ПРАКТИЧНА РОБОТА №6
ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА
Тема : Планування
прибутку і рентабельності.
Навчальна мета
Навчитися розраховувати розмір прибутку, рентабельності,
беззбитковий обсяг продаж.
Науково – практичне
обґрунтування теми:
При плануванні діяльності підприємства необхідно
розраховувати величину цільового прибутку, що забезпечує умови самофінансування
підприємства при вирішенні стратегічних і тактичних задач підприємства.
Термін часу на
виконання завдання 2 години
Спосіб виконання
завдання індивідуальний
Методичне та
матеріальне забезпечення
Завдання та методичні вказівки на практичну роботу №6
Основна та
додаткова література
1.Зінь Е.А. Планування діяльності
підприємства: Підручник. – К.: ВД ”Професіонал”, 2004. – 320 с.
2.Іванова В.В. Планування
діяльності підприємства: Навч.посібник. – К.: Центр навчальної літератури,
2006. – 472с.
3.Шваб Л. І. Економіка
підприємства: Навч.посібник. – К.: Каравела, 2007, – 584 с. (ст. 490-492)
4.Орлов О.О. Планування
діяльності промислового підприємства. Підручник. – К.: Скарби, 2002. – 336с.
Зміст і
послідовність виконання роботи:
1. На основі завдання практичної
роботи №6 розраховувати розмір прибутку, рентабельності, беззбитковий обсяг
продаж.
2. Зробити
висновки щодо взаємозв’язку обсягу реалізації, прибутку і витрат виробництва.
Питання для самоперевірки:
1)Дайте визначення прибутку.
Які Ви знаєте види прибутку?
2)Виведіть формулу точки
беззбитковості.
3)Чому при збільшенні або
зменшенні маржинального прибутку рівно настільки ж збільшується (зменшується)
прибуток підприємства?
4)Які труднощі розподілу
постійних витрат між виробами?
5)Чому використання маржинального
прибутку переважно при вирішенні проблем вибору асортименту, механізму
формування ціни і прибутку, доцільність виконання додаткового замовлення, ніж
інформація про криві витрат?
Контроль вихідного рівня знань
У всіх студентів перевіряється
правильність проведених розрахунків та обґрунтованість зроблених висновків.
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ
ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ №6
Прибуток- це частина виручки, що
залишається в підприємства після покриття всіх витрат на виробничу і комерційну
діяльність.
З економічної точки зору виділяється прибуток, створений
у ході різної діяльності:
·
Прибуток (збиток) від основної діяльності (від реалізації продукції і
послуг);
·
Прибуток (збиток) від операційної діяльності;
·
Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;
·
Прибуток від звичайної діяльності;
·
Чистий прибуток.
Рентабельність - співвідношення у відсотках прибутку і
витрат.
Види рентабельності:
1. Рентабельність виробництва:
а) балансова
П.
R = -------------- х 100 %
ОФ + ОбК
б) чиста
Пч.
R = -------------- х 100 %
ОФ + ОбК
П. - прибуток від звичайної діяльності до
оподаткування;
Пч. - чистий прибуток;
ОФ - середньорічна вартість
основних фондів;
ОбК - сума оборотних коштів
2. Рентабельність продукції:
Пр.
R = ------- х 100 % ,
С
Пр. - прибуток від реалізації
продукції;
С - повна собівартість
реалізованої продукції.
3. Рентабельність продаж:
Пр.
R = ------- х 100 % ,
РП
РП - обсяг
реалізованої продукції (виручка від реалізації продукції).
4. Рентабельність активів:
П.
А
А - середньорічна вартість
активів (сума вартості основних фондів, оборотних коштів і нематеріальних
активів).
5. Рентабельність власного
капіталу:
Пч.
R = ------- х 100 % ,
ВК
ВК - середньорічна сума власного
капіталу.
Беззбитковий обсяг виробництва - обсяг виробництва, при якому підприємство не має ні
прибутків, ні збитків, тобто виручка від реалізації продукції дорівнює витратам
на виробництво і реалізацію цієї продукції і визначається за формулою:
F F - постійні
витрати на весь випуск;
Х = ---------, шт. V - перемінні витрати на
одиницю продукції;
Ц – V Ц
- ціна одиниці.
