Тема 11. Хімічні фактори забруднення довкілля
1.
Вплив на організм людини важких металів і їх солей
2.
Пестициди і їх дія на організм людини
3.
Токсичність хімічних речовин
4.
Мутагенність і її вплив на людський організм
Негативні
антропогенні (техногенні) впливи на навколишнє середовище і здоров'я людини
чинять численні хімічні сполуки, що застосовуються у різних галузях народного
господарства. Вони можуть бути причиною різноманітних патологічних процесів і
станів. Поглиблене вивчення механізмів токсичної дії хімікатів виявляє нові
види їх несприятливих ефектів (канцерогенні, мутагенні, імунотоксичні,
алергенні, терагенні, ембріотоксичні
та ін.).
1.
Вплив на організм людини важких металів і їх солей
Забруднення
навколишнього середовища, особливо ґрунтового покриву, металами, яке обумовлене
антропогенним чинником, супроводжується в багатьох випадках забрудненням
сільськогосподарської продукції і відповідно продуктів харчування. Із 105
хімічних елементів 83 належать до металів, серед яких розрізняють чорні і
кольорові. За ознаками металічні елементи поділяють на такі групи:
а) легкі (Li, Be, Na, Mg, Al, K, Co, Ті, Rb, St, Cs, Ba);
б) важкі – метали зі щільністю більше 8000
кг/м3, тобто вищою, ніж щільність заліза (7874 кг/м3).
Серед них вирізняють: тугоплавкі (Ті, V, Cr, Nb, Mo, Hf, Та, W, Re);
благородні (Au, Pt);
розсіяні (Ga, In, Tl, Rb, Cd, Cs, Ge, Hf, V, Те, Re);
рідкоземельні (Sc, V, La),
радіоактивні (Ra, U).
Відповідно
до функцій в організмі метали класифікують на такі групи:
ü
есенціальні
(незамінимі фактори живлення);
ü
неесенціальні
(необов'язкові для життєдіяльності людини);
ü
токсичні (отруйні).
В
організмі людини металічні елементи становлять до 3% маси тіла. Серед них
переважають кальцій (80%), калій (12% ), натрій (5,0%), магній (2%), залізо
(0,2%), цинк (0,14%). На долю інших припадає приблизно 0,66%, серед них є
мікроелементи зі вмістом в організмі від 10-5 до 10-3% та ультрамікроелементи
(концентрація їх в організмі нижче 10-5%).
За
дією на організм людини мікроелементи поділяють на:
Ø
важливі для живлення людини (Co, Cr, Ce, F, Fe, I, Mn, N, Se, Si, V, Zn);
Ø
токсичної дії (As,
Be, Cd, Co, F, Hd, Mn, Mo,
Ni, Pb, Pd, Se, Sn, Ті, V,
Zn).
Із
зазначених елементів 10 віднесені до обох груп. В низьких дозах вони не мають
токсичної дії, але надлишок їх в організмі може спричинити її.
Згідно
з рішеннями комісії ВООЗ ртуть, кадмій, свинець, миш'як, мідь, стронцій, цинк,
залізо включені до переліку металів, уміст яких контролюється при міжнародній
торгівлі. У країнах СНД контролю підлягають ще сурма, нікель, хром, алюміній,
фтор, йод.
За
токсичністю серед важких металів виокремлюють:
Ø
найтоксичніші (Cd,
Hg, Ni, Pb, Co, As);
Ø
помірно токсичні (Cu, Zn, Mn);
Ø
малотоксичні (інші важкі метали).
Свинець
і кадмій виявляють канцерогенні властивості.
Концентрація
важких металів у овочах, плодах залежить від біологічних особливостей їх
будови, агроекологічного стану, ґрунтів, технології їх вирощування. Вміст
важких металів залежить і від розмірів плодів. Наприклад, у моркві, буряках,
кабачках, кавунах міститься більше свинцю і менше міді, миш'яку, цинку. В
покривних тканинах моркви важких металів більше, ніж у м'якоті в 15,8 разів, а
цинку – на 15%, у буряках – відповідно – на 54 і 59%.
Вплив
важких металів на організм людини дуже різноманітний (Табл. 1).
