Лабораторне заняття №9 

Тема: Розвиток систем контролю якості

Мета: Ознайомитись з етапами формування якості та інструментами іі контролю. Ознайомитись з принципами побудови діаграми Ісікави

 

Теоретичні відомості

Діаграма Ісікава – популярний спосіб графічного представлення аналізу причиннонаслідкових зв'язків. Зовні вона нагадує рибну кістку або скелет. Тому часто інструмент називають «риб'ячий скелет». Автор - японський хімік Каору Ісікава. Метод був розроблений ще в початку п'ятдесятих. Спочатку аналітична техніка використовувалася лише в рамках менеджменту якості. Згодом почала застосовуватися і в інших проблемних областях. [4]

Основна мета методу – груповий пошук проблем і їх причин. Діаграма Ісікави ( «Ішикави» - ще одна транскрипція) включена в японський промисловий стандарт (JIS) як графік причин і результатів, що показує відношення між якісним показником й факторами, які впливають на нього. Техніка призначена для початкового ранжирування впливають на досліджувану проблему чинників. Це результат аналітичної роботи. Наприклад, зростає кількість браку на виробництві. Це проблема, досліджуваний об'єкт. Керівник збирає відповідальних та просить виділити можливі причини даної проблеми. Потім аналізуються чинники, що призвели до виникнення тієї чи іншої причини. Кінцеві цілі аналітичного методу Ішикави: виявлення всіх факторів, що вплинули на виникнення проблеми; візуалізація зв'язків між проблемою й можливими причинами; розстановка акцентів для аналізу та вирішення проблеми [4].

Класичний шаблон діаграми виглядає так:

 

 

Рис. 1 Шаблон діаграми Ісікави

 

На підприємстві виникла проблема. Її потрібно сформулювати чітко та правильно. Наприклад, «впали продажі». Зниження продажів - об'єкт аналізу. Потрібно вписати його в «голову риби»

Знизились продажі

 

 

 

 

Рис. 2 Постановка проблеми

 

Далі керівник повинен з'ясувати у відповідальних осіб: чому так сталося. На цьому етапі висловлювання не критикуються і не аналізуються, а просто фіксуються. Їх записують на основні бічні лінії. Максимальна кількість основних чинників - 3-6.

На даному етапі необхідно «поглибити» основні чинники (1-го порядку). На діаграмі відображають можливі впливи на кожен з них. Наприклад, «людина». Можливо, менеджеру з продажу не вистачає навичок холодних дзвінків. Також в ході аналізу було з'ясовано, що у менеджера немає всіх повноважень по залученню нових клієнтів. При поглибленні в аналіз «Обладнання» виявилося, що в періоді було недостатньо рекламних матеріалів. Фактори другого порядку вписуються на «середні кістки». Якщо є чинники третього порядку, які впливають на чинники другого порядку, їх розташовують на «дрібних кістках».

Важливо при аналізі виявити всі фактори. Навіть ті, які здаються незначними. Надалі чинники оцінюються і ранжуються. Завдання - виявити найбільш значущі, які найбільше вплинули на зниження продажів.

 Хід роботи:

Задача. Фабрика виробляє високоякісний смажений солений арахіс, використовуючи земляні горіхи в шкаралупі. Вміст мішків вивантажується на конвеєрну стрічку і транспортується через високотемпературну піч, проходить через охолоджувач і обробляється олією і сіллю на кінцевій стадії. Потім арахіс висипають у контейнери для тимчасового зберігання і додаткового охолодження. Через декілька годин арахіс готовий до упакування. Контейнери з‘єднані з 2 пакувальними машинами які формують пакети з рулонів фольги. Арахіс розфасовується в пакети, повітря з яких видаляється азотом для збереження аромату. Так як, осад поступово накопичується на дні жаровні, олію в ній потрібно періодично змінювати. Осад утворюється за рахунок горіхової крихти і розкладання олії. Повітря для охолодження забирається знадвору і після використання вивільняється назад. Сіль поставляється в паперових пакетах, а олія в металевих цистернах.

 

Завдання 1. Переглянути запропоновані викладачем відео технологічного процесу обсмаження та пакування арахісу. Створити блок-схему технологічного процесу обсмаження арахісу.

Завдання 2. Чи передбачає цей опис зміни в схемі технологічного процесу з метою підвищення якості

Завдання 3. Побудувати діаграму Ісікави для аналізу технологічного процесу з метою виключення утворення залишків та викидів і стабільності показників якості.

 

Висновки за результатами роботи

 

Запитання для самоперевірки

1. Що входить в систему «Сім інструментів контролю якості»?

2.  Для чого складають контрольну карту? 

3.  Що представляє собою Діаграма Парето? 

4.  Для чого складають контрольний список (list)? 

5.  Що виявляють з допомогою діаграми Ісікави? 

6.  Наведіть приклади успішного використання «Сім інструментів контролю якості».