ЗАВДАННЯ НА ПРАКТИЧНУ РОБОТУ №6
Варіант
№1.
1.
Підприємство
має можливість укласти договір на постачання
7 500 од. виробів за ціною
400 грн. за одиницю. Змінні витрати
на одиницю продукції
складають 175 грн. Сума постійних
витрат- 850 тис.грн. Розрахуйте мінімальний обсяг замовлення
в натуральних вимірниках і
вартісному виразі, який гарантує
беззбитковість виробництва,
а також прибуток, отриманий від
виконання замовлення.
2.
З урахуванням ринкової кон’юнктури підприємець
змушений знизити ціну до 350 грн., але бажає одержати той же прибуток, що і при
ціні 400 грн. Розрахуйте, який у
цьому випадку повинен бути обсяг замовлення і чому при цьому дорівнюватиме
“точка беззбитковості”.
Варіант
№2.
Підприємство виготовляє один
вид продукції. Постійні витрати на рік складають 160 тис.грн. Відпускна ціна
виробу (без ПДВ)- 20 грн., змінні витрати- 8 грн. Попит на продукцію-
стабільний. Планується обсяг продажу- 18 тис.од.
Визначити:
1.
критичний
обсяг виробництва;
2.
кількість
одиниць продукції, реалізація яких забезпечить одержання чистого прибутку в
розмірі 40 тис.грн.;
3.
розмір
прибутку при зменшенні змінних витрат на 5% і збільшенні постійних витрат на 12
тис.грн. (плановий обсяг продажу не зміниться);
4.
ціну, яку
необхідно встановити, щоб отримати прибуток у розмірі 70 тис.грн. при
запланованому обсязі продажу;
5.
додатковий
обсяг продажу, необхідний для покриття додаткових постійних витрат у сумі 20
тис.грн.
Варіант
№3.
З даними таблиці розрахуйте
виручку від реалізації, маржинальний прибуток на одиницю і на обсяг величини
“беззбиткового обороту” за умови, що постійні витрати по підприємству
дорівнюють 2 000 тис.грн.
Вироби |
Кількість, тис.од. |
Ціна, грн. |
Змінні витрати на одиницю, грн |
А |
120 |
30 |
20 |
В |
75 |
40 |
28 |
С |
150 |
42 |
34 |
Варіант
№4.
Підприємство виробляє три вироби,
квартальний випуск яких відповідно дорівнює 125, 100 і 50 тис.од. Розрахуйте
показники, наведені в таблиці:
Показник |
На одиницю продукції, грн. |
На виробничу програму, тис.грн. |
Всього |
||||
Виріб А |
Виріб Б |
Виріб В |
Виріб А |
Виріб Б |
Виріб В |
||
Змінні витрати |
20 |
30 |
35 |
|
|
|
|
Постійні витрати |
|
|
|
|
|
|
1 000 |
Виручка від реалізації |
25 |
40 |
40 |
|
|
|
|
Маржина-льний прибуток |
|
|
|
|
|
|
|
Собівар-тість |
|
|
|
|
|
|
|
Прибуток |
|
|
|
|
|
|
|
Варіант
№5.
При ціні 350 грн. за один виріб підприємець
одержав замовлення 4 500 шт. (що нижче
“точки беззбитковості”). Змінні витрати на одиницю продукції становлять 150
грн. Постійні витрати на увесь випуск- 847 тис.грн.
Визначити:
1.
Якими
повинні бути постійні витрати, щоб вийти на беззбитковий оборот.
2.
На
скільки потрібно знизити змінні витрати, щоб вийти на беззбитковий оборот
3.
Чому
дорівнює прибуток, якщо використати одночасно 1 і 2 варіанти.
4.
Якщо всі
ці варіанти неможливі, то якою повинна бути ціна, щоб забезпечити беззбиткову
роботу.
Варіант
№6.
Розрахувати загальну і чисту рентабельність
виробництва, а також середньорічну рентабельність активів, використовуючи дані
таблиці:
Показники |
На початок року |
На кінець року |
1.Вартість
основних фондів, тис.грн. |
140 |
139 |
2.Вартість
нематеріальних активів, тис.грн. |
37 |
38 |
3.Виробничі
запаси,тис.грн. |
20 |
21 |
4.Незавершене
виробництво, тис.грн. |
30 |
34 |
5.Витрати
майбутніх періодів, тис.грн. |
11 |
10 |
6.Готова
продукція на складі, тис.грн. |
17 |
19.2 |
7.Гроші в касі і
на розрахунковому рахунку, тис.грн. |
10 |
13 |
8.Дебіторська
заборгованість, тис.грн. |
1.5 |
2 |
9.Прибуток від звичайної діяльності, тис.грн. |
- |
95 |
10.Податок на
прибуток, % |
- |
18 |
Варіант
№7.
Визначити рентабельність продукції і продаж
по кожному виробу окремо, а також середню рентабельність по усім виробам за
даними таблиці:
Показник |
Виріб |
Всього |
||
А |
Б |
В |
||
1.Виручка від
реалізації продукції з ПДВ, тис.грн. |
175 |
200 |
205 |
|
2.Обсяг продаж,
од. |
1 250 |
1 300 |
1 415 |
|
3.Змінні витрати
на виріб,грн. |
10.34 |
10.75 |
11.71 |
- |
4.Постійні
витрати на увесь обсяг продаж, тис.грн. |
|
|
|
220 |
Варіант
№8.
Розрахувати планову суму валового і чистого
прибутку підприємства за даними таблиці:
Показники |
Значення |
1.Валовий дохід
від виробничо-господарської діяль-ності (без ПДВ), тис.грн. |
3 040 |
2.Валові витрати,
тис.грн.: матеріальні витрати витрати на оплату праці відрахування на соціальні потреби амортизація основних фондів інші витрати |
1 180 540 203 370 325 |
3.Витрати, що
зменшують прибуток, тис.грн.: витрати на утримання дитячих дошкільних
закладів плата за землю податок із власників транспортних
засобів |
30 25 4 |
4.Ставка податку
з прибутку, %. |
18 |
Варіант
№9.
Розрахувати суму необхідного чистого
прибутку підприємства на плановий рік на
підставі таких даних:
1.
Дивіденди
акціонерам виплачуються в розмірі 10% акціонерного капіталу, внличина якого
складає 800 тис.грн.
2.
Резервний
фонд планується в розмірі 80 тис.грн.
3.
Інвестування
буде здійснено:
-на закупівлю нового обладнання- 200
тис.грн.;
-у реконструкцію цеху №1- 350 тис.грн.
4. Фонд матеріального заохочення планується в
розмірі 50 тис.грн.
4.
На
соціальний розвиток колективу необхідні кошти в розмірі 40 тис.грн.
5.
Ставка
податку на прибуток- 18%.
Розрахувати необхідний обсяг
продажу продукції для одержання планової суми прибутку, якщо плановий рівень
рентабельності обсягів продажу дорівнює 10%.
Варіант
№10.
Розрахувати величину оподатковуваного і
чистого прибутку, суму податку на прибуток на плановий квартал, якщо:
1.
Обсяг
товарної продукції- 3 200 тис.грн.
2.
Загальні
витрати на виробництво товарної продукції- 2 600 тис.грн.
3. Залишки готової продукції на складах
підприємства: у відпускних цінах: на
початок кварталу- 200 тис.грн.; на кінець
кварталу- 150 тис.грн.; по собівартості: на початок кварталу- 180 тис.грн.; на кінець кварталу- 132 тис.грн.
4.
Витрати
на реалізацію продукції- 300 тис.грн.
5.
Доходи
від здачі в оренду майна- 25 тис.грн.
6.
Дивіденди
від придбання цінних паперів- 20 тис.грн.
7.
Ставка
податку на прибуток- 18%.