Таблиця 1
Роль і функції хімічних елементів в організмі
людини, (мг на добу)
Назва
хімічного елементу |
Роль
в організмі людини |
Наслідки
впливу від |
|
надлишку |
нестачі |
||
Алюмі- ній (Аl) |
Бере участь у побудові епітеліальних і
з'єднуючих тканин, кісток, активізує травлення їжі |
Загибель нервових клітин, параліч серцевого
м'яза |
|
Миш'як, (As) |
Бере участь у синтезі білка, гемоглобіну.
Понижує токсичну дію селена. Риба –головне джерело
As |
Ракові захворювання, різновидності сухої
гангрени (при вмісті у воді 1,2–2 мг/л) |
|
Берилій, (Be) |
Вплив не встановлений |
Берилієвий рахіт |
|
Кальцій, (Са), 500- 1000 |
Підтримує нормальний стан кісток, зубів,
регулює ритм серцевого м'яза, важливий компонент згортання крові, регулятор
тонусу нервової системи, антагоніст магнію |
Гіперкальцієнемія |
Остеохондроз та інші захворювання кісток,
розлад нервової системи, серцево-судинні захворювання |
Кадмій, (Cd) |
Входить до складу білкового комплексу,
регулює вміст цукру в крові, підвищує кров'яний тиск |
Захворювання центральної нервової системи,
всі форми раку, цироз печінки, нефрит нирок, розпад кісткових тканин,
емфізема легенів, інсульт, гіпертонія, хвороба "ітай-ітай" |
Доза 30-40 мг може бути смертельною, в
продуктах кадмію міститься від 2-23 мг/кг. Доросла людина щодобово отримує
до 30-15 мг Cd |
Залізо, (Fe), 15-18 |
Входить до складу еритроцитів, окисних
ферментів. Бере участь у процесах кровотворення, впливає на реплікацію
(копіювання) ДНК, синтез білків |
Токсикози, зниження інтенсивності
кровообігу |
Анемія, порушення окисних процесів, малокрів'я, зниження імунітету |
Ртуть, (Рl) |
Знайдена в молекулах ДНК, потрапляє в
організм людини з рослинних продуктів, при вирощуванні яких використовувалась
ртуть, пестициди |
Порушення діяльності центральної нервової
системи (хвороба Минамата), пошкоджує клітинні
мембрани, знижує активність ферментів, пошкоджує мозок. ГДК для ртуті 0,5
мг/кг |
|
Йод, (J), 0,5 ... 0,3 |
Входить до складу тороксину
(гормон щитовидної залози), стимулює обмінні процеси |
Базедова хвороба (збільшення щитовидної
залози), витрішкуватість, серцебиття |
Зоб (збільшення щитовидної залози).
Зниження розумової здатності. Норма 50-60 мікрограм |
Калій, (К), 2000 ... 8000 |
Регулює діяльність м'язових тканин, в т.ч.
серцевих, кислотність шлункового соку |
В'ялі паралічі кінцівок |
Порушення нервово-м'язової і серцево-судинної
систем, гіпотоксія. |
Літій, (Li) |
|
Маніакально-депресивний психоз, шизофренія
та інші психічні захворювання |
|
Магній, (Mg), 350... 600 |
Бере участь у внутріклітинних метаболічних процесах, функціонуванні імунної системи; антистресовий,
антиалергічний фактор |
Знижує токсичність свинцю, сприяє видаленню
свинцю з організму, спричинює отруєння (параліч дихання). Пригнічує обмін
фосфору, кальцію, заліза, міді, в 10 разів токсичніший
за свинець |
Посилює бактеріальні та вірусні захворювання,
аритмію серця, судороги, омертвіння м'язів, інфаркт міокарда, появу трофічних
виразок |
Кобальт, (Co) |
Входить до складу вітаміну Б12..
Активатор ферментів карбоангідрази, карбоксипептидази, бере участь в утворенні еритроцитів,
гемоглобіну |
Пригнічує синтез вітаміну Б12 (нижче
30 мг/кг), спричинює злоякісне малокрів'я |
При вмісті кобальту менше 7 мг/кг виникають
анемія, м'язова дистрофія |
Мідь, (Сu), 2...3 |
Входить до складу 30 білків і ферментів,
бере участь у процесах кровотворення, впливає на формування скелета |
Ураження печінки (хвороба Боткіна),
порушення функції мозку, шизофренія,
розвиток злоякісних утворень. Порогове значення 60 мг/кг |
Анемія, остеопороз, порушення діяльності
центральної нервової системи. Впливає на еластичність кровоносних судин,
рак шлунково-кишкового тракту |
Хром, (Сг) 0,05... 0,25 |
Стимулює ферментативну діяльність, бере
участь у кровотворенні, знижує рівень холестерину в крові, поліпшує обмін
вуглеводів |
Ракові захворювання, астма |
Порушення вуглеводневого обміну, рак
шлунку, підвищений рівень холестерину і цукру в крові, уповільнений ріст,
захворювання очей, цукровий діабет, пригнічення діяльності підшлункової
залози |
Як
свідчать наведені у Табл. 1 дані, надлишок і дефіцит важких металів змінює
перебіг обмінних процесів в організмі людини і може спричинити багато
захворювань. При цьому природний баланс, який сформувався в певних біоценозах
між ґрунтом і рослинами, успадковується і живими організмами. Відхилення від
нього через ланцюги живлення передається людині і може спровокувати захворювання.
У
ґрунтах, як правило, знаходиться одночасно кілька важких металів. При цьому
найнебезпечнішим для рослин і людини буде елемент, концентрація якого найвища.
Встановлено, наприклад, що на помірно забруднених ґрунтах урожай на 5–10%
нижчий, ніж на незабруднених, а на середньо- і сильнозабруднених
він знижується на 30-35% і більше.
Забруднення
важкими металами контролюють за їх валовим вмістом у ґрунтах і рослинах (Табл.
1). При цьому важливо
визначати у ґрунті рухомі форми елементів-забруднювачів. У оцінюванні
агроекологічного стану ґрунтів і рослин щодо наявності у них важких металів
використовують такі показники:
ü кларки
(валовий фоновий вміст);
ü ГДК
(гранично допустима концентрація) валового вмісту важких металів у ґрунті;
ü ГДК
рухомих форм важких металів у ґрунті;
ü ГДК
вмісту важких металів у рослинній продукції.
Оскільки
в реальних умовах не всі з них можливо визначити, нерідко послуговуються
найдоступнішими з них.
Вплив солей – сполук важких
металічних елементів – на стан здоров'я населення прямо пропорційний величині
техногенного навантаження на природне середовище, яке включає
соціально-економічну освоєння території (показники концентрації населення,
промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту, освоєння
земельного фонду, забрудненість природного середовища, величини радіаційної і
хімічної забрудненості атмосферного повітря, природних вод і ґрунтового
покриву).
На
території України встановлено наявність кількох геохімічних аномалій – перевищення
порівняно з природним фоном вмісту певних хімічних речовин у природному
середовищі. Природні геохімічні аномалії важких металів у кристалічних породах
з перевищенням в 10 кларків є на території Рівненської, Житомирської,
Хмельницької та Вінницької областей в межах виходів кристалічних порід
Українського щита на заході, а також в районі Кіровограда та Донецько-Дніпропетровського
промислового району. На цих територіях і в ґрунтових водах зафіксовано перевищення
ГДК ртуті, урану, берилію та інших металів.
Медичними
дослідженнями встановлено вплив кальцію, фтору, стронцію, кремнію на будову
скелету; залізо, кобальт, ванадій, мідь беруть участь у кровотворенні; йод
впливає на функціонування щитовидної залози. Порушення оптимального вмісту в
організмі людини цинку, магнію, хлору понижують рівень холестерину в крові; з
кадмієм пов'язані порушення кров'яного тиску; дефіцит міді шкідливо діє на
пластичність кровоносних судин. Підвищений вміст у компонентах довкілля свинцю,
нікелю, магнію зумовлює виникнення злоякісних пухлин. Дуже чутливо реагує
організм людини на дефіцит або надлишок йоду, що приводить до зобних ендемій,
або до виникнення злоякісних пухлин.
Людський
організм нормально функціонує за умови збалансованості всіх хімічних
компонентів. Негативні зміни в ньому відбуваються тоді, коли концентрація
елементу має відхилення від ГДК, що зумовлює глибокі зміни обмінних процесів,
порушення функцій багатьох органів, наслідком чого є специфічні захворювання.
Отже,
важкі метали і солі вражають ґрунт, повітря, воду, а через них потрапляють у
рослини, якими живляться тварини і люди. Індустріалізація, науково-технічний
прогрес поглиблюють їх негативний вплив.
2.
Пестициди і їх дія на організм людини
Пестициди
(лат. pestis –
зараза, чума і caedo – убиваю)
є засобами хімічного захисту рослин. їх поділяють на пестициди першого (сірка,
сполуки миш'яку, свинцю, ртуті, нікотин сульфат, піретрум) і другого
(фосфорорганічні, хлороганічні, ртутьорганічні
сполуки, карбонати, ціаніди, мідьвмісні речовини)
поколінь. До групи пестицидів відносяться: інсектициди (засоби для знищення
шкідливих комах), фунгіциди (засоби для боротьби з грибковими захворюваннями),
гербіциди (засоби для знищення бур'янів), дефоліанти (засоби для видалення
листя), бактерициди (засоби для боротьби з мікробами), арборициди (засоби для
знищення небажаної деревної рослинності) тощо. Щорічно у світі використовують
до 2,3 млн. т пестицидів.
Пестициди
є у воді, повітрі, ґрунті, організмах тварин і людей. У ґрунт пестициди
потрапляють з протруєним насінням, у процесі хімічного обробітку рослин,
рослинними залишками, а також з поверхневим стоком і органічними добривами. В
продуктах харчування найчастіше зустрічаються тіофос, карбофос та давно
заборонений ДДТ, якого ще багато на сільськогосподарських сховищах України.
На
сьогодні особливо актуальною є проблема запобігання забрудненню пестицидами
продуктів харчування. Зокрема, у водних екосистемах пестициди ланцюгом харчування
переходять від планктону до риб, водоплаваючих птахів
і далі з їх м'ясом – до людини. Потрапляючи різними шляхами в організм людини,
пестициди можуть спричинити небажані наслідки.
За
токсичністю для теплокровних пестициди бувають надзвичайно небезпечними (ЛД50
менше 15 мг/кг; летальна доза – доза, що зумовлює смертність 50 організмів із
100 піддослідних); високонебезпечними (ЛД50
від 50 до 150 мг/кг); помірно небезпечними (ЛД50 від 151 до 5000
мг/кг); мало небезпечними (ЛД50 більше 5000 мг/кг).
Класифікують
пестициди і за їх накопиченням в організмах, використовуючи при цьому
коефіцієнт акумуляції (Табл. 2):
де Дс – сумарна доза, яка спричинює
загибель організму за повторної дії.
Таблиця 2
Гігієнічна класифікація пестицидів за їх
акумуляцією в організмі
Ступінь шкідливості |
Коефіцієнт акумуляції (К) |
Група небезпеки |
Надмірна акумуляція |
1 |
І |
Виражена акумуляція |
1-3 |
II |
Помірна акумуляція |
3-5 |
III |
Слабо виражена акумуляція |
Більше
5 |
IV |
Пестициди
спричинюють загибель багатьох організмів і можуть при накопиченні в ґрунті,
сільськогосподарській продукції погіршувати стан людини (Табл. 3)
Таблиця 3
Характерні особливості різних груп пестицидів
Назва
пестициду |
Загальні
відомості |
Основні
симптоми отруєння |
Фосфорорганічні сполуки (ФОС) |
Ці сполуки (до 200) є найвикористовуванішими.
Характеризуються високою активністю. Механізм дії полягає в інгібіюванні (стриманні
розвитку) холінестерази (антихолінестерозна
дія). Поширення активності холінестерази головного
мозку на 20% спричинює смерть. До ФОС належать афуган,
актилік, карбофос, бромофос, фталофол,
хлорофіл, цідіал |
Посилення секреції залоз, скорочення гладких
м'язів, сповільнення серцевих скорочень, розширення кровоносних судин,
пониження артеріального тиску. Залежно від інтоксикації з'являються головний
біль, біль у животі, стан депресії, страху, блювота, галюцинації |
Хлор-органічні сполуки (ХОС) |
ХОС є високостійкими
сполуками. В молоці, м'ясі, овочах зберігаються до 1 року. Їм властиві висока
акумуляція, алергічна дія. До них належать ДДТ, гексахлорциклогексан,
гектахлор, гексахлорбутадієн,
дихлор, хлорбензол, поліхокаефен,
каптан, кельтан, метоксихлор |
Спричинюють порушення вуглецево-фосфорного
обміну, пошкоджують нервову систему, верхні дихальні шляхи. Інтоксикація
характеризується враженням нервової системи, появою головного болю,
запамороченням, відчуттям повзання комах, пошкодженням печінки |
Ртуть-органічні сполуки (РОС) |
Характеризуються фунгіцидними
(протигрибковими) і бактеріальними властивостями. Використовують для
протруювання насіння. Накопичуються в головному мозку, печінці, нирках, наднирниках. Виводяться повільно – 2-3 років.
