Лабораторна робота №9
Оформлення результатів
товарознавчої експертизи виробів із пластмас
Мета:
набуття навичок розпізнавання асортименту, оцінки
якості та споживчих властивостей виробів з пластичних мас. Оформлення
результатів дослідження у вигляді актів експертизи
Література та матеріальне забезпечення
1.
ДСТУ 2437-94 Вироби із
пластмас. Дефекти. Терміни та визначення.
2.
Зразки виробів з пластмас,
що виготовлені різними методами переробки пластмас
у вироби.
ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ
Завдання І.
Ознайомитися з асортиментом виробів із
пластмас та
дати їм товарознавчу характеристику. Результати записати у табл. 1.
Таблиця 1
Номер зраз ка |
Найменування виробу |
Група та підгрупа за
призначенням |
Вид пластичної маси |
Конструктивні особливості виробу
(форма, фасон, розмір, комплектність) |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 2. Визначити характерні ознаки різних
способів переробки пластмас у вироби, використовуючи дані таблиці.
Звернути увагу на те, що способи переробки впливають на споживчі
властивості виробу та на його форму.
Таблиця 2.
Способи переробки пластмас у вироби
Термічні властивості |
Спосіб переробки пластмаси у
вироби |
Характерні зовнішні ознаки
способу переробки пластмаси у вироби |
1 |
2 |
3 |
Термопласти |
Лиття під тиском |
Форма виробу від простої до ускладненої; сильний
блиск поверхні; наявність сліду від зрізу чи зачистки ливника |
Термопласти |
Екструзія
(видавлювання) |
Асортимент виробів: трубка,
труба, волокно, нитки, плівка |
Термопласти |
Екструзія із роздуванням |
Асортимент виробів: пляшка,
флакон, каністра тощо. На бокових поверхнях виробів і дні помітно шов. |
Термопласти |
Каландрування
(прокатка між вальцями) |
Асортимент
виробів: потовщений пластикат із плівки для сумок, плащів, накидок, взуття,
шкіряної галантереї, оббивки меблів - із полівінілхлориду; плитки - із
ударостійкого полістиролу. |
Термопласти |
Гаряче штампування |
Асортимент
виробів: невеликі тонкостінні вироби простої форми: мильниця, футляр для
окулярів, зубної щітки тощо. |
Термореактопласти |
Гаряче пресування |
Вироби нескладної форми із фено-
та амінопластів |
Завдання 3.
Роздивитися зразки виробів із пластмас та визначити спосіб переробки за такими
ознаками:
•наявність бокових швів, сліду ливника;
•характер поверхні;
•форма виробу:
листова, пласка, складана тощо.
Результати записати у таблицю.
Таблиця 3
Но мер зраз
ка |
Найменування виробу |
Вид пластичної маси |
Термічні властивості пластмаси |
Спосіб переробки пластмаси у
виріб |
Зовнішні відмітні ознаки способу
переробки |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 4.
Ознайомитися з можливими дефектами пластмаси у
виробах, використовуючи таблицю "Дефекти пластмаси".
Таблиця 4. Дефекти пластмаси
№
з/п |
Вид дефекту |
Причини виникнення |
Опис дефекту |
Вплив на якість виробу |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
||||
1 |
Нерівність
поверхні (хвилястість) |
Висока вологість, текучість матеріалу або високий тиск і температура при
виготовленні |
На поверхні помітно нерівності |
Погіршує
зовнішній вигляд |
||||
2 |
Шерехатість
поверхні |
Нерівномірний
помел або низька температура |
На поверхні помітно виступаючі
точки |
Погіршує
зовнішній вигляд |
||||
3 |
Тріщини |
Порушення режиму пресування
або низька температура |
Волосоподібні, малопомітні або яскраво виражені,
різної глибини
і розмірів |
Вироби переводять у брак |
||||
4 |
Пузирі |
Надлишок летких сполук у
пластмасі. Порушення режиму пресування |
Здуття
різної форми, однобічні і двобічні |
Знижують міцність і погіршують
зовнішній вигляд |
||||
5 |
Короблення |
Нерівномірна усадка при
швидкому охолодженні і передчасному звільненні з прес-форм, при неправильному
режимі зберігання |
Змінення
форми виробу |
Різко погіршує зовнішній вигляд |
||||
6 |
Недопресування (недолив) |
Неправильне дозування пресувального матеріалу,
недостатній тиск у прес-формі |
Поверхня виробу пориста, без блиску, поверхневий
край легко сколюється |
Знижує міцність і погіршує зовнішній вигляд |
||||
7 |
Механічні ушкодження |
Недбале поводження з виробами |
Сколи, наскрізні тріщини, розшарування |
Вироби переводять у брак |
||||
8 |
Матовість |
Погана
якість прес-форм |
При
нахилянні виробу на поверхні помітні тьмяні плями |
Незначно погіршує зовнішній вигляд |
||||
9 |
Ґрат |
Використання старих прес-форм, погане з'єднання їх
частин |
Задирки,
щербини по краях виробів |
Різко
погіршує зовнішній вигляд, (у посуді -брак) |
||||
10 |
Риски |
Погане шліфування поверхні |
Дрібні подряпини на поверхні виробів |
Незначно погіршує зовнішній вигляд |
||||
11 |
Нерівномірність
фарбування |
Розклад барвника при високій температурі |
Білі
("сиві") плями, різна інтенсивність фарбування |
Погіршує зовнішній вигляд |
||||
Завдання
5. Роздивитися п'ять—шість зразків виробів із
пластмас та, користуючись даними табл.
4, визначити вид дефекту, розмір, причину та вплив
на якість виробу. Результати записати у таблицю.
Таблиця 5
Номер зразка |
Найменування виробу |
Вид дефекту |
Причина виникнення дефекту |
Вплив на якість виробу |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Контрольні
запитання
1. Чим відрізняються
вироби пресовані від видувних?
2. Із яких пластмас не
можна виробляти посуд для приймання їжі, дитячі іграшки?
3. Які фактори впливають
на ціну виробів із пластичних мас?