Практичні завдання до теми 17

 

Ситуація 1

Державний готель «Промінь» збитковий вже декілька років. Розвиток ринкових відносин в регіоні та збільшення числа бізнес-туристів не змінив стан готелю. Готельний фонд продовжує простоювати наполовину. Потребують значних капіталовкладень у реконструкцію заклади ресторанного господарства: ресторан на 150 місць, кафе – на 50 місць та бар. При аналізі діяльності готелю було виявлено погіршення якісних показників діяльності підприємства.

Вихідна інформація

  1. Готель знаходиться в мальовничому місці
  1. Будинок готелю – висотний
  1. Під’їзна дорога до готелю – об лаштована
  1. Стоянка для автомобілів поруч
  1. Втрата постійних клієнтів - на 70%
  1. Платоспроможність готелю – неплатоспроможний
  1. Зміна поведінки туристів – істотна
  1. Дизайн готелю – застарілий
  1. Обслуговуючий персонал – практики і спеціальної підготовки немає

 

Завдання 1

Для проведення санації готелю необхідно:

· провести первинний маркетинговий аналіз для визначення загроз;

·  визначити сильні та слабкі сторони діяльності готелю, внутрішні та зовнішні причини кризи;

· розробити маркетингову концепцію розвитку підприємства на плановий період.

 

Завдання 2

Так як більш детальний аналіз показав, що на підприємстві велика плинність кадрів і найбільша доля приходиться на посаду покоївок у зв’язку з монотонністю та одноманітністю їх роботи, необхідно:

·  спроектувати роботу покоївки, використовуючи відомі Вам сучасні моделі проектування роботи;

·  показати схематично взаємозв’язки між спроектованою роботою та іншими видами робіт.

Завдання 3

Розрахувати показники ефективності вкладень у реконструкцію (рентабельність та строк окупності) підрозділів ресторанного обслуговування готелю. Обрати найбільш привабливий варіант.

Показники

Ресторан

Бар

Кафе

Додаткові доходи, тис. грн.

1500

73,3

170

Додаткові валові витрати, тис. грн.

950

48,7

120

Капітальні вкладення, тис. грн.

1780

130

175

 

 

Ситуація 2

Ресторан при готельному комплексі «Мрія», орієнтований на обслуговування сімейних пар, планує удосконалити продуктову політику закладу ресторанного господарства завдяки введенню гриль-меню та збільшення обсягів реалізації власної продукції для відвідувачів зі сторони у вихідні та святкові дні.

У звітному році основні показники господарської діяльності характеризувалися наступними параметрами: валовий товарооборот становив 1602,2 тис.грн.; рівень комерційного доходу від торговельної діяльності до товарообороту – 40%; рівень змінних витрат – 33%; сума постійних витрат – 1000 тис.грн.

 

Завдання 1

Необхідно розробити гриль-меню ресторану.

  1. Розробіть асортимент шашликів та особливості їх презентації.
  2. Які технологічні властивості має мати сировина для шашликів?

3.      Розробіть технологічну схему приготування шашликів. Які процеси відбуваються при маринуванні м’яса? Обґрунтуйте вибір режиму теплової обробки, вкажіть асортимент гарнірів та соусів, що подаються до шашликів.

 

Завдання 2

Розрахувати товарооборот закладу ресторанного господарства готельного комплексу «Мрія» на плановий рік у точках:

Побудувати графік обсягу товарообороту ресторану готелю із зазначенням критичних точок господарської діяльності.

Завдання 3

Розробити програму заходів щодо досягнення цільових обсягів діяльності і реалізації економічної стратегії. Визначити перспективні напрямки удосконалення цінової та маркетингової діяльності закладу для збільшення товарообороту ресторан