Найпоширенішими РОС є грокозан, меркуран, меркургексан |
Інтоксикація РОС зумовлює аборти, смерть
новонароджених до 1 року. При гострих отруєннях спостерігається металічний
присмак у роті, слабкість, головний біль, нудота, блювота, паралічі, психози;
у важких випадках – смерть від гострої серцево-судинної недостачі |
Карбонати |
Мають широкий спектр дії. Карбонати прямі
інгібітори холінестерази. Можуть спричиняти наркотичну
дію. Найтоксичнішими з них є севін,
цинеб, цирам |
Цинеб, цирам мають канцерогенну дію. Внаслідок гострої
інтоксикації тіурамом виникають головний біль, запаморочення, подразнення
слизових оболонок, слабкість, страх смерті. Перебіг гострої інтоксикації
супроводжується атрофічними змінами слизових оболонок, порушенням вегетативної
нервової системи, пошкодженням печінки |
Ціаніди |
До них належать сполуки з ціаністим натрієм
(CN), який міститься в тютюні, абрикосах,
мигдалі. Використовують для боротьби з гризунами. Дія обумовлюється блокадою
тканинного дихання |
За гострого отруєння настають втрата
свідомості, параліч дихання і серця, за хронічного – головний біль,
схуднення, втрата сну, порушення ходьби |
Мідьвмісні
речовини (МВР) |
До цієї групи належать мідний купорос,
сульфат міді, бордоська рідина, хлорокис міді, трихлорфенолят міді. Порушують обмін білків, жирів і
вуглеводів. Миття овочів і фруктів не завжди убезпечує від цих речовин, тому
їх потрібно чистити |
За хронічного отруєння (більше 2 г) можливі
розлад дихання і засвоєння їжі, блювота, понос, запалення ясен, збільшення
печінки |
Застосування
пестицидів другого покоління у сільськогосподарському виробництві спричинює
інтоксикацію організму людини, загальне його отруєння. Так, фосфорорганічні
сполуки зумовлюють порушення функцій серцево-судинної системи, розширення
кровоносних судин, викликають головні болі тощо. Хлорорганічні сполуки
негативно впливають на центральну нервову систему, верхні дихальні шляхи і
роботу печінки.
Попри
шкідливу дію пестицидів, вони є основним засобом боротьби із шкідниками,
хворобами сільськогосподарських культур і бур'янами. На сучасному етапі в
сільськогосподарському виробництві використовується до 25000 пестицидних препаратів. Окупність їх використання становить
3,5-7 одиниць на одиницю затрат.
3.
Токсичність хімічних речовин
Токсичність
– це здатність хімічних речовин викликати отруєння, яке супроводжується
порушенням стану організму і його функцій. Отруйні властивості можуть проявляти
майже всі речовини. Наприклад, токсично діють на людину спожита у великих
дозах звичайна сіль або кисень за високого тиску. Однак отруйними вважають лише
ті речовини, які проявляють шкідливу дію у звичайних умовах і потрапляють в
організм у відносно малих кількостях.
