Практичні завдання до теми 17
Ситуація 1
Державний
готель «Промінь» збитковий вже декілька років. Розвиток ринкових відносин в
регіоні та збільшення числа бізнес-туристів не змінив стан готелю. Готельний
фонд продовжує простоювати наполовину. Потребують значних капіталовкладень у
реконструкцію заклади ресторанного господарства: ресторан на 150 місць, кафе –
на 50 місць та бар. При аналізі діяльності готелю було виявлено погіршення
якісних показників діяльності підприємства.
Вихідна
інформація
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 1
Для
проведення санації готелю необхідно:
· провести
первинний маркетинговий аналіз для визначення загроз;
· визначити сильні
та слабкі сторони діяльