|
Практичні завдання |
Завдання 1.1. Обґрунтуйте критерії оцінки якості
продукції. Заповніть схему, наведену на рис. 1.1.
Рис. 1.1. Критерії
оцінки якості продукції
Завдання 1.2. Обґрунтуйте методи визначення якості
продукції і заповніть схему, приведену на рис. 1.2.
Рис. 1.2. Методи
визначення якості продукції
Завдання 1.3. Визначте основні шляхи поліпшення якості
продукції і заповніть схему, наведену на рис. 1.3.
Рис. 1.3. Шляхи поліпшення якості продукції
Завдання 1.4. Визначте основні показники якості
виробництва продукції. Заповніть схему, наведену на рис. 1.4.
Рис. 1.4. Показники
якості продукції
Завдання 1.5. Визначте та охарактеризуйте основні
етапи аналізу виробництва продукції. Заповніть схему, наведену на рис. 1.5.
Рис. 1.5. Етапи
аналізу виробництва продукції
Завдання 1.6. Визначте основні
причини зміни асортименту продукції і заповніть схему, наведену на рис. 1.6.
Рис. 1.6. Основні чинники зміни асортименту продукції
Завдання 1.7. Визначте вплив ритмічності виробництва
на основні показники діяльності підприємства за даними, представленими на рис. 1.7.
Наведіть приклади відповідного взаємозв’язку з практики діяльності підприємств.
Рис. 1.7. Вплив ритмічності виробництва на
основні показники діяльності підприємства
Завдання 1.8. Визначте основні завдання аналізу
виробництва та реалізації готової продукції. Заповніть схему, наведену на рис.
1.8.
Рис. 1.8. Завдання
аналізу виробництва та реалізації готової продукції
Завдання 1.9. Визначте послідовність проведення
аналізу реалізації продукції та заповніть схему, наведену на рис. 1.9.
Рис. 1.9. Етапи
аналізу реалізації продукції
Завдання 1.10. Визначте основні фактори, що впливають
на обсяг реалізації продукції та заповніть схему, наведену на рис. 1.10.
Рис. 1.10. Вплив факторів на обсяг реалізації
продукції
Завдання 1.11. Визначте основні фактори, які зумовлюють
можливі порушення ритмічності випуску продукції і заповніть схему, наведену на
рис. 1.11.
Рис. 1.11. Ритмічність виробництва продукції
Завдання 1.12. Визначте послідовність
проведення аналізу виконання договірних зобов’язань щодо реалізації готової
продукції та заповніть схему, приведену на рис. 1.12.
Рис. 1.12. Виконання договірних зобов’язань з
реалізації готової продукції
Завдання 1.13. Визначте основні етапи аналізу
конкурентоспроможності продукції і заповніть схему, приведену на рис. 1.13.
Рис. 1.13. Етапи
аналізу конкурентоспроможності продукції
Завдання 1.14. Визначте фактори,
що впливають на обсяг виробництва та реалізації продукції і заповніть схему, представлену на рис. 1.14.
Рис.
1.14. Фактори, що впливають на обсяг виробництва та реалізації продукції
Завдання
1.15. Визначте резерви збільшення обсягу реалізації
продукції та заповніть схему, наведену на рис. 1.15.
Рис. 1.15. Резерви зростання обсягу реалізації продукції
Завдання 1.16. Визначте базисні та ланцюгові темпи
приросту обсягу виробництва продукції та дайте оцінку динаміці обсягу виробництва
і реалізації продукції.
Рік |
Обсяг виробництва
продукції тис. грн. |
Темпи приросту, % |
Обсяг реалізації
продукції, тис. грн. |
Темпи приросту, % |
||
базисні |
ланцюгові |
базисні |
ланцюгові |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
20Х1 |
85 000 |
|
|
82 190 |
|
|
20Х2 |
91 800 |
|
|
87 310 |
|
|
20Х3 |
98 450 |
|
|
95 700 |
|
|
20Х4 |
109 600 |
|
|
101 200 |
|
|
20Х5 |
113 500 |
|
|
105 700 |
|
|
Завдання 1.17. Підприємство виготовляє і реалізовує
продукцію А і Б. Дайте оцінку виконанню договірних зобов’язань з відвантаження продукції,
якщо відомі планові обсяги поставок продукції за договорами та обсяги фактично
відвантаженої продукції.