До
організму людини отрута може потрапляти через легені, шлунково-кишковий тракт,
шкіру. З огляду на умови, в яких виникають отруєння, їх поділяють на побутові,
медикаментозні та професійні. Найчастіше трапляються отруєння снодійними
пігулками, фосфорорганічними сполуками та наркотиками. Дію отрути класифікують
за ступенями токсичності (Табл. 4)
Таблиця 4
Токсикологічна класифікація речовин
Клас
токсичності |
ЛД50
для людини, мг/кг маси |
Середня
смертельна доза |
Приклади |
Надтоксичні |
Менше 0,01 |
Менше 1 краплі |
Нервово-паралітичні гази, ботулінічний токсин, діоксин |
Вкрай токсичні |
Менше 5 |
Менше 7 крапель |
Ціаністий калій, героїн, атропін, нікотин
та ін. |
Дуже токсичні |
5-50 |
Від 7 крапель до 1 чайної ложки |
Солі ртуті, морфій, кодеїн |
Токсичні |
50-500 |
Від 1 чайної ложки до 1 унції (28,352 г) |
Солі свинцю, ДДТ, гідроксид натрію, сірчана
кислота, кофеїн, тетрахлор вуглець |
Помірно токсичні |
500-5000 |
Від 1 унції до 1 пінти (0,47 л) |
Метиловий спирт, ефір, фенобарбітал,
амфетамін, керосин, аспірин |
Малотоксичні |
5000-15000 |
Від 1 пінти до 1 кварти (1,14 л) |
Етиловий спирт, мило |
Нетоксичні |
15000 і більше |
Більше 1 ложки |
Гліцерин, цукор |
Хімічні
речовини класифікують і за ступенем небезпеки, тобто за ступенем загрози для
життя людського організму (Табл. 5).
Таблиця 5
Класифікація речовин за ступенем небезпеки
(ГОСТ 12.1.007-76)
Показники |
Клас небезпеки |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
ГДК
в повітрі виробничої зони мг/м3 |
<0,1 |
0,1-1,0 |
1,1-
10,0 |
>10 |
Середньо-смертельна
доза при потраплянні до шлунку DL50, мг/кг |
1,5 |
15-150 |
151- 5000 |
>5000 |
Смертельно-середня
доза при нанесенні на шкіру DL50, мг/кг |
<100 |
100-500 |
50-
2500 |
>25000 |
Середньо-смертельна
концентрація в повітрі CL50, мг/кг |
<500 |
500-
5000 |
500-
50000 |
>50000 |
Зона гострої дії Zас |
<6 |
6-18 |
18,1-54 |
>54 |
Отруті
властива вибіркова токсичність. За цим критерієм розрізняють:
ü
серцеві отрути з перевагою кардіотоксичної дії (лікарські препарати, рослинні отрути,
солі калію, кобальту, кадмію і барію);
ü
нервові отрути, що спричинюють порушення
психічної активності (чадний газ, фосфорорганічні сполуки, алкоголь,
наркотики);
ü
печінкові отрути (хлоровані вуглеводи,
отруйні гриби, феноли, адельгіди);
ü
ниркові отрути (сполуки важких металів,
етиленгліколь, щавлева кислота);
ü
кров'яні отрути (анілін, нітрати);
ü
легеневі отрути (оксиди азоту, озон, фостен).
За
характером дії (ГОСТ 12.0.003-74) шкідливі речовини поділяють на:
§
токсичні речовини (спричинюють отруєння
всього організму або пошкоджують окремі системи і зумовлюють патологічні зміни
печінки, нирок);
§
подразнюючі речовини (викликають подразнення
слизових оболонок дихальних шляхів, очей, легенів);
§
алергенні речовини (провокують напади астми);
§
мутагенні речовини (зумовлюють порушення
генетичного коду; така дія характерна для свинцю, марганцю, радіоактивних
ізотопів);
§
канцерогенні речовини (наслідком їх дії є
розвиток злоякісних новоутворень. До цього призводить потрапляння в організм
небезпечних доз циклічних амінів, ароматичних вуглеводів, хрому, нікелю,
азбесту);
§
речовини, що впливають на репродуктивну
(дітородну) функцію організму (ртуть, свинець, стирол, радіоактивні ізотопи).
Отруєння,
що настає внаслідок надходження токсичних речовин до організму, відбувається в
гострій, підгострій і хронічних формах. Гострі
отруєння виникають внаслідок дії великих доз отрути і супроводжуються
порушенням функції життєво важливих органів. Хронічні отруєння проявляються
поступово внаслідок тривалого надходження невеликих кількостей отрути в
організм.
Токсичність
речовин встановлюють за результатами клінічних, лабораторних та
епідеміологічних досліджень. Клінічні дослідження проводять у зв'язку з
випадковими отруєннями, передозуванням лікарських препаратів, вбивством і
самовбивством. Під час лабораторних досліджень (на пацюках, мишах, морських
свинках) встановлюють токсичність різних речовин, а отримані дані використовують
в гігієнічному нормуванні шкідливих факторів. Епідеміологічні дослідження
проводять у процесі вивчення історії хвороби, з'ясовуючи, чому одна група
людей хворіє, а інша ні. Завдяки цьому вдається встановити статистичний
зв'язок (сильний, помірний, слабкий) між речовиною і захворюванням. Однак ці
дослідження не можуть бути використані як доказ, що конкретна речовина є
причиною хвороби.
