Мета: ознайомитись з
особливостями будови різних типів плодів рослин.
Обладнання і матеріали: мікроскопи МБР-1 або Біолам, висушені і нативні плоди різних культурних рослин, насіння різних культур.
Рис. 16.1. Будова насінини і плоду
Зі зрослих плодолистків ценокарпного гінецею утворюються ценокарпні плоди (коробочка, горіх, ягода, яблуко, сім'янка).
Отже, найбільш поширеною є класифікація плодів за консистенцією
оплодня, за якою вони бувають сухі або соковиті. Сухими плодами є такі, вміст гігроскопічної
вологи в яких становить до
15 %. До них належать прості й складні
плоди, розпадні.
До сухих відносять:
-коробочкоподібні
або багатонасінні (мак,
тюльпан, дурман, боб),
-горіхоподібні або однонасіннєві (горіх, ліщина, фундук),
-зернівка (злаки),
-крилатки (клен),
-жолуді (дуб),
-сім'янки (соняшник).
До соковитих
-
відносять
ягодоподібні або багатонасінні:
ягода (плоди чорниці, томата,
смородини);
яблуко (плоди яблуні, горобини, груші);
гарбузина (плоди
кавуна, кабачка, гарбуза);
гранатина (плід
граната);
помаранча (плід цитрусових);
-
кістянкоподібні:
соковита кістянка (вишня, абрикос, слива);
суха кістянка (волоський горіх).
Поширення
насіння і плодів
Спосіб поширення |
Особливості будови тканин рослини |
Приклади
рослин |
Самостійне - Саморозкидання
(автохорія) |
Плоди мають підвищений тургорний
тиск |
Огірок-пирскач,
олійний біб, жовта акація, квасоля, фіалка, |
Вітром (анемохорія) |
Насіння і плоди дрібні, легкі, часто мають
вирости: парашутики, волоски, чубчики, крильця |
Вільха, клен, верба, липа, кульбаба |
Водою (гідрохорія) |
Насіння і плоди мають порожнини, заповнені
повітрям |
Латаття, глечики, осока |
Тваринами (зоохорія; мурахами- мірмекохорія) |
Насіння і плоди клейкі, мають гачки,
щетинки, шипики |
Омела, череда, лопух |
Птахами (орнітохорія) |
М’ясистий і соковитий оплодень, принадний
для поїдання; яскраво забарвлений |
Горобина, калина, вишня |
Людиною (антропохорія) |
Свідоме або несвідоме поширення при
переселенні, через
одяг, предмети. Цільове – сільськогосподарська діяльність,
поширення плодів і насіння |
З Америки в Європу (елодея, щириця), |
ХІД
РОБОТИ
1.
Вивчити найбільш поширені способи класифікації плодів. Коротко законспектувати у зошит (за якими ознаками класифікують плоди; Схема класифікації
простих плодів).
2.
Виписати визначення
понять: справжні, несправжні,
прості (апокарпні), збірні, розпадні і членисті плоди, супліддя, ценокарпні плоди. Вказати приклади рослин.
3.
Провести макроскопічне дослідження соковитих плодів. Зарисувати булову плоду персика (див. Рис. 16.1).
Для
дослідження будови соковитого плоду проводять поздовжній зріз через його
м’якуш. На поздовжньому зрізі плоду виділяють екзокарпій,
мезокарпій та ендокарпій. Зарисуйте поздовжній зріз
соковитого плоду та його складові частини.
4.
Законспектувати класифікацію плодів за консистенцією оплодня (виписати, які плоди належать до сухих, які – до соковитих).
5.
Вивчити і схематично зарисувати
будову найбільш типових представників різних плодів з переліку, поданого нижче).
Апокарпні
плоди
1. Багатолистянка
калюжниці болотної – Caltha palustris.
2. Багатогорішок жовтецю їдкого – Ranunculus acris.
3. Біб гороху посівного – Pisum
sativum.
4. Кістянка вишні звичайної – Gerasus vulgaris.
5. Багатокістянка малини
звичайної – Rubus idaeus.
Ценокарпні
плоди
6. Синкарпна коробочка лілії – Lilium
sp.
7.
Горіх ліщини звичайної – Corylus avellana.
8. Синкарпна ягода помідора їстівного –Lycopersicon esculentum.
9.
Яблуко яблуні домашньої – Malus domestica
Borkh.
10.
Сім’янка соняшника однорічного – Helianthus annuus.
Дробні плоди
11. Ценобій живокосту лікарського – Symphytum
offіcinale.
12. Двокрилатка клена гостролистого – Acer
platanoides.
Членисті плоди
13.
Стручок гірчиці польової – Sinapis arvensis.
Контрольні запитання:
1. Що таке плід, значення, функція.
2. Знати види плодів
3. Знати класифікації плодів.
4. Уміти визначити тип плоду.
5. Знати будову плоду.
6. Знати способи поширення насіння.