ТЕМА 2.

ПРИЛАДИ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ І ПІДІГРІВУ ЇЖІ

 

Електроплитки. Це переносні побутові нагрівальні електроприлади з однією або декількома конфорками. Електрична конфорка — складальна одиниця побутового нагрівального приладу, основним елементом якої є електричний нагрівач.

Чавунні конфорки випускаються діаметром 145, 180 і 220 мм; час розігрівання від 5 до 15 хвилин залежно від діаметру конфорки і потужності електронагрівача.

ТЭН-конфорки (трубчасті) випускаються діаметром 145 і 180 мм; час розігрівання 4 хв.

Пірокерамічні конфорки випускаються діаметром 145 і 180 мм; час розігрівання 5 хвилин.

Штамповані електроконфорки випускаються діаметром 180 мм; час розігрівання 15 хв.

Електроплитки виготовляють на наступні номінальні потужності, кВт:

З однією конфоркою — 0,8; 1; 1,2; з двома конфорками-1,6; 2; 2,2;

Позначаються електроплитки буквами і цифрами, що означають: ЕП — електроплитка; третя буква —- тип конфорки (Ч — чавунна, Т — конфорка у вигляді трубчастого нагрівача, Ш — штампована, П — пірокерамічна); далі через дефіс указується число конфорок, потім номінальна споживана потужність, а через косу межу — номінальна напруга.

Приклад умовного позначення електроплитки з однією чавунною   конфоркою,   номінальною   споживаною   потужністю 1,2 кВт, на номінальну напругу 220 В – електроплитка ЕПЧ 1-1,2/ 220.

Рис. 2. Електроплита «Мрія»:

I — верхня кришка; 2 — нагрівальний елемент; 3 — шнур з вилкою; 4 — нижня кришка; 5—перемикачі потужності; 6 — корпус; 7 — гвинт;

Корпус електроплиток покритий силікатною емаллю або іншими покриттями, що забезпечують експлуатаційну стійкість.

Деякі плитки мають світлову сигналізацію, що спрацьовує при включенні їх в мережу. Довжина сполучного шнура 1,7 м.

Електроплитка «Мрія» із ступінчастим нагрівачем має дві однакові конфорки. Корпус 6 (Рис. 2) плитки з листової сталі покритий силікатною емаллю. Нагрівач конфорок — трубчастий спіральний елемент. Його легко можна поставити вертикально і почистити піддон. Чотириступінчасті перемикачі поворотом ручок дозволяють регулювати потужність конфорок : лівою — 800, 500 і 190 Вт; правою — 1000, 500 і 250 Вт.

Верхня кришка шарнірно сполучена з корпусом, що дозволяє утримувати кришку відкинутою або зняти її.                                                      

 Електроплити. Випускаються разом з електричною піччю.

Електроплита «Мрія-8» типа ЕСТШ 5-2-3,4/2-220 (Рис. 3, а) складається з верхньої кришки, плити з конфорками, панелі управління і електричної печі. На панелі управління розташовані наступні органи управління: перемикачі потужності конфорок на п’ять позицій; кнопковий вимикач , лампи освітлювання шафи електричної печі ; перемикач потужності нагрівачів шафи електричної печі; сигнальна лампа включення  електрошафи і терморегулятор.

Електроплита є  конструкцією, виконаною з листової сталі. Електроплита має дві однакові конфорки з трубчастими електронагрівальними елементами (ТЕН). ТЕНи легко відкидаються для чищення піддонів. Шафа електричної печі обігрівається трьома ТЕНами. У конструкції електроплити передбачено блокування, що виключає одночасне вмикання конфорок і шафи електричної печі. Внутрішній простір шафи освітлюється лампою EL, яка включається і вимикається кнопковим вимикачем. Електроплиту встановлюють на підставку і кріплять чотирма опорними гвинтами. Рамки з ніжками з'єднуються 16 гвинтами, гайками і шайбами.

Рис. 3. Електрична плита «Мрія-8»

 

Електрокавоварки. Ці прилади  виготовляються наступних типів: ЕКВ — вакуумні; ЕКК — компресійні; ЕКП — перколяційні, ЕКФ — фільтраційні.

У вакуумній електрокавоварці приготування кави відбувається шляхом одноразового проходження гарячої води і пари під тиском через шар меленої кави і повернення (за рахунок вакууму, що утворився) готової кави в посудину для води.

У компресійній електрокавоварці приготування кави відбувається під встановленим тиском при одному проходженні води або пари через шар меленої кави.

У перколяційній електрокавоварці приготування кави відбувається при багатократному проходженні гарячої води або пари через шар меленої кави.

У електрокавоварці фільтраційній приготування кави відбувається шляхом одноразового проходження гарячої води або пари через шар меленої кави, що знаходиться у фільтрі (сітці) дозатора.

