ПРАКТИЧНА РОБОТА №6

 

ІНСТРУКЦІЙНА   КАРТКА

 

Тема :       Планування прибутку і рентабельності.

Навчальна мета

Навчитися розраховувати розмір прибутку, рентабельності, беззбитковий обсяг продаж.

Науково – практичне обґрунтування теми:

При плануванні діяльності підприємства необхідно розраховувати величину цільового прибутку, що забезпечує умови самофінансування підприємства при вирішенні стратегічних і тактичних задач підприємства.

Термін часу на виконання завдання     2 години

Спосіб виконання завдання     індивідуальний

 

Методичне та матеріальне забезпечення

Завдання та методичні вказівки на практичну роботу №6

Основна та додаткова література

1.Зінь Е.А. Планування діяльності підприємства: Підручник. – К.: ВД ”Професіонал”, 2004. – 320 с.

2.Іванова В.В. Планування діяльності підприємства: Навч.посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 472с.

3.Шваб Л. І. Економіка підприємства: Навч.посібник. – К.: Каравела, 2007, – 584 с. (ст. 490-492)

4.Орлов О.О. Планування діяльності промислового підприємства. Підручник. – К.: Скарби, 2002. – 336с.

 

Зміст і послідовність виконання роботи:

1. На основі завдання практичної роботи №6 розраховувати розмір прибутку, рентабельності, беззбитковий обсяг продаж.

2. Зробити висновки щодо взаємозв’язку обсягу реалізації, прибутку і витрат виробництва.

Питання для самоперевірки:

1)Дайте визначення прибутку. Які  Ви знаєте види прибутку?

2)Виведіть формулу точки беззбитковості.

3)Чому при збільшенні або зменшенні маржинального прибутку рівно настільки ж збільшується (зменшується) прибуток підприємства?

4)Які труднощі розподілу постійних витрат між виробами?

5)Чому використання маржинального прибутку переважно при вирішенні проблем вибору асортименту, механізму формування ціни і прибутку, доцільність виконання додаткового замовлення, ніж інформація про криві витрат?

Контроль вихідного рівня знань

У всіх студентів перевіряється правильність проведених розрахунків та обґрунтованість зроблених висновків.

 

 

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ №6

 

Прибуток- це частина виручки, що залишається в підприємства після покриття всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність.

З економічної точки зору виділяється прибуток, створений у ході різної діяльності:

·         Прибуток (збиток) від основної діяльності (від реалізації продукції і послуг);

·         Прибуток (збиток) від операційної діяльності;

·         Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;

·         Прибуток від звичайної діяльності;

·         Чистий прибуток.

Рентабельність - співвідношення у відсотках прибутку і

                                витрат.

Види рентабельності:

1. Рентабельність виробництва:

а) балансова

                                                                     П.

R = -------------- х 100 %

                                                            ОФ + ОбК

б) чиста

Пч.

R = -------------- х 100 %

ОФ + ОбК

П. -  прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;

Пч. - чистий прибуток;

ОФ - середньорічна вартість основних фондів;

ОбК - сума оборотних коштів

2. Рентабельність продукції:

Пр.

R = ------- х 100 % ,

С

Пр. - прибуток від реалізації продукції;

С - повна собівартість реалізованої продукції.

3. Рентабельність продаж:

Пр.

R = ------- х 100 % ,

РП

РП - обсяг реалізованої продукції (виручка від реалізації продукції).

4. Рентабельність активів:

                                                                   П.

R = ------- х 100% ,

А

А - середньорічна вартість активів (сума вартості основних фондів, оборотних коштів і нематеріальних активів).

5. Рентабельність власного капіталу:

                                                                 Пч.

R = ------- х 100 % ,

                                                                 ВК

ВК - середньорічна сума власного капіталу.

Беззбитковий обсяг виробництва - обсяг виробництва, при якому підприємство не має ні прибутків, ні збитків, тобто виручка від реалізації продукції дорівнює витратам на виробництво і реалізацію цієї продукції і визначається за формулою:

                     F                               F - постійні витрати на весь випуск;

          Х = ---------, шт.                V - перемінні витрати на одиницю продукції;

                 Ц – V                           Ц - ціна одиниці.

ЗАВДАННЯ НА ПРАКТИЧНУ РОБОТУ №6

 

Варіант №1.

1.       Підприємство має можливість укласти договір на постачання

      7 500 од. виробів за ціною 400 грн. за одиницю. Змінні витрати

      на одиницю продукції складають 175 грн. Сума постійних

      витрат- 850 тис.грн.  Розрахуйте мінімальний обсяг замовлення

      в натуральних вимірниках і вартісному виразі, який гарантує

      беззбитковість виробництва, а також прибуток, отриманий від

      виконання  замовлення.

2.       З урахуванням ринкової кон’юнктури підприємець змушений знизити ціну до 350 грн., але бажає одержати той же прибуток, що і при ціні 400 грн. Розрахуйте, який у цьому випадку повинен бути обсяг замовлення і чому при цьому дорівнюватиме “точка беззбитковості”.

Варіант №2.

    Підприємство виготовляє один вид продукції. Постійні витрати на рік складають 160 тис.грн. Відпускна ціна виробу (без ПДВ)- 20 грн., змінні витрати- 8 грн. Попит на продукцію- стабільний. Планується обсяг продажу- 18 тис.од.

    Визначити:

1.     критичний обсяг виробництва;

2.     кількість одиниць продукції, реалізація яких забезпечить одержання чистого прибутку в розмірі 40 тис.грн.;

3.     розмір прибутку при зменшенні змінних витрат на 5% і збільшенні постійних витрат на 12 тис.грн. (плановий обсяг продажу не зміниться);

4.     ціну, яку необхідно встановити, щоб отримати прибуток у розмірі 70 тис.грн. при запланованому обсязі продажу;

5.     додатковий обсяг продажу, необхідний для покриття додаткових постійних витрат у сумі 20 тис.грн.

Варіант №3.

    З даними таблиці розрахуйте виручку від реалізації, маржинальний прибуток на одиницю і на обсяг величини “беззбиткового обороту” за умови, що постійні витрати по підприємству дорівнюють 2 000 тис.грн.

Вироби

Кількість, тис.од.

Ціна, грн.

Змінні витрати на одиницю, грн

А

120

30

20

В

75

40

28

С

150

42

34

 

 

Варіант №4.

    Підприємство виробляє три вироби, квартальний випуск яких відповідно дорівнює 125, 100 і 50 тис.од. Розрахуйте показники, наведені в таблиці:

Показник

На одиницю продукції, грн.

На виробничу програму, тис.грн.

Всього

Виріб А

Виріб Б

Виріб В

Виріб А

Виріб Б

Виріб В

Змінні витрати

 

20

 

30

 

35

 

 

 

 

Постійні витрати

 

 

 

 

 

 

 

1 000

Виручка від реалізації

 

 

25

 

 

40

 

 

40

 

 

 

 

Маржина-льний прибуток

 

 

 

 

 

 

 

Собівар-тість

 

 

 

 

 

 

 

Прибуток

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіант №5.

    При ціні 350 грн. за один виріб підприємець одержав замовлення  4 500 шт. (що нижче “точки беззбитковості”). Змінні витрати на одиницю продукції становлять 150 грн. Постійні витрати на увесь випуск- 847 тис.грн.

    Визначити:

1.     Якими повинні бути постійні витрати, щоб вийти на беззбитковий оборот.

2.     На скільки потрібно знизити змінні витрати, щоб вийти на беззбитковий оборот

3.     Чому дорівнює прибуток, якщо використати одночасно 1 і 2 варіанти.

4.     Якщо всі ці варіанти неможливі, то якою повинна бути ціна, щоб забезпечити беззбиткову роботу.

Варіант №6.

    Розрахувати загальну і чисту рентабельність виробництва, а також середньорічну рентабельність активів, використовуючи дані таблиці:

Показники

На початок року

На кінець року

1.Вартість основних фондів, тис.грн.

140

139

2.Вартість нематеріальних активів, тис.грн.

37

38

3.Виробничі запаси,тис.грн.

20

21

4.Незавершене виробництво, тис.грн.

30

34

5.Витрати майбутніх періодів, тис.грн.

11

10

6.Готова продукція на складі, тис.грн.

17

19.2

7.Гроші в касі і на розрахунковому рахунку, тис.грн.

 

10

 

13

8.Дебіторська заборгованість, тис.грн.

1.5

2

9.Прибуток від звичайної діяльності, тис.грн.

-

95

10.Податок на прибуток, %

-

18

Варіант №7.

    Визначити рентабельність продукції і продаж по кожному виробу окремо, а також середню рентабельність по усім виробам за даними таблиці:

Показник

Виріб

Всього

А

Б

В

1.Виручка від реалізації продукції з ПДВ, тис.грн.

 

175

 

200

 

205

 

2.Обсяг продаж, од.

1 250

1 300

1 415

 

3.Змінні витрати на виріб,грн.

10.34

10.75

11.71

-

4.Постійні витрати на увесь обсяг продаж, тис.грн.

 

 

 

 

 

220

 

Варіант №8.

    Розрахувати планову суму валового і чистого прибутку підприємства за даними таблиці:

Показники

Значення

1.Валовий дохід від виробничо-господарської діяль-ності (без ПДВ), тис.грн.

 

3 040

2.Валові витрати, тис.грн.:

     матеріальні витрати

     витрати на оплату праці

     відрахування на соціальні потреби

     амортизація основних фондів

     інші витрати

 

1 180

540

203

370

325

3.Витрати, що зменшують  прибуток, тис.грн.:

      витрати на утримання дитячих дошкільних закладів

      плата за землю

      податок із власників транспортних засобів

 

30

25

4

4.Ставка податку з прибутку, %.

18

Варіант №9.

    Розрахувати суму необхідного чистого прибутку  підприємства на плановий рік на підставі таких даних:

1.     Дивіденди акціонерам виплачуються в розмірі 10% акціонерного капіталу, внличина якого складає 800 тис.грн.

2.     Резервний фонд планується в розмірі 80 тис.грн.

3.     Інвестування буде здійснено:

        -на закупівлю нового обладнання- 200 тис.грн.;

        -у реконструкцію цеху №1- 350 тис.грн.

4.  Фонд матеріального заохочення планується в розмірі 50 тис.грн.

4.     На соціальний розвиток колективу необхідні кошти в розмірі 40 тис.грн.

5.     Ставка податку на прибуток- 18%.

     Розрахувати необхідний обсяг продажу продукції для одержання планової суми прибутку, якщо плановий рівень рентабельності обсягів продажу дорівнює 10%.                   

Варіант №10.

    Розрахувати величину оподатковуваного і чистого прибутку, суму податку на прибуток на плановий квартал, якщо:

1.     Обсяг товарної продукції- 3 200 тис.грн.

2.     Загальні витрати на виробництво товарної продукції- 2 600 тис.грн.

3.     Залишки готової продукції на складах підприємства: у відпускних цінах: на початок кварталу- 200 тис.грн.; на кінець кварталу- 150 тис.грн.; по собівартості:       на початок кварталу- 180 тис.грн.; на кінець кварталу- 132 тис.грн.

4.     Витрати на реалізацію продукції- 300 тис.грн.

5.     Доходи від здачі в оренду майна- 25 тис.грн.

6.     Дивіденди від придбання цінних паперів- 20 тис.грн.

7.     Ставка податку на прибуток- 18%.