
адже він подразнює слизову оболонку шлунку і послаблює дію шлункового соку.
Особливо негативно діє алкоголь на пустий шлунок, викликаючи хронічне запалення
і гастрит. Небезпечними є рекомендації щодо вживання алкоголю як
судинорозширюючого засобу або для знеболення при приступах стенокардії,
гіпертонічному кризі. Недопустимо вживати спиртні напої і як заспокійливий
засіб при різних нервових розладах та безсонні.
Особливо
згубно впливає алкоголь на печінку. Як відомо, печінка виділяє жовч, необхідну
для перетравлення жирів та знешкодження утворених у кишечнику отрут. Алкоголь,
потрапляючи у печінку, зумовлює запалення. У враженої печінки знижуються захисні
функції, порушується утворення білків крові – альбумінів і глобулінів, наслідком
чого є набрякання і зморщення печінки, її поверхня стає зернистою,
жовто-іржавого кольору. З цим пов'язана поява назви захворювання печінки –
"цироз", що у перекладі з грецької означає "іржавий".
Інтенсивне зловживання ним призводить до порушення обмінних процесів, алкогольного
психозу і деградації особистості. Невиправданим є використання алкоголю при
переохолодженнях.
Значно
нижчою, за даними ВООЗ, є смертність людей у країнах, де високорозвинуте
виноградарство, сформувалася культура вживання натуральних вин, яким властивий
значно нижчий вміст алкоголю, ніж у горілці, і більший вміст корисних речовин.
Із виноградного спирту виготовляють і коньяк.
У
законодавстві, медичній практиці багатьох країн кількість вживання алкоголю
вимірюється дозами – мінімальною кількістю етилового спирту, яка у здорової
людини викликає стан легкого сп'яніння, не помітного для оточуючих. За
міжнародними нормами, такою кількістю є 15–20 г чистого алкоголю (етанолу) або
30–40 г горілки (наполовину розведеного водою спирту), 150–200 г натурального
вина міцністю не вище 10–13°. Саме така кількість чистого алкоголю у здорової
дорослої людини легко метаболізується протягом години.
З
урахуванням поняття "доза" деякі дослідники встановлюють такі рівні
споживання алкоголю:
0.
– цілковита відмова;
I.
– мінімальне споживання (1-2 дози 6-8
разів/рік);
II. –
помірне споживання (1-2 дози 10-20 разів/рік);
III. –
небезпечний рівень (3-4 дози 20-40 разів/рік);
IV. –
продром (передвісник) алкоголізму (3-4 дози 6-10 разів/місяць).
Зловживання
алкоголем констатують у таких випадках:
—
вживання алкоголю до 21-22 років або
біологічна схильність до алкоголізму;
—
вживання алкоголю чоловіком і жінкою у
близький до зачаття дитини (1 місяць) період;
—
вживання алкоголю під час вагітності та
годування дитини груддю;
—
вживання алкоголю в кількостях і з частотою,
що відповідають III і IV рівням
споживання;
—
вживання алкоголю в ситуаціях, пов'язаних з
ризиком для життя і здоров'я оточуючих (водій за кермом, авіадиспетчер,
обслуговуючий персонал атомної станції, лікар швидкої допомоги тощо).
1.
Наркоманія
Учені
припускають, що людина пізнала наркотики в ранньому палеоліті (40-10 тис. до н.
е.). Відомо, що шумери, китайці, індуси, греки, ацтеки і племена Сибіру добре
знали і використовували властивості деяких наркотичних речовин. Завдяки
наркотикам рослинного походження вони встановлювали контакт зі своєю
підсвідомістю, входили в екстаз, в якому переживали враження спілкування з
надприродними силами.
Першою
рослиною, про психоактивну дію якої згадується в історичних документах, є мак.
Його використовували шумери 5 тисяч років тому. Пізніше знання про лікувальні
властивості маку були перенесені в Персію, Єгипет, Індію та Китай.
Про
гашиш як ліки від кашлю й проносу йдеться в лікувальнику китайського імператора
Шен-Нуна (2737 до н.е.). У Давньому Китаї його використовували як
знеболювальний препарат під час хірургічних операцій, а в Індії – як
лікарський засіб.
Масове
вживання наркотиків в Європі почалося в XIX ст. з
експерименту лікаря Моро де Тура, який, повернувшись з Алжиру, запропонував
своїм друзям покуштувати "даваменку" – печиво з гашишу. На початку XX ст.