Виріб |
Покупець |
План поставок за
договорами, тис. грн. |
Фактично
відвантажено, тис. грн. |
Недопоставка
продукції, тис. грн. |
Обсяг продукції, що
зараховується у виконання плану, тис. грн. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
А |
1 |
1 200 |
1 300 |
|
|
2 |
750 |
700 |
|
|
|
3 |
1 350 |
1 300 |
|
|
|
Б |
1 |
780 |
780 |
|
|
2 |
1 500 |
1 400 |
|
|
|
3 |
1 400 |
1 450 |
|
|
|
Г |
1 |
2400 |
2250 |
|
|
2 |
2680 |
2700 |
|
|
|
3 |
3150 |
2900 |
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
Завдання 1.18. Підприємство виготовляє і реалізовує
продукцію чотирьох видів. Проаналізуйте динаміку обсягів виробництва і
реалізації продукції, використовуючи планові і фактичні показники.
Виріб |
Обсяг виробництва
продукції в цінах базового періоду, тис. грн. |
Обсяг реалізації
продукції в цінах базового періоду, тис. грн. |
||||||
за планом |
фактично |
відхилення |
за планом |
фактично |
відхилення |
|||
абсолютне |
відносне, % |
абсолютне |
відносне, % |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
А |
25 250 |
27 450 |
|
|
24 900 |
26 200 |
|
|
Б |
29 600 |
26 200 |
|
|
29 120 |
24 900 |
|
|
В |
22 200 |
25 600 |
|
|
21 850 |
22 600 |
|
|
Г |
26 400 |
34 250 |
|
|
25 400 |
32 000 |
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.19. Проаналізуйте вплив кількості реалізованої продукції та ціни
одиниці продукції на суму виручки від реалізації продукції.
Виріб |
Обсяг реалізації
продукції, одиниць |
Оптова ціна одиниці продукції, грн. |
Виручка від реалізації
продукції, тис. грн. |
Зміна виручки, грн. |
||||||
минулий період |
звітний період |
минулий період |
звітний період |
минулий період |
звітний період |
при обсягах реалізації звітного періоду та цінах минулого періоду |
за рахунок |
всього |
||
обсягу |
ціни |
|||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
А |
900 |
1 000 |
120 |
130 |
|
|
|
|
|
|
Б |
1 000 |
1 100 |
80 |
120 |
|
|
|
|
|
|
В |
800 |
700 |
100 |
150 |
|
|
|
|
|
|
Г |
2 000 |
1 800 |
110 |
200 |
|
|
|
|
|
|
Д |
850 |
900 |
75 |
80 |
|
|
|
|
|
|
Е |
1200 |
1100 |
90 |
85 |
|
|
|
|
|
|
Є |
1500 |
1800 |
105 |
110 |
|
|
|
|
|
|
Разом |
— |
— |
— |
— |
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.20. Проаналізуйте виконання плану
виробництва продукції за асортиментом, використовуючи спосіб найменшого числа,
спосіб найменшого відсотка, спосіб співвідношення позицій.
Вид продукції |
Звітний період |
Обсяг продукції, що
зараховується у виконання плану, тис. грн. |
||
за планом, тис. грн. |
фактично, тис. грн. |
виконання плану, % |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
А |
565,8 |
601,4 |
|
|
Б |
946,4 |
847,1 |
|
|
В |
642,3 |
672,2 |
|
|
Г |
715,5 |
714,3 |
|
|
Д |
415,8 |
400,2 |
|
|
Е |
320,5 |
336,5 |
|
|
Є |
824,8 |
810,2 |
|
|
Разом |
|
|
|
|
Завдання 1.21. Проаналізуйте виконання плану виробництва продукції за
структурою. Визначте рівень структурних зрушень в асортименті виробництва
продукції підприємства.
Вид продукції |
Обсяг виробництва
продукції у звітному періоді |
Фактичний обсяг
продукції за плановою структурою, тис. грн. |
Обсяг продукції, що
зараховується у виконання плану тис. грн. |
|||
за планом |
фактично |
|||||
сума, тис. грн. |
питома вага, % |
сума, тис. грн. |
питома вага, % |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
А |
565,8 |
|
601,4 |
|
|
|
Б |
946,4 |
|
847,1 |
|
|
|
В |
642,3 |
|
672,2 |
|
|
|
Г |
715,5 |
|
714,3 |
|
|
|
Д |
415,8 |
|
400,2 |
|
|
|
Е |
320,5 |
|
336,5 |
|
|
|
Є |
824,8 |
|
810,2 |
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.22. Проаналізуйте виконання плану виробництва продукції за асортиментом і
структурою. Назвіть можливі причини відхилення
від плану. Зробіть висновки.
Види продукції |
Ціна одиниці
продукції, грн. |
Обсяг виробництва
продукції |
Зараховано у виконання
плану, тис. грн. |
||||||
за планом |
фактично |
Фактичний за плановою
структурою |
|||||||
кількість, шт. |
сума, тис. грн. |
кількість, шт. |
сума, тис. грн. |
кількість, шт. |
сума, тис. грн. |
за асортиментом |
за структурою |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
А |
51,37 |
120 |
|
130 |
|
|
|
|
|
Б |
21,01 |
42 |
|
40 |
|
|
|
|
|
В |
73,51 |
14 |
|
17 |
|
|
|
|
|
Г |
52,50 |
51 |
|
50 |
|
|
|
|
|
Д |
110,35 |
7 |
|
10 |
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.23. Проаналізуйте виконання плану
виробництва продукції за асортиментом і структурою. Визначте коефіцієнт
асортиментності та структурних зрушень. Зробіть повний висновок.
Виріб |
Обсяг виробництва
продукції, тис. грн. |
Виконання плану, % |
Зараховується у виконання плану, тис. грн. |
Структура
виробництва, % |
Фактичний обсяг
продукції за плановою структурою, тис. грн. |
Зараховується у виконання плану, тис. грн. |
||
за планом |
фактично |
за планом |
фактично |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
А |
25 250 |
27 450 |
|
|
|
|
|
|
Б |
29 600 |
26 200 |
|
|
|
|
|
|
В |
22 200 |
25 600 |
|
|
|
|
|
|
Г |
26 400 |
34 250 |
|
|
|
|
|
|
Д |
21 890 |
20 220 |
|
|
|
|
|
|
Е |
23 450 |
25 630 |
|
|
|
|
|
|
Є |
24 840 |
22 420 |
|
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.24. Проаналізуйте виконання плану виробництва продукції за сортністю,
використовуючи спосіб першосортних одиниць, спосіб порівняння середньозважених цін,
спосіб порівняння виконання плану у вартісному та натуральному виразі.
Сорт |
Ціна одиниці
продукції, грн. |
За планом |
Фактично |
||
кількість, тис. од. |
сума, тис. грн. |
кількість, тис. од. |
сума, тис. грн. |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
1-й |
1,20 |
150,0 |
|
210,0 |
|
2-й |
1,10 |
146,0 |
|
152,0 |
|
3-й |
1,00 |
152,3 |
|
127,0 |
|
4-й |
0,90 |
166,0 |
|
140,0 |
|
5-й |
0,80 |
170,5 |
|
160,4 |
|
Разом |
|
|
|
|
|
Завдання 1.25. Дайте оцінку виконання плану виробництва продукції за сортністю. Проведіть розрахунок
резервів росту обсягів виробництва продукції. Зробіть висновок.
Сорт |
Оптова ціна одиниці продукції, грн. |
Коефіцієнт сортності |
За планом |
Фактично |
Виготовлено продукції в перерахунку на
вищий сорт, % |
|||||
обсяг виробництва, т |
питома вага, % |
обсяг виробництва, тис. грн. |
обсяг виробництва, т |
питома вага, % |
обсяг виробництва, тис. грн. |
за планом |
фактично |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
1. Вищий |
120 |
|
1200 |
|
|
1300 |
|
|
|
|
2. Перший |
88 |
|
600 |
|
|
800 |
|
|
|
|
3. Другий |
65 |
|
200 |
|
|
300 |
|
|
|
|
Разом |
х |
х |
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.26. Визначте витрати на брак, їх питому вагу в
собівартості продукції та розрахуйте резерв росту обсягу виробництва за умови
недопущення браку на підприємстві.
Показники |
Минулий період |
Звітний період |
Темп росту показника, % |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. Обсяг виробництва продукції у
порівняльних оптових цінах, тис. грн. |
41025 |
42100 |
|
2. Планова виробнича собівартість
продукції, тис. грн. |
30660 |
31180 |
|
3. Собівартість остаточно забракованих
виробів і напівфабрикатів, тис. грн. |
390 |
350 |
|
4. Витрати на ліквідацію браку, тис.
грн. |
68 |
162 |
|
5. Витрати на брак, тис. грн. |
|
|
|
6.
Питома вага витрат на брак в собівартості продукції, % |
|
|
|
7. Збільшення випуску продукції за умови
недопущення браку, тис. грн. |
|
|
|
Завдання 1.27. Проаналізуйте ритмічність роботи
підприємства за квартал 20ХХ року. Розрахуйте коефіцієнти ритмічності та
аритмічності виробництва продукції. Зробіть повний висновок.
Місяці |
Обсяг виробництва
продукції у звітному періоді |
Обсяг виробництва, що
зараховується у виконання плану з ритмічності, % |
|||
за планом |
фактично |
||||
сума, тис. грн. |
питома вага, % |
сума, тис. грн. |
питома вага, % |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Січень |
189,2 |
|
217,8 |
|
|
Лютий |
216,9 |
|
219,6 |
|
|
Березень |
236,2 |
|
234,8 |
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
Завдання 1.28. Проаналізуйте ритмічність роботи підприємства за першу декаду квітня.
Визначте коефіцієнти ритмічності, аритмічності виробництва, а також середнє
лінійне, середнє квадратичне відхилення фактичного обсягу виробництва продукції
від запланованого. Зробіть повний висновок.
Дата |
Добове завдання, тис. грн. |
Фактичне виконання, тис. грн. |
Відхилення |
Часка виробництва продукції за добу,% |
Обсяг виробництва, що зараховується у
виконання плану з ритмічності, тис. грн. |
||
абсолютне, тис. грн. |
відносне, % |
за планом |
фактично |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
1 квітня |
65,0 |
64,0 |
|
|
|
|
|
2 квітня |
65,0 |
63,0 |
|
|
|
|
|
3 квітня |
65,0 |
66,0 |
|
|
|
|
|
4 квітня |
65,0 |
66,0 |
|
|
|
|
|
7 квітня |
65,0 |
67,0 |
|
|
|
|
|
8 квітня |
65,0 |
64,0 |
|
|
|
|
|
9 квітня |
65,0 |
66,0 |
|
|
|
|
|
10 квітня |
65,0 |
65,0 |
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.29. Проаналізуйте комплектність виробу А, якщо
план реалізації продукції 200 одиниць. Визначте комплектність виробництва
деталей, що входять у виріб А та
відсоток їх комплектності. Зробіть висновки.
Номер деталі |
Потреба деталей на
виріб, шт. |
Залишок на початок періоду |
Обсяг виробництва деталей за період |
Залишок на кінець періоду |
% комплектності |
|||||||
за
планом |
фактично |
за
планом |
фактично |
|||||||||
кількість, од. |
комплектність |
кількість, од. |
комплектність |
кількість, од. |
комплектність |
кількість, од. |
комплектність |
кількість, од. |
комплектність |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
№1 |
2 |
400 |
|
700 |
|
740 |
|
|
|
|
|
|
№2 |
4 |
600 |
|
900 |
|
860 |
|
|
|
|
|
|
№3 |
3 |
450 |
|
990 |
|
840 |
|
|
|
|
|
|
№4 |
2 |
300 |
|
600 |
|
500 |
|
|
|
|
|
|
№5 |
4 |
800 |
|
1600 |
|
1000 |
|
|
|
|
|
|
Завдання 1.30. Проаналізуйте комплектність виробу В.
Визначте комплектність виробництва деталей, що входять у виріб В та відсоток їх комплектності. Зробіть
висновки.
Номер деталі |
Потреба деталей на
виріб, шт. |
Обсяг виробництва
деталей, шт. |
Кількість
комплектів, шт. |
|||
за планом |
фактично |
% виконання плану |
за планом |
фактично |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
№1 |
1 |
140 |
130 |
|
|
|
№2 |
3 |
390 |
330 |
|
|
|
№3 |
5 |
650 |
580 |
|
|
|
№4 |
2 |
280 |
250 |
|
|
|
№5 |
4 |
540 |
500 |
|
|
|
№6 |
6 |
780 |
720 |
|
|
|