Лабораторна робота №9

Оформлення результатів товарознавчої експертизи виробів із пластмас

Мета: набуття навичок розпізнавання асортименту, оцінки якості та споживчих властивостей виробів з пластичних мас. Оформлення результатів дослідження у вигляді актів експертизи

Література та матеріальне забезпечення

1.       ДСТУ 2437-94 Вироби із пластмас. Дефекти. Терміни та визначення.

2.      Зразки виробів з пластмас, що виготовлені різними методами переробки пластмас у вироби.

ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ

Завдання І. Ознайомитися з асортиментом виробів із пластмас та дати їм товарознавчу характеристику. Результати записати у табл. 1.

Таблиця 1

Но­мер зраз ка

Найменування виробу

Група та підгрупа за призначенням

Вид пластичної маси

Конструктивні особливості ви­робу (форма, фасон, розмір, комплектність)

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2. Визначити характерні ознаки різних способів переробки пластмас у вироби, використовуючи дані таблиці. Звернути увагу на те, що способи переробки впливають на споживчі властивості виробу та на його форму.

 

Таблиця 2. Способи переробки пластмас у вироби

Термічні властивості

Спосіб переробки пластмаси у вироби

Характерні зовнішні ознаки способу переробки пластмаси у вироби

1

2

3

Термопласти

Лиття під тиском

Форма виробу від простої до ускладненої; сильний блиск поверхні; наявність сліду від зрізу чи зачистки ливника

Термопласти

Екструзія    (видавлю­вання)

Асортимент виробів: трубка, труба, волокно, нитки, плівка

Термопласти

Екструзія із роздуван­ням

Асортимент виробів: пляшка, флакон, каністра тощо. На бокових поверхнях виробів і дні помітно шов.

Термопласти

Каландрування   (про­катка між вальцями)

Асортимент виробів: потовщений пластикат із плівки для сумок, плащів, наки­док, взуття, шкіряної галантереї, оббивки меблів - із полівінілхлориду; плитки - із ударостійкого полістиролу.

Термопласти

Гаряче штампування

Асортимент виробів: невеликі тон­костінні вироби простої форми: мильниця, футляр для окулярів, зубної щітки тощо.

Термореактопласти

Гаряче пресування

Вироби нескладної форми із фено- та амі­нопластів

Завдання 3. Роздивитися зразки виробів із пластмас та визначити спосіб переробки за такими ознаками:

наявність бокових швів, сліду ливника;

характер поверхні;

•форма виробу: листова, пласка, складана тощо. Результати записати у таблицю.

 

Таблиця 3

 

 

 

 

Но мер зраз ка

Найменування виробу

Вид    пластичної маси

Термічні      влас­тивості пластмаси

Спосіб переробки пластмаси у виріб

Зовнішні відмітні ознаки способу переробки

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 4. Ознайомитися з можливими дефектами пластмаси у виробах, вико­ристовуючи таблицю "Дефекти пластмаси".

Таблиця 4. Дефекти пластмаси

з/п

Вид дефекту

Причини виникнення

Опис дефекту

Вплив на якість виробу

1

2

3

4

5

1

Нерівність поверхні   (хвиляс­тість)

Висока вологість, теку­чість    матеріалу    або високий тиск і темпе­ратура при виготовленні

На поверхні помітно нерівності

Погіршує   зов­нішній вигляд

2

Шерехатість поверхні

Нерівномірний     помел або низька температура

На поверхні по­мітно виступа­ючі точки

Погіршує   зов­нішній вигляд

3

Тріщини

Порушення режиму пре­сування або низька тем­пература

Волосоподібні, малопомітні або яскраво виражені, різної глибини

і розмірів

Вироби перево­дять у брак

4

Пузирі

Надлишок летких сполук у пластмасі. Порушення режиму пресування

Здуття різної форми, однобіч­ні і двобічні

Знижують міц­ність і погіршу­ють зовнішній вигляд

5

Короблення

Нерівномірна усадка при швидкому охолодженні і передчасному звільненні з прес-форм, при непра­вильному режимі збері­гання

Змінення форми виробу

Різко погіршує зовнішній виг­ляд

6

Недопресування (недолив)

Неправильне дозування пресувального матері­алу, недостатній тиск у прес-формі

Поверхня виробу пориста, без блиску, поверх­невий край легко сколюється

Знижує міц­ність і погіршує зовнішній ви­гляд

7

Механічні ушкодження

Недбале поводження з виробами

Сколи, наскрізні тріщини, розша­рування

Вироби перево­дять у брак

8

Матовість

Погана якість прес-форм

При нахилянні виробу на повер­хні помітні тьмя­ні плями

Незначно по­гіршує зовніш­ній вигляд

9

Ґрат

Використання старих прес-форм, погане з'єднання їх частин

Задирки, щерби­ни по краях ви­робів

Різко погіршує зовнішній виг­ляд, (у посуді -брак)

10

Риски

Погане шліфування по­верхні

Дрібні подряпи­ни на поверхні виробів

Незначно по­гіршує зовніш­ній вигляд

11

Нерівномірність фарбування

Розклад барвника при високій температурі

Білі ("сиві") пля­ми, різна інтен­сивність фарбу­вання

Погіршує зов­нішній вигляд

Завдання 5. Роздивитися п'ять—шість зразків виробів із пластмас та, користуючись даними табл. 4, визначити вид дефекту, розмір, причину та вплив на якість виробу. Результати записати у таблицю.

 

Таблиця 5

 

 

 

 

 

 

Номер зразка

Найменування виробу

Вид дефекту

Причина виникнення дефекту

Вплив на якість виробу

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрольні запитання

1. Чим відрізняються вироби пресовані від видувних?

2. Із яких пластмас не можна виробляти посуд для приймання їжі, дитячі іграшки?

3. Які фактори впливають на ціну виробів із пластичних мас?