американський письменник Ф. Ладлоу, описуючи свої враження від марихуани,
відкрито пропагував її вживання. А вже у другій його половині зловживання
наркотиками стало масовим, набуло ознак захворювання, людство опинилося перед
загрозою наркоманії.
Наркоманія (грец.
narkotikos – приголомшуючий
і mania – безумство,
шаленство) – хворобливий потяг до
вживання наркотиків, що спричинює важкі порушення фізичних і психічних функцій
організму.
Гашиш
у загальній структурі захворюваності на наркоманію займає від 20 до 30%, а в
мусульманських країнах, де традиційно заборонене спиртне, ним уражено до 60%
чоловіків віком від 20 до 40 років. В Україні препарати з коноплі переважно
вживають як куриво (марихуана, гашиш, "хімія" – витяжка олій, які
містять 9-тетраканабінол), а також як їжу і питво ("каша",
"молоко" – з коноплі). Найбільше тетрагідроканабінолу (найсильнішої
психотомиметичної речовини) містить індійська конопля.
Дія
препаратів коноплі починається з відчуття спраги, голоду, сухості в роті.
Поступово по всьому тілу розливається, тепло, з'являється відчуття невагомості,
будь-які чиїсь дії викликають безглуздий нестримний сміх. Людина не може
зосередитися, її думки швидко змінюються, з'являються імпульсивність, масові
ілюзії, фантазії, особливого резонансу набувають звуки.
Унаслідок
передозування препаратами коноплі виникає вегетативне перезбудження, свідченням
якого є різке розширення зіниць, відсутність реакції на світло, почервоніння
обличчя, пересихання губ і порожнини рота, прискорення серцебиття до 100-120
ударів за хвилину, підвищення тиску до 150-170 мм рт. ст., порушення
координації рухів, гіперрефлексія, надмірне самозаглиблення. Психотичний стан
(розлад психіки) триває від кількох годин до кількох днів, а вихід із нього –
до 2-3 тижнів, як правило, через тривалий сон і глибоку астенію (слабкість).
Наркоманія
вражає здебільшого молодь. Супутниками її є злочинність та інфекційні
захворювання. Щороку в Україні органи внутрішніх справ беруть на облік до 10
тис. осіб, від передозування наркотиків помирає 1,5 тис. осіб. Зростає
кількість неповнолітніх наркоманів.
Втягування
дітей у наркотичну залежність зумовлене їх невмінням чинити опір тиску
оточення, браком життєвого досвіду, незрілістю власної думки. Властиві дітям і
підліткам егоцентризм, нетерпимість, деформовані ідеали і цінності суперечать
із не завжди дружелюбним "дорослим" оточенням, що посилює хворобливі
емоції (злість, образу, ненависть), нагнітає проблеми у взаєминах з ним. Так
виникає спокуса втекти від жорстокої дійсності, пірнути у наркотичну ейфорію.
Порушення
стану здоров'я проявляються після трьох місяців вживання наркотиків, що
виражається ураженням центральної нервової системи (депресії, психічна залежність,
гострі психози), відхиленнями у функціонуванні імунної системи (порушення
обміну речовин, зниження імунітету, висока вірогідність зараження інфекційним
гепатитом та іншими захворюваннями), ураженнями репродуктивної системи (у
жінок припиняються місячні, наступає безпліддя, у чоловіків розвивається
імпотенція). Ще через деякий час втрачається еластичність шкіри, пропадає
блиск очей, волосся, відбувається розшарування нігтів, випадання волосся,
загальне схуднення. Слабшає міокард, що підвищує вірогідність інфаркту та
інсульту.
Статистично
встановлена висока смертність від передозування наркотиків.
Наслідком
вживання наркотиків, крім психічної і фізичної залежності, порушення
життєдіяльності організму, є і соціальна деградація людини. Хронічне отруєння
організму наркотичними препаратами, що зумовлює зміни у центральній нервовій
системі, призводить до руйнації особистості. Наркоманам властиві зухвалість,
нечесність, пригнічення надій, мети, втрата родинних стосунків тощо. Наркотична
залежність постійно потребує збільшення дози препарату, що змушує наркоманів
ставати на шлях злочину (крадіжки, розбещеність, підробки рецептів та ін.). З
наркоманією пов'язане виснаження організму, що стає причиною багатьох хвороб,
особливо печінки і нирок. Ускладнення в організмі відбуваються від
застосування нестерильних голок при ін'єкціях (запалення вен, тромбози,
інфекційні захворювання тощо).
Захищеність
людей від зловживання наркотиками та алкоголем залежить від рівня
цивілізованості суспільства, традицій народу, законодавчої практики держави.