Тема 5.

Штучний інтелект в харчовій промисловості

1.   Основні поняття та визначення.

2.   Стратегія розвитку штучного інтелекту

3.   Впровадження ШІ в діяльність підприємств харчової промисловості.

4.   Харчові продукти, розроблені штучним інтелектом.

 

1.                  Основні поняття та визначення

Енциклопедія «Брітанніка» трактує штучний інтелект як «здатність цифрового комп’ютера або робота, контрольованого комп’ютером, вирішувати завдання, зазвичай пов’язані з розумними істотами».

Міжнародний стандарт ISO/IEC TR 24028:2020 розглядає штучний інтелект як «здатність інженерної системи набувати, опрацьовувати та застосовувати знання та вміння».

Словник Коллінза розглядає штучний інтелект як «тип комп’ютерної технології, яка спрямована на те, щоб машини працювали розумним чином, подібно до того, як працює людський розум».

Оксфордський словник означує штучний інтелект як «здатність комп’ютерів або інших машин демонструвати або імітувати розумну поведінку; область дослідження, що стосується цього».

Штучний інтелект – функція штучної свідомості, яка представлена створеною та контрольованою нею системою алгоритмів, забезпечує самонавчання згідно з наявною інформацією, набутими знаннями, правилами, законами суспільства та своїм досвідом, створення на цій основі нових знань для виконання доручень людини, а також здатність проводити самодіагностику й обґрунтовувати прийняті нею рішення.

Штучний інтелект – одна з найважливіших галузей сучасних технологій. Ця галузь дуже молода, але темпи її розвитку з кожним роком вражають. Він становить невід’ємну частину розвитку технологій у майбутньому та здатен відкрити нові можливості в багатьох сферах життєдіяльності суспільства. Технології штучного інтелекту значно спрощують працю людини та сприяють розвитку її діяльності.

 

2.      Стратегія розвитку штучного інтелекту

Стратегія розвитку штучного інтелекту в Україні передбачає створення механізмів упровадження вітчизняних прикладних та експериментальних розробок для пошуку проривних технологій і забезпечення важливих сфер життєдіяльності держави (безпека, оборона, діяльність уряду, космос, наука, освіта, право, медицина, промисловість, телекомунікація, сільське господарство тощо) новітніми технологіями та системами зі штучним інтелектом. Важливим кроком у цьому напрямі продовження є реалізація Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні.

Метою Стратегії розвитку штучного інтелекту в Україні є створення передумов для післявоєнного відновлення економіки держави, насамперед безпеки й оборони, науки та освіти, забезпечення її стійкого розвитку на основі проривних технологій ШІ та відповідного покращення добробуту і якості життя населення.

Попри війну та економічну нестабільність, Україна зберігає потенціал для інтеграції в глобальну сферу штучного інтелекту (ШІ). Наприкінці грудня 2024 року Україна схвалила Стратегію цифрового розвитку інноваційної діяльності на період до 2030 року, що спрямована на стимулювання технологічного прогресу, залучення інвестицій та створення стійкої інноваційної екосистеми.

Пріоритетні напрямки розвитку ШІ в Україні: використання ШІ в оборонній сфері, кібербезпека, медичні технології, сільське господарство, аналіз та охорона навколишнього середовища, навчання та підготовка фахівців із ШІ, розвиток національної LLM, розвиток генеративного ШІ.

 

 

 

 

3.      Впровадження ШІ в діяльність підприємств харчової промисловості

Згідно статистичних даних Eurostat за 2023 рік, багато компаній Європейського Союзу уже використовують штучний інтелект у своїй діяльності.

Рис.1 - Використання компаніями ЄС штучного інтелекту за сферами бізнесу, 2023, %

Джерело: [2]

 

Застосування ШІ в харчовій промисловості.

1. Прогнозна аналітика - використовує алгоритми ШІ для аналізу історичних даних і прогнозування майбутніх тенденцій.

2. Контроль якості та безпечність харчових продуктів. Технології штучного інтелекту підвищують безпечність харчових продуктів завдяки моніторингу та контролю якості в реальному часі.

3. Оптимізація ланцюга поставок. AI оптимізує роботу ланцюга постачання шляхом покращення управління запасами, прогнозування попиту та оптимізації логістики.

4. Персоналізація та залучення споживачів завдяки персоналізованим маркетинговим стратегіям і рекомендаціям.

5. Робототехніка та автоматизація на основі штучного інтелекту трансформує обробку та приготування їжі.

6. Стійкі практики. AI сприяє стійкості в харчовій промисловості, оптимізуючи використання ресурсів і впроваджуючи методи точного землеробства.

 

 

4.      Харчові продукти, розроблені штучним інтелектом

У 2020 році виробник ароматів і смаків Firmenich, заявила, що під її керівництвом ШІ уперше у світі створив аромат. Мова йшла про запах соковитої смаженої яловичини для використання в рослинному та альтернативному «м’ясі».

Зараз на полицях деяких країн можна знайти Coca-Cola Y3000 та Coca-Cola Y3000 Zero Sugar. Це лімітована лінійка популярної газованки, смак якої допоміг вигадати штучний інтелект. Вона вийшла у вересні 2023 року.

Одного разу Ісайя Арчер, співвласник компанії Whistle Buoy Brewing, попросив у ChatGPT рецепт пива. Той запропонував «туманний світлий ель, «пухнастий» і тропічний» та згенерував повний рецепт: скільки грамів зерен і хмелю потрібно, і як їх ферментувати, щоб отримати бажаний результат. Пивовари були вражені: рецепт виявився точним і правильним. Так з’явилося Robo Beer. Бренд виготовив одну партію (близько 800 літрів) — і її дуже швидко розкупили.

Чилійська компанія NotCo створила шеф-кухаря супердегустатора Guiseppe. Він розуміє хімічний склад ароматів і смаків, тому знає, як їх відтворити. Наприклад, він визначив, що ананасовий сік може повторити «вершковість» молочних продуктів, а поєднання сої, бамбукового волокна та персикового порошку смакує як «курячі нагетси». Завдяки цій розробці компанія створила рослинне молоко NotMilk, яке молекулярно дуже схоже на коров’яче, а також альтернативну «яловичину» й «курятину» (NotBurger і NotChiken).

 

 

Використана література:

1.        Стратегія розвитку штучного інтелекту в Україні: монографія / [За заг. ред.  А.І. Шевченка]. Київ: ІПШІ, 2023. 305 с. 

2.        Болквадзе Н.І., Братко О.С., Мигаль О.Ф. Впровадження штучного інтелекту в бізнес-діяльність компанії. Економіка та суспільство. 2023.

3.    Винничук Р.О. Штучний інтелект в харчовій промисловості. Міжнародний науковий журнал «Грааль науки». 2024. № 43. С.335-343. https://doi.org/10.36074/grail-of-science.06.09.2024.043 

4.        Продукти, для яких смак вигадав ШІ.  https://journal.maudau.com.ua/novyny/smaky-scho-vygadav-shtuchnyj-intelekt/