Тема : “ПОВІТРЯНІ В’ЯЖУЧІ.
ВИПРОБУВАННЯ БУДІВЕЛЬНОГО ГІПСУ”
Мета роботи: Навчитися визначати ступінь подрібнення будівельного гіпсу,
нормальну крутість гіпсового тіста, строки тужавлення
гіпсового тіста, границю міцності
гіпсового каменю при
стисканні та вигині. За результатами зробити висновки.
Прилади та обладнання: прилад для технічного просіювання, сито з сіткою
№02, технічні терези, віскозиметр Суттарда,
прилад Віка, гіпс,
вода, чаша і лопатка для замішування гіпсового тіста, мірний
циліндр, секундомір, форми.
ТЕОРЕТИЧНА ДОВІДКА:
Будівельним
гіпсом називають порошкоподібну повітряну в’яжучу речовину, яку отримують в
результаті теплової обробки (при 140о –170оС) двоводного природного гіпсу з утворенням півводного гіпсу CaSO4×0,5H2O.
Якість гіпсових
в’яжучих визначається строками тужавлення, тонкістю помелу, водопотребою,
границею міцності на стиск та згин.
Залежно від
строків тужавлення гіпсові в’яжучі поділяють на три групи: швидкотверднучі
(індекс А) з початком тужавлення не раніше як 2 хв., закінченням – не пізніше,
як 15 хв.; нормальнотвердіючі
(індекс Б) з початком тужавлення не пізніше, ніж 6 хв., закінченням – не
пізніше, ніж 30 хв.; повільнотвердіючі (індекс Б) з
початком тужавлення не раніш як 30 хв., закінчення – не нормується.
Тонкість помелу
гіпсових в’яжучих оцінюється просіюванням через сито з розміром отворів
Для одержання тіста нормальної густоти будівельний гіпс
вимагає до 50-70% води.
Для гіпсових в’яжучих установлено марки залежно від границі
міцності при стиску Rст з урахуванням
міцності на вигин Rвиг. Усі гіпсові
в’яжучі діляться за міцністю на 12 марок (від Г2 до Г25), чисельне значення
марки відповідає мінімальній границі міцності зразків на стиск у МПа. Для
будівельного гіпсу найхарактернішими є марки Г4...Г7 з нормованою границею
міцності на згин не менше, відповідно, 2...3,5 МПа.
Маркування
гіпсового в’яжучого дає інформацію про його основні властивості. Наприклад,
маркою Г-5-А-II позначено гіпсова в’яжуча речовина марки 5, швидкотвердіюча,
середнього помелу.
ХІД РОБОТИ:
1.
Визначення тонкості помелу гіпсу.
1.1.
Будівельний гіпс висушують протягом 1 год. у сушильній шафі.
1.2.
Наважку гіпсу (не менше
1.3.
Просіюють, визначають залишок на ситі. Дані вносять в таблицю 5.1:
Таблиця
5.1
№ |
Маса наважки,г |
Маса сита, г |
Маса сита з залишком, г |
Маса залишку, г |
Тонкість
помелу, % |
1 |
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
1.4. Зробити висновок про
ступінь помелу гіпсу.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Визначення
нормальної крутості гіпсового тіста.
2.1. Перед випробуванням віскозиметр Суттарда очищають і змочують водою. Циліндр розміщують
вертикально у центрі концентричних кіл.
2.2. Наважку гіпсу 300г швидко замішують з
водою в кількості 50..60% від маси гіпсу протягом 30с до одержання однорідної
маси.
2.3. Зробивши два різких перемішування,
виливають тісто в циліндр. Вирівнюють поверхню тіста. Витрати часу – до 30с.
2.4. Різко піднімають циліндр вгору. Тісто
розпливається по склу коржиком. Діаметр коржика має становити близько
Таблиця 5.2
№ п/п |
Витрата гіпсу, г |
Витрата води, г, % |
Діаметр коржика, см |
Нормальна крутість гіпсового тіста |
1 |
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
2.5. Зробити висновок про водопотребу
гіпсу.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Визначення строків тужавлення гіпсового
тіста.
3.1. Перевірити вільне падіння приладу Віка.
3.2. Налити в чашу воду,
необхідну для приготування гіпсового тіста нормальної консистенції з 200г
гіпсу.
3.3. Протягом 30с всипають гіпс у чашу з
водою і перемішують тісто.
3.4. Тісто виливають у кільце приладу Віка.
Поверхню загладжують.
3.5.
Кільце з тістом поміщають під голку приладу. Голку суміщають з поверхнею тіста.
3.6. Затискний гвинт відпускають, голка
опускається і занурюється в тісто.
3.7.
Кожні 30с дослід повторюють, щоразу обчищаючи голку і змінюючи місце занурення.
Час і глибину занурення фіксують. Дані вимірювань вносять в таблицю 5.3:
Таблиця 5.3
№ п/п |
Витрата гіпсу, г |
Витрата води, г |
Час початку засипання гіпсу |
Час опускання голки приладу |
Занурення голки приладу, мм |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.8. Зробити висновок про швидкість
тужавлення гіпсу.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Визначення міцності
гіпсового каменю.
4.1. Виготовляють балочки розмірами 40 ´ 40 ´
гіпсового тіста нормальної густоти у
спеціальні форми.
4.2. Через 1...1,5 години виймають балочки з
форм, перевіряючи їх на якість.
4.3. Випробування на вигин проводять через 2
години.
4.4. Півбалочки
після випробування на вигин випробовують на стиск.
4.5. Дані вимірювань та обчислень вносять до
таблиці 5.4:
Таблиця 5.4
№ |
Висота, см |
Ширина, см |
Довжина, см |
Руйнівна сила
при вигині, кгс |
Границя
міцності при вигині, МПа |
Площа попереч.
перерізу, см2 |
Руйнівна сила
при стиску, кгс |
Границя
міцності при стиску, МПа |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
4.6.
Зробити висновок про марку гіпсу за міцністю.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ:
1. Що називається неорганічними в’яжучими речовинами?
2. Що називається будівельним гіпсом?
3. Які основні властивості гіпсу?
4. Які є ступені помелу гіпсу? Як це
впливає на інші характеристики матеріалу?
5. Як визначають нормальну крутість
гіпсового тіста? Для чого потрібен цей показник?
6. Які строки тужавлення гіпсу?
7. Яка міцність гіпсу?
8. Де застосовують будівельний гіпс?