Лекція 4. Натуральні волокна тваринного походження. Вовна.
Зміст лекції
1.Волокна вовни.
2. Первинна
переробка вовни.
3. Будова
волокон вовни.
4.Хімічний склад волокон вовни та їх властивості.
1.Вовна -
натуральне волокно, отримане від тварин, яке піддається прядінню та валянню.
Вовну отримують методом стриження тварин (овеча, козяча, верблюдяча вовна), або їх вичісування під
час линяння (козячий, кролячий, заячий пух).
Найбільше промислове значення має овеча вовна. Її частка у загальному
обсязі волокон вовни становить 95— 97 %, решта — вовна кіз, кролів, зайців та
інших тварин. Існує близько 8000 сортів та видів вовни. Волокна вовни
виробляють такі країни, як: Україна, Узбекистан, Киргизія, Азейбарджан, Грузія,
США, Австралія, країни Південної Африки.
Вовну використовують за різним призначенням: для отримання пряжі,
виробництва фетру, нетканих матеріалів.
Вовну класифікують за видами тварин (овеча, козяча, кроляча), а
овечу - ще й за породами овець. Стандартом передбачені такі види вовни:
-
мериносова вовна — волокна, які
зістригають з тонкорунних мериносових
овець. Руно складається з тонких, дрібно звитих пухових волокон;
-
кросбредна вовна — волокна, зстрижені з м'ясної породи овець з довгою вовною. Руно
складається переважно з ості середньої та великої звивистості;
-
пояркова вовна — волокна, зстрижені з ягнят шестимісячного віку. Вона
складається з пуху, перехідного волосу та тонкої ості;
-
козяча вовна — волокна, отримані вичісуванням або підстриганням кіз.
Складається з пуху і остьових волокон;
-
верблюдяча вовна — волокна, отримані вичісуванням або підстриганням верблюдів.
Складається з пухових і грубих волокон;
-
оленяча вовна — волокна, отримані вичісуванням і стриженням оленів. Складається
з грубого волосу та дуже тонкого пуху;
-
заячий та кролячий пух — волокна, отримані вичісуванням під час линяння кролів пухових
порід і зайців.
Вовну перелічених типів за способом отримання називають натуральною.
Вона є найбільш цінною. У текстильному виробництві, крім натуральної,
використовують і регенеровану вовну – вовняні відходи.
2.Для отримання вовни застосовується ручна або машинна стрижка
овець. Овець з грубою вовною стрижуть два рази на рік — навесні та восени.
Тонкорунних овець стрижуть один раз на рік — навесні. Після стрижки вовна являє
собою вовняний покрив, який називається
руном. Залежно від віку розрізняють вовну ягня, або поярок, та овечу
вовну, причому перша тонша та ніжніша, ніж вовна дорослих овець.
У різних частинах руна вовна неоднакова за якістю. Найкращу вовну
знімають з боків, спини, лопаток; значно нижчої якості — зі стегон, потилиці,
хребта та черева; найгіршу вовну отримують з нижньої частини ніг, голови, горла
та грудини. Для отримання більш однорідної
маси вовни її сортують. При сортуванні руно вручну розділяють на частини
відповідно до ознак сорту.
Для прядіння вовну миють на
текстильних підприємствах у мийних машинах. Забруднення
вовни складається з жиропоту (основна частина), лупи та сторонніх домішок, що
потрапляють зовні (наприклад, пил, пісок, рослинні частки та ін.). Для очищення брудної вовни застосовується гаряча мийка в
спеціальних мийних машинах, яка забезпечує практично повне видалення жиропоту
та забруднень вовни. Мийні машини наповнюються слабким розчином мила або соди,
який потім підігрівають до 45—55 °С; збільшення міцності розчину, як і
надмірне збільшення температури, може спричиняти руйнівну дію на волокна
вовни. У сушильних камерах при
температурі 50—70 °С волокна сушать .
Вихід вовни після гарячої мийки залежить від ступеню забрудненості вовни, яка
неоднакова для різних видів вовни. Так, вихід після мийки тонкої вовни 30—45 %,
напівгрубої 45—60 %, грубої 50—70 %.
3.Вовняні волокна — це рогоподібні утворення, що розвиваються в
шкірному покриві тварини. Вовняне
волокно складається з трьох
шарів: лускатого, коркового, серцевинного.
Лускатий шар волокна утворює зовнішній
покрив волокна і складається з найтонших рогоподібних лусочок. Форма, розташування, кількість лусочок на 1
мм довжини волокна різні у різних видів волокон.
Лускатому шару властива більша
механічна міцність і хімічна
стійкість, ніж іншим шарам
волокна, він виконує роль природного
захисного покриву. Лускатий шар волокон впливає на характер блиску волокна,
тому що те чи інше розташування лусочок, їх форма обумовлюють ступінь
відбивання світлових променів.
Корковий шар розташовується безпосередньо
під лускатим і утворює основне тіло волокна. Він складається з окремих елементарних клітин, розташованих вздовж волокна, проміжки між якими заповнені міжклітинною речовиною. Цей шар визначає
основні властивості волокна, тобто його міцність, розтяжність, пружність, м'якість
Серцевинний шар займає
центральну частину волокна і складається з дірчатих клітин, порожнини яких
заповнені повітрям. Наявність каналу є ознакою
грубого волокна зі зниженою межею міцності.
Перші два шари є у кожному вовняному волокні, серцевинний шар у тонкому
волокні відсутній, він буває
лише в грубому товстому волокні.
Згідно з ДСТУ 2136 за ознаками
будови вовну поділяють на типи: пух, перехідний волос, ость і мертвий волос (рис.3).
Пух — найбільш тонке звите волокно, складається з
двох шарів: зовнішнього — лускатого і внутрішнього — коркового. Серцевинний
відсутній. Найцінніше тонке, м’яке волокно, товщиною до 30 мкм.
Перехідний
волос - крім лускатого і коркового шарів, має третій
шар — слаборозвинений серцевинний, який зустрічається лише на коротких
ділянках, товщиною від 30 до 52 мкм.
Ость - значно товща і грубіша
за пух, майже не має звитості. Лусочки, що покривають волокно, мають форму
окремих пластинок. Поряд з лускатим і корковим шарами ость містить досить
розвинений серцевинний шар, що проходить по всій довжині волокна, товщиною від 52
до 200 мкм.
Мертвий волос — грубе, пряме волокно. Воно вкрите великими лусочками, має вузьке
кільце коркового шару і дуже розвинений серцевинний. Позбавлені
еластичності та міцності, волокна непридатні для
переробки у текстильному виробництві.
а б
в г
Рис. 3. Типи
вовняних волокон:
а) пух; б)
перехідний волос; в) ость; г) мертвий волос
4.Хімічний склад волокон вовни - білкове сполучення кератину.
Властивості волокон вовни. Довжина вовни залежить від виду тварин і типу волокон. Довжина овечої вовни
коливається у межах від 60 до 120 мм. Характеристики товщини
коливаються у досить широких межах — від 10 до 160 мкм — і залежать від
виду тварини, її породи, індивідуальних особливостей, умов утримання, типу
волокон вовни тощо. Більш високоякісною є вовна тонка та однорідна за товщиною.
Товщина овечої вовни залежить, насамперед, від типу волокон. У руні містяться
волокна різних типів і різної довжини залежно від частини тіла вівці, з якої воно
зістригалося. З метою зрівнювання волокон за довжиною проводять сортування —
розподіляють руно на окремі частини. Після цього отримують вовну, яку умовно
називають однорідною та неоднорідною. Однорідна вовна складається переважно з
волокон одного типу — пуху, перехідного волосу тощо. За товщиною однорідну вовну розподіляють на тонку — 14,0—25,0 мкм; напівтонку
— 25,1—31,0 мкм; напівгрубу — 31,1—41,0 мкм; грубу — 41,1 мкм і більше. Міцність волокон вовни порівняно
невисока. Вона залежить від багатьох
чинників, насамперед, від товщини. Тонші волокна набагато міцніші за грубі. Звитість вовни — це властивість волокон, з якою пов'язують їх здатність до
валяння. Звитість оцінюють коефіцієнтом звитості вовни (Кз). Максимальна звитість волокна – 13 завитків на 1 см. При зволоженні волокон вовни водою або
вологим паром її фізико-механічні властивості
значно змінюються. Після зволоження міцність вовни різко знижується (на
30 % і більше), адже під впливом води розриваються або стають слабшими
міжмолекулярні зв'язки кератину. У вологому середовищі кератин вовни
пом'якшується, що супроводжується набуханням волокна та збільшенням розмірів
поперечного перерізу, підвищенням розтяжності волокна та зниженням міцності. Відносне розривне подовження вовни у сухому стані коливається в межах 20—35 %, у мокрому —
30—50 %. Вироби з вовни у сухому стані
стійкі до зминання, добре зберігають форму та розміри, є досить стійкими до
багаторазових розтягнень та подвійних згинів. Гігроскопічність вовни сягає 13— 15 %. З підвищенням відносної
вологості оточуючого середовища волокна вовни здатні поглинати до 50 % вологи.
У воді волокна вовни набухають. При цьому суттєво збільшується площа
поперечного перерізу волокон (на 30 — 35 %) і дещо зростає довжина — на 1—2 % .
Внаслідок цього у готових виробах з вовни під впливом вологи змінюються
лінійні розміри, порушується форма. Вовна
стійка до дії води під час кипіння.
Розм'якшене волокно вовни легко деформується і здатне фіксуватися у
наданому положенні при висушуванні. Тобто вовна
має хорошу формувальну здатність. При температурі води близько 150 С відбувається гідролітичне
руйнування вовни. Кератин вовни
чутливий до лугів — вони викликають його руйнування. Обробка слабкими розчинами
кислот підвищує її міцність. Концентровані
кислоти викликають помітне руйнування. Неконцентровані луги розчиняють
вовну. Під час інсоляції протягом 1120
год. волокна вовни втрачають міцність на 50 %. На відміну від усіх текстильних волокон вовна здатна звалюватись.
Звалюваність — це здатність вовни в процесі операції обробки тканин – валяння,
утворювати повстеподібну поверхню. Здебільшого звалювання характерне для
тонкої, пружної і сильно звитої вовни. У полум'ї
волокна вовни спікаються, винесені з вогню — не горять, в кінці горіння утворюють чорну
кульку, що легко розтирається, при цьому відчувається запах паленого пір'я.
Питання для самоконтролю
1.Яку вовну називають регенерованою?
2.Охарактеризуйте шари вовняного волокна – лускатий, корковий, серцевинний.
3.Які характеристики волокон вовни впливають на здатність звалюватись?