Лабораторна робота 3

Робота з документами MS WORD 2016.

Форматування тексту

 

Завдання 1: Відкрити новий документ Word. Зберегти документ в своїй папці під назвою Лабораторна робота 17_Прізвище студента.

 

Завдання 2: Відформатувати текст у  Word:

-       формат аркуша А4;

-       поля: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє і нижнє – 20 мм;

-       гарнітура - Times New Roman;

-       кегль (розмір) шрифту – 14;

-       міжрядковий інтервал – 1,5;

-       інтервал між абзацами : перед – 0; після 0;

-       заголовок жирним шрифтом, великими прописними буквами, вирівняти по центру;

-       нижче через один інтервал – текст з абзацним відступом 1,25 см, вирівняти по ширині.

 В тексті використати посилання на літературу в Списку використаних джерел. Для цього використовуються символи:  [  ]

Текст для форматування:

Основні статті експорту харчової та переробної промисловості України

За останні 4 роки валовий обсяг сільськогосподарського виробництва в Україні збільшився на 6,8% і досяг позначки 268,6 млрд грн у 2018 році. Лідером за обсягами зростання стало виробництво с/г культур (частка у загальному обсязі сільськогосподарського виробництва – 74% від загального приросту), яке зросло з 2014 р. на 11,8% до 198,7 млрд грн. Обсяги виробництва у тваринництві (частка у загальному обсязі сільськогосподарського виробництва – 26%) у порівнянні з 2014 р. знизилась на 5,2% до 69,9 млрд грн.

Основою рослинництва в Україні є зернобобові культури. Ключове значення мають наступні культури: пшениця (за результатами 2018 року посівні площі під пшеницю складали 6,6 млн га або 24% сільськогосподарських земель), соняшник (посівні площі– 6,0 млн га або 21% сільськогосподарських земель); кукурудза (4,6 млн га або 17% сільськогосподарських земель), ячмінь (2,5 млн га або 9% сільськогосподарських земель), соя (1,7 млн га або 6% сільськогосподарських земель) та ріпак (1 млн га або 4%). Разом посіви зазначених культур займають 81% сільськогосподарських земель в Україні. Головними експортними сільськогосподарськими продуктами є соняшникова олія (22% від загального сільськогосподарського експорту станом на кінець 2018 р.(1).

Україна є світовим лідером з виробництва та експорту цього продукту, який може бути одним з ключових драйверів зростання аграрного експорту. Двома іншими лідерами є пшениця та кукурудза (16% та 19% від загального аграрного експорту відповідно). Велике значення для експорту мають також соя, соняшниковий шрот, ячмінь та м’ясо птиці. Водночас, зростання попиту на експортних ринках мало найбільший стимулюючий ефект для зростання виробництва сільськогосподарських культур в Україні. Так, у період з 2010 по 2016 рр. попит на зернові культури на внутрішньому ринку України скоротився на 18% або на 4,2 млн т, а попит на іноземних ринках у тому ж періоді виріс майже утричі на 27,2 млн т і досяг позначки у майже 95% загального обсягу виробництва.

Головними сегментами тваринництва в Україні є розведення свійської худоби (виробництво м’яса) та виробництво молока. У структурі виробництва м’яса чільні місця посідають м’ясо птиці та свинина, а виробництво яловичини знижується. У 2017 році обсяг виробництва м’яса у забійній вазі в Україні склав 2,3 млн т, що дорівнює показнику попереднього звітного року.

Зниження міжнародного попиту на ринку молока чинило негативний тиск на відповідний національний ринок. За умов відносно стабільної купівельної спроможності населення зниження експорту молочної продукції у 2008–2013 рр. не лише призвело до зниження виробництва молочних продуктів та падіння показників молочарства, а й спричинило зниження виробництва молочних продуктів одночасно з поступовим зростанням імпорту. Натомість, розвиток ринків експорту молочної продукції у 2015–2016 рр. дозволив виправити негативні тенденції розвитку молочної промисловості та сформувати певні передумови для відновлення сільськогосподарського сегменту молочного виробництва. Так, у період з січня по вересень 2017 р. індекс промислового виробництва молочної продукції виріс на 1,1% порівняно з попереднім роком, а обсяг виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами за той самий період виріс на 1,4%. Експорт молока та молочних продуктів у 2017 р. збільшився на 78% у порівнянні з 2016 роком. (2)

Література

1. «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» від 20 грудня 2016 року №1792–VIII;

2. «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 10 липня 2018 року №2496–VIIIІ;

 

 

Завдання 3: Відформатувати текст у  Word:

-       формат аркуша А4;

-       поля: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє і нижнє – 20 мм;

-       гарнітура - Times New Roman;

-       кегль (розмір) шрифту – 14;

-       міжрядковий інтервал – 1,5;

-       інтервал між абзацами : перед – 0; після 0;

-       заголовок жирним шрифтом, великими прописними буквами, вирівняти по центру;

-       нижче через один інтервал – текст з абзацним відступом 1,25 см, вирівняти по ширині.