На корпусі кавоварки ЕКК 0,5/0,8.220 закріплені підставка і кришка. Термообмежувач 10 (Рис. 4, а) оберігає електричний нагрівач від виходу з ладу при випаровуванні води.

3. Основні параметри електрокавоварок:

Тип електрокавоварки

Номінальна кількість приготованої кави, л

Питома витрата електроенергії, Вт-ч/л, не більш

Час приготування кави, мін, не більш

 

Рис. 4. Електрокавоварка ЕКК 0,5/0,8.220:

а — загальний вигляд: 1 — електричний нагрівач; 2 — корпус; 3, 6 — прокладки; 4 — клапан; 5—кришка; 7 — ситечко; 8 — дозатор; 9 — стакан; 10 — термообмежувач; 11 — підставка; 12 — сполучний шнур; 13 — світловий індикатор; 14 — марміт.

 

Марміт 14 служить для підтримки напою в гарячому стані. Запобіжний клапан 4 вкручується в отвір для заливки води, що знаходиться у верхній частині кавоварки, і служить для виходу пари при виникненні надмірного тиску в корпусі кавоварки. Світлова сигналізація указує на включення електричного нагрівача.

Вода вливається в отвір корпусу і нагрівається електричним нагрівачем 1. Досягши температури 90 °С у електрокавоварці починається посилене паротворення і створюється тиск пари, під дією якого вода через трубку і канал у верхній частині кавоварки потрапляє в дозатор 8 з меленою кавою. Гаряча вода з парою проходить через шар меленої кави і зливається через отвір в стакан 9. При повному випаровуванні води з корпусу термообмежувач відключає електронагрівач; при цьому гасне світловий індикатор 13, що свідчить про готовність кави, автоматично включається марміт для підтримки кави в гарячому стані в межах 65— 90 °С.

 

Електрогрилі. Це комбіновані побутові нагрівальні електроприлади для приготування їжі з використанням інфрачервоного нагріву.

При обробці інфрачервоним випромінюванням продукт не стикається з нагрівальними елементами, тому необхідність у використанні жирів відпадає.

Діюча нормативно-технічна документація передбачає випуск побутових  електрогрилів. Ці прилади призначені для приготування пищи неконтактним способом. Прилади випускаються на номінальну напругу 220 В із споживаною потужністю 0,8—1,25 кВт. Електрогрилі оснащені терморегуляторами, що забезпечують плавне регулювання температури робочих поверхонь в межах 190—250 °С.

Електрогрилі радіаційні випускаються двох типів: ЕГРЗ — електрогрилі радіаційні закритого типу і ЕГРО — електрогрилі радіаційні відкритого виконання.

Грилі ЕГРЗ  - це шафи з інфрачервоним нагрівом. Інфрачервоний випромінювач (ТЕН або вольфрамова спіраль в трубці з кварцового скла) розміщують  зверху. Через бічні стінки пропускають пристосування для кріплення продуктів, що готуються: вертіла для птаха і сосисок, шампури для шашликів, сітки для котлет і т.п. Привід для обертання пристосуванні може бути пружинний або електричний. Кращі моделі грилів мають регулятори нагріву. передні засклені дверці, освітлення.

Електрогрилі відкритого типу не мають робочої камери. Інфрачервоні випромінювачі  кріплять на стійках і розташовують в кришці. На вертел начіплюють спеціальну решітку для смаження м’яса.

У комплект приладдя електрогриля входять: вертел із затисками для м'яса або птаха, решітка для смаження — одинарна або подвійна, піддон для збирання жиру з пристосуванням для його виймання і поворотне колесо.

Електричні тостери і електричні ростери. Електротостери призначені для підсмажування скибочок хліба з використанням нагріву інфрачервоним випромінюванням. Електроростери — електрогрилі для підсмажування м'яса, бутербродів.

Електротостери і електроростери забезпечують рівномірне обсмажування хліба і бутербродів. У приладах з автоматичним відключенням нагрівача від мережі відключення відбувається після досягнення бажаного ступеня обсмажування хліба.

тостери і ростери класифікуються залежно від оснащення регулюючими пристроями: ЕТР — електричний тостер з ручним відключенням нагрівача від мережі; ЕТЦ — електричний тостер з автоматичним відключенням нагрівача від мережі; ЕРР — електричний ростер з ручним відключенням нагрівача від мережі; ЕРЦ — електричний ростер з автоматичним відключенням нагрівача від мережі.

У тостерах з ручним управлінням скибочки хліба поміщають в ніші і витягують їх у ручну. Час підсмажування встановлюється довільно. Підсмажування може бути як з однієї, так і з двох боків. У автоматичних тостерах автоматизований не тільки час підсмажування, але і виїмка підсмажених скибочок хліба за допомогою пружинних штовхачів.