4.
Мутагенність і її вплив на людський організм
Ще у XIX ст.
ботаніки звернули увагу на групу рослин, які за своїми зовнішніми ознаками
різко відрізняються від інших, зберігаючи загальну схожість з ними. Такі зміни
було названо мутацією (лат. mutatio –
зміна, переміна). Сучасна наука тлумачить мутацію як зміну кількості або
структури ДНК, що спричинює зміни генотипу.
Мутації,
що виникають у статевих клітинах (генеративні мутації), передаються наступним
поколінням. Мутації соматичних клітин (соматичні мутації) успадковуються лише
дочірніми клітинами, які утворюються шляхом мітозу (поділу) і в багатьох
випадках сприяють розвитку ракових пухлин.
Частота
природних мутацій не перевищує 0,00001, що рівнозначно 1 мутації на 100 тис.
поколінь. Проте в останні десятиліття виявлені численні фактори, під дією яких
частота мутацій може суттєво збільшуватися. Ці фактори названі мутагенами.
Мутагени
(лат. muto – змінюю
і грец. genos – рід,
походження) – фізичні, хімічні та інші фактори, які збільшують
частоту мутацій.
За
походженням фактори, що впливають на частоту мутацій, поділяють на фізичні,
хімічні, біологічні. До фізичних мутагенних факторів належать іонізуючі
випромінювання (рентгенівське, γ – гамма, β – бета), ультрафіолетові
промені з довжиною хвилі 250-280 мм, космічне випромінювання; до хімічних
мутагенних факторів – хімічні сполуки (іприт, кофеїн, формальдегід, ртуть,
епоксидні смоли, свинець, оксиди азоту, пестициди, мінеральні добрива, лікарські
препарати, харчові концентрати, барвники); до біологічних мутагенних факторів
– віруси (збудники кору, віспи, паротиту – запалення привушної слинної
залози) і бактеріальні токсини.
За
походженням мутації можуть бути геномними, хромосомними,
генними. Геномні мутації виникають
внаслідок кратної зміни набору хромосом – геномів.
Більшість сільськогосподарських культур – поліплоїди
(кількість хромосом у їх клітинах у два і більше разів перевищує норму).
Поліплоїдію викликає алкалоїд (азотовмісна речовина) колхіцин,
який використовують при виведенні сортів сільськогосподарських культур
(томатів, цукрових буряків). Хромосомні мутації змінюють кількість
хромосом. Унаслідок цього відбувається збільшення або нестача певної хромосоми
чи її ділянки. Прикладом можна вважати синдром Дауна, який спричинює затримку
розумового розвитку дитини. Генні мутації є результатом зміни нукломідної послідовності ДНК на певній ділянці хромосоми.
Більшість генних мутацій рецесивні (приховані). Перебуваючи в популяції
протягом багатьох поколінь, вони проявляються через хвороби.
Захворювання
людей, які виникають під впливом спадкових та екзогенних (зовнішніх) факторів,
поділяють на такі види:
–
спадкові хвороби, зумовлені мутаціями
хромосом (гені-гемофілія);
–
спадкові хвороби, зумовлені мутаціями генів
на фоні шкідливих факторів довкілля (режим харчування, перевтома,
інтоксикації, наприклад, спадковий цукровий діабет);
–
захворювання, зумовлені факторами довкілля, в
якому спадковість відіграє допоміжну роль (гіпертонічна хвороба, виразка шлунку
і дванадцятипалої кишки, алергічні захворювання, ожиріння);
–
захворювання, не пов'язані зі спадковістю
(травми, інфекції, опіки).
Забруднення
довкілля, ресурсів, виробничої сировини супроводжується збільшенням кількості
захворювань в усіх групах. Зниженню частоти мутацій сприяє вживання
антимутагенів, якими, наприклад, є вітаміни Е, С, А, К. Щодо цього корисні
овочеві культури (капуста знижує вірогідність мутагенезу в 8-10 разів,
екстракт яблук – у 8, листок м'яти – 11, зелений перець – 10, баклажани – 7,
виноград – у 4 рази).