 В тексті використати посилання на літературу в Списку використаних джерел. Для цього використовуються символи:  [  ]

Текст для форматування:

ЕЛЕКТРОННЕ ДОКУМЕНТУВАННЯ

Важливим компонентом системи представлення та інтерпретації облікових даних у комп'ютерній бухгалтерії є використовуваний метод документообігу. Документообіг на підприємстві здійснюється у вигляді потоків документів, що циркулюють між пунктами обробки (керівники установи та підрозділів, спеціалісти, службовці) та пунктами технічної обробки самих документів, які представляються як модель, що передбачає певні правила формування, зберігання, інтерпретації та обробки документів. З огляду на специфіку діяльності, можливості автоматизації процесів на підприємстві, види господарських операцій тощо, доцільно виокремити чотири основні моделі електронного документо­обігу: модель інтерпретації документів як доповнення до господарських операцій; модель інтерпретації документів як засобу формування записів масиву господарських операцій; модель інтерпретації документів як допоміжних інформаційних об'єктів; повна модель документообігу.

Спільним моментом для запропонованих моделей, базованих на моделі інтерпретації, є документ: як доповнення господарських операцій, він є найважливішою вихідною інформаційної бази системи обробки облікових даних масиву господарських операцій.

Представлені моделі електронного документообігу використовуються у різних програмних комплексах із автоматизації управління підпри­ємством, типовим прикладом є система "Галактика". Вона належить до ERP-систем, складається із функціональних модулів, об'єднаних у контури документообігу за галузями управління підприємства. Особливістю організації взаємодії контуру оперативного управління і бухгалтерії в цій системі є можливість гнучкого розподілення між ними функцій щодо ведення аналітичного обліку [2; 3].

Також при використанні інформаційних систем повинні бути дотри­мані правила документообігу відповідно до затверджених нормативів. Зокрема всі господарські операції мають оформлюватися первинними документами. При цьому документ може розглядатися в різних аспектах: як право на здійснення господарської операції, як письмове свідоцтво факту здійснення операції, як підстава для бухгалтерського запису, як імпульс до руху облікової інформації. Тип документа визначає і його форму, і його зміст. Обов'язкові реквізити та вимоги до документа встановлені стандартами і правилами.

Для електронних документів встановлюються аналогічні обов' язкові реквізити паперових документів: назва документа (форми); дата і місце складання документа; найменування підприємства, від імені якого складається документ; зміст та обсяг господарської операції; вимірники господарської операції в натуральному і грошовому вираженні; найменування посадових осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення; особисті підписи зазначених осіб.

Етапи обробки документа можуть відрізнятися залежно від його змісту. Для первинних документів бухгалтерського обліку найбільш характерна операція контирування - позначення номерів рахунків, які дебетуються та кредитуються, і суми в розрахункових документах [1].

При формуванні системи електронного документообігу важливо дотримуватись законодавчих норм. Законом "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" зокрема встановлено:

•  перелік осіб, які мають право підпису первинних документів, затверджує керівник організації та узгоджує головний бухгалтер;

•  первинний обліковий документ повинен складатися у момент здійснення операції або безпосередньо після її закінчення;

•  виправлення у касових і банківських документах не допускаються;

•  на підставі первинних облікових документів складаються зведені облікові документи;

•  первинні та зведені облікові документи можуть складатися на паперових і машинних носіях інформації з копіями на паперових;

•  первинні облікові документи можуть бути вилучені тільки за рішеннями відповідних органів, прийнятим у межах їх повно­важень, передбачених законами [4].

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Осмятченко Л. М. Бухгалтерський облік : навч. посіб. для студ. вищих закладів освіти / Л. М. Осмятченко, В. Є. Шевчук. — Львів : Магнолія — 196 с.

2.  Васюренко Л.В. Механізм державного регулювання організацією оплати праці в умовах глобалізації: дис. … д-р екон. наук: 08.00.03 / Луганський національний аграрний університет, м. Старобільськ, 2019. 533с.

3. Закон України  «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні»  від 16.07.1999 № 996-XIV (зі змін. і допов.) / [Електронний ресурс].— Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/996-14.

4. Мелень О.В., Майструк О.Д. Особливості організації обліку власного капіталу підприємств. Інфраструктура ринку : електрон. наук.-практ. журн.  2018. Вип. 18. С. 371-375. –http://www.market-infr.od.ua/journals/2018/18_2018_ukr/63.pdf,