Практичне заняття № 3 (4 год.)
Тема.
Забезпечення
господарства мінеральними добривами та визначення норм добрив.
Визначення оптимальних норм мінеральних добрив - одне з
найскладніших питань агрохімічної науки і практики. Це обумовлено
багатосторонньою взаємодією між рослиною, ґрунтом і добривом, погодними та
господарсько-організаційними умовами, агротехнікою вирощування
сільськогосподарських культур.
При встановленні оптимальної норми добрив необхідно враховувати
такі основні показники:
- запланований рівень врожайності
сільськогосподарської культури;
- загальну потребу вирощуваної
культури в поживних елементах для досягнення запланованої врожайності;
- запаси та вміст поживних
елементів у ґрунті в доступній для рослин формі і коефіцієнти використання
поживних елементів із ґрунту сільськогосподарською культурою;
- коефіцієнти використання поживних
елементів сільськогосподарською культурою з мінеральних і органічних добрив;
- економічні й організаційно-господарські
умови, які визначають доцільність норми добрив і ефективність використання
добрив;
Слід пам’ятати про охорону навколишнього
середовища при використанні добрив.
Методів розрахунків норм добрив існує багато.
Найбільш поширеними є такі три методи:
перший - це розрахунок шляхом коректування
рекомендованих науково-дослідними установами норм добрив з урахуванням
забезпеченості ґрунтів поживними речовинами.
другий - визначення норм добрив
розрахунковим або балансовим (балансово-розрахунковим)
методом на заплановану урожайність або запланований приріст врожаю.
третій — норму добрив визначають за
бальною оцінкою ґрунту і окупністю добрив.
Розрахунок норм добрив шляхом коректування рекомендованих
науково-дослідними установами норм добрив з врахуванням забезпеченості грунтів поживними речовинами
При плануванні врожаїв на ґрунтах з низьким та середнім рівнями
родючості позитивні результати дає метод коректування середніх норм добрив, які
рекомендуються науково-дослідними установами для сільськогосподарських культур
з урахуванням поправочних коефіцієнтів для різних ґрунтів залежно від ступеня
забезпеченості рослин поживними речовинами.
Ступінь забезпечення ґрунтів полів сівозміни рухомими формами
фосфору, калію та вмісту гумусу визначають за даними, які вказані в таблиці 1.
Таблиця 1
Групування ґрунтів за вмістом гумусу, рухомого фосфору та
обмінного калію
Агрохімічна група |
Ступінь забезпечення ґрунту
поживними речовинами |
Вміст гумусу, % |
Вміст доступних форм поживних
елементів, мг на |
|
Р2О5 |
К2О |
|||
1 |
Дуже низький |
0,9-1,7 |
<2,0 |
<2,0 |
2 |
Низький |
1,7-2,4 |
2,1-5,0 |
2,1-4,0 |
3 |
Середній |
2,4-3,4 |
5,1-10,0 |
4,1-8,0 |
4 |
Підвищений |
3,4-4,5 |
10,1-15,0 |
8,1-12,0 |
5 |
Високий |
4,5-6,0 |
15,1-20,0 |
12,1-18,0 |
6 |
Дуже високий |
>6,0 |
>20 |
>18 |
Середні рекомендовані норми добрив і поправочні коефіцієнти
встановлюються науково-дослідними установами, дані яких необхідно
використовувати при розробці системи застосування добрив (таблиці 2, 4).
Таблиця
2
Поправочні коефіцієнти до середніх рекомендованих норм мінеральних
добрив залежно від ступеня забезпечення ґрунтів доступними формами азоту (за
вмістом гумусу), рухомими сполуками фосфору та обмінного калію
Агрохімічна група |
Ступінь забезпечення ґрунту поживними речовинами |
Поправочні коефіцієнти до середніх рекомендованих норм
мінеральних добрив |
||||||||
зернові |
просапні |
овочеві |
||||||||
N |
P |
K |
N |
P |
K |
N |
P |
K |
||
1 |
Дуже низький |
1,2 |
1,5 |
1,5 |
Вимагає окультурення |
Вимагає окультурення |
||||
2 |
Низький |
1,1 |
1,3 |
1,3 |
1,2 |
1,4 |
1,5 |
|||
3 |
Середній |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,3 |
1,0 |
1,0 |
4 |
Підвищений |
1,0 |
0,7 |
0,7 |
1,0 |
0,7 |
0,7 |
1,0 |
0,8 |
0,7 |
5 |
Високий |
0,8 |
0,4 |
0,4 |
0,8 |
0,4 |
0,4 |
0,9 |
0,6 |
0,5 |
6 |
Дуже високий |
0,7 |
0,2 |
0,2 |
0,7 |
0,2 |
0,2 |
0,8 |
0,3 |
0,3 |
Визначення норм мінеральних добрив за рекомендаціями
науково-дослідних установ з використанням поправочних коефіцієнтів проводиться
таким чином.
Для прикладу: сільськогосподарська культура - ярий ячмінь, ґрунт -
темно-сірий опідзолений з вмістом гумусу 3,5 %, рухомого фосфору - 9,5 і
обмінного калію - 11,2 мг на
Таблиця 3
Регламентовані норми азоту під сільськогосподарські культури,
кг/га
(по діючій речовині)
№ п/п |
Сільськогосподарська культура |
Норма азоту |
№ п/п. |
Сільськогосподарська культура |
Норма азоту |
1 |
Пшениця |
120 |
8 |
Ячмінь |
120 |
2 |
Картопля |
120 |
9 |
Жито |
100 |
3 |
Цукрові буряки |
180 |
10 |
Кукурудза на зерно |
140 |
4 |
Кормові коренеплоди |
165 |
11 |
Огірки |
130 |
5 |
Кукурудза на силос |
160 |
12 |
Капуста |
140 |
6 |
Однорічні трави |
90 |
13 |
Столові буряки |
120 |
7 |
Бобові трави |
50 |
14 |
Цибуля |
100 |
При визначенні норми азоту будь-яким методом слід пам'ятати, що
для запобігання надмірному надходженню нітратів у рослинницьку продукцію,
кількість азотних добрив під культуру не повинна перевищувати регламентовану
норму азоту (кг/га за діючою речовиною) для цієї культури (таблиця 3).
Ці розрахунки привести у вигляді таблиці 5 та визначати потребу NРК в кілограмах в
середньому на
Таблиця 4
Середні норми мінеральних добрив під сільськогосподарські
культури, кг/га за діючою речовиною
№ п/п |
Сільськогосподарські культури |
Рівень урожайності, ц/га |
ґрунти |
Норми мінеральних добрив |
||
N |
P2O5 |
K2O |
||||
1. |
Озима пшениця |
55 |
Чорноземи типові |
90 |
90 |
60 |
50 |
Чорноземи опідзолені |
|||||
50 |
Темно-сірі опідзолені |
120 |
90 |
90 |
||
45 |
Ясно сірі, сірі лісові |
120 |
120 |
90 |
||
2. |
Озиме жито |
45 |
Чорноземи типові |
60 |
60 |
40 |
40 |
Чорноземи опідзолені Темно-сірі опідзолені |
60 |
90 |
60 |
||
40 |
Ясно сірі, сірі лісові |
90 |
90 |
90 |
||
3. |
Яра пшениця |
45 |
Чорноземи типові |
60 |
60 |
45 |
45 |
Чорноземи опідзолені |
90 |
60 |
45 |
||
40 |
сірі лісові |
90 |
60 |
90 |
||
4. |
Кукурудза на силос |
350 |
Чорноземи типові |
90 |
60 |
60 |
350 |
сірі лісові |
120 |
90 |
90 |
||
5. |
Ярий ячмінь |
40-45 |
Чорноземи типові |
60 |
60 |
40 |
40-45 |
Чорноземи опідзолені |
60 |
90 |
60 |
||
40 |
Темно-сірі опідзолені |
60 |
90 |
60 |
||
40 |
сірі лісові |
90 |
90 |
90 |
||
6. |
Кукурудза на зерно |
40 |
Чорноземи типові |
90 |
90 |
90 |
40 |
Чорноземи опідзолені |
90 |
90 |
60 |
||
40 |
Ясно сірі, сірі лісові |
120 |
120 |
90 |
||
7. |
Цукрові буряки |
450 |
Чорноземи типові |
160 |
170 |
150 |
400 |
Чорноземи опідзолені |
160 |
170 |
150 |
||
400 |
Темно-сірі опідзолені |
170 |
160 |
180 |
||
8. |
Картопля |
250 |
Чорноземи типові |
90 |
120 |
120 |
300 |
сірі лісові |
120 |
180 |
180 |
||
9. |
Багаторічні трави на зелену масу: Бобові Злакові |
250 |
Чорноземи типові |
- |
60 |
60 |
200 |
сірі лісові |
- |
60 |
60 |
||
200 |
Чорноземи типові |
60 |
60 |
60 |
||
180 |
сірі лісові |
60 |
60 |
60 |
||
10. |
Овес, просо |
35 |
Чорноземи опідзолені |
60 |
60 |
60 |
11. |
Однорічні трави |
|
Чорноземи типові |
90 |
60 |
60 |
|
сірі лісові |
90 |
60 |
60 |
Таблиця 5
Визначення норм мінеральних добрив шляхом уточнення
рекомендованих норм з врахуванням зебезпеченості грунтів поживними речовинами
№ по-ля |
Культура |
Забезпеченість грунтів, мг на |
Рекомендовані норми добрив, кг/га |
Поправочні коефіцієнти |
Скоректовані норми добрив, кг/га |
|||||||||||
на ступінь забезпечення ґрунту поживними речовинами |
на попередник |
|||||||||||||||
N |
Р |
К |
N |
Р |
К |
N |
Р |
К |
N |
Р |
К |
N |
Р |
К |
||
I |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
II |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
III |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IV |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VI |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VII |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VIII |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IX |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
В середньому на |
|
|
|
Висновки_____________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________