В якості електронагрівачів в тостерах використовують відкриті спіралі або кварцові трубки. Експлуатаційні параметри тостерів наступні: кількість і розмір камер або підсмажуючих поверхонь; кількість стандартних шматків хліба, які можуть підсмажуватися одночасно; час підсмажування (2—3 мін); рівномірність і діапазон підсмажування; зусилля, необхідне для приведення в дію каретки у автоматичних тостерів; можливість видалення крихт; ступінь автоматизації та інше; споживана тостером потужність (500—1200 Вт).

Ростер Р-2 — побутовий електронагрівальний прилад, призначений для приготування сандвічів (підсмажених листкових тостів з маслом, сиром, ковбасою і т. п.) і грінок з свіжих і черствих хлібобулочних виробів.

Для зручності обслуговування і чищення в приладі передбачені знімні кожух 5 (Рис. 5) і решітка 4 з піддоном 3. За допомогою ручки 9 перемикач потужності може встановлюватися в п'ять різних положень, відповідних включенню нагрівачів для різних режимів роботи приладу: 0 — всі  нагрівачі  відключені;   I — включені   всі  верхні нагрівачі (потужність 800 Вт), при цьому замикаються контакти —4 і 3 (Рис. 5); II — включено два верхніх нагрівача (потужність 400 Вт), замкнуті контакти 3; III — включені два верхніх і два нижніх нагрівача послідовно (потужність 200 Вт), замкнуті контакти 2; IV — включені два верхніх і два нижніх нагрівача (потужність 800 Вт), замкнуті контакти 2—4 і 3—6.

За допомогою ручки (Рис. 5) 7 реле часу встановлюється необхідний час роботи приладу для підсмажування сандвічів. Максимальний час роботи реле 6 хвилин.

Технічна характеристика ростера Р-2

Номінальна напруга  - 220В, Споживана потужність - 800 Вт,  Маса – 3,6 кг

Рис. 5.  Ростер Р-2:

 I — каркас; 2  — трубчасті нагрівачі; 3 — піддон;    4 — решітка; 5 — кожух;   6 — індикатор включення мережі;  7 — ручка реле часу; 8 — сполучний шнур; 9 — ручка перемикача потужності;

 

Надвисокочастотні печі  ВЧ)  побутового  призначення.

До основних особливостей НВЧ-нагріву відносяться: здатність змінного електромагнітного поля проникати всередину оброблюваного продукту на значну глибину, що дозволяє здійснювати його нагрів по всьому об’єму; відсутність залежності часу нагріву виробу від його форми, контакту оброблюваного виробу з теплоносієм, а також тепловій інерції нагрівача; практично повне перетворення енергії НВЧ-поля в тепло, яке виділяється у виробі, що нагрівається.

На відміну від традиційних способів теплової обробки харчових продуктів, коли виріб прогрівається від зовнішнього джерела тепла за рахунок теплопровідності, НВЧ-нагрів забезпечує генерацію тепла безпосередньо у всьому об'ємі оброблюваного виробу. Відбувається це через зсув заряджених частинок при дії на речовину (продукт) змінного електромагнітного поля. На переміщення заряджених частинок витрачається робота, яка із-за наявності внутрішнього міжмолекулярного тертя трансформується в тепло.

Незалежно від технологічного призначення і конструктивного виконання всі побутові НВЧ прилади  містять наступні основні елементи:

- джерело живлення, що забезпечує перетворення мережевої напруги у напругу, необхідну для роботи НВЧ - генератора (зазвичай це випрямляч високої напруги або трансформатор, що підвищує, з регулятором напруги і пристроєм  для живлення напруження НВЧ - генератора і інших його елементів);

- НВЧ - генератор, що перетворює потужність випрямленого струму в потужність НВЧ - діапазону (в даний час для цієї мети використовуються магнетрони з частотою 2450 Мгц);

- мережа передачі НВЧ - енергії до нагрівальної камери;

- система введення НВЧ - енергії в нагрівальну камеру;

- електродинамічна система нагрівальної камери, що забезпечує заданий розподіл НВЧ - енергії в її об'ємі;

- допоміжні елементи, сприяючі досягненню рівномірного нагріву; площадка, що  обертається, для розміщення оброблюваних виробів, елемент швидкої періодичної перебудови розподілу поля в камері;

- герметичні ущільнення  пристрою для запобігання витоку НВЧ енергії з нагрівальної камери в навколишній простір;

- пристрої управління і забезпечення безпеки роботи.

Конструктивно побутова НВЧ - піч має каркасне виконання. Елементи каркаса виготовляють холодним штампуванням і зварюють. Облицьовування печі — з холоднокатаної сталі, пофарбоване емаллю. Знімні елементи облицьовування кріплять до каркаса гвинтами. Лицьова сторона корпусу має дверці робочої камери, що відкриваються вниз або убік, і органи управління піччю. На панелях корпусу передбачені жалюзі або решітка для проходу повітря, використовуваного для охолоджування магнетрона і вентиляції робочої камери. Всі печі мають реле часу з ціною ділення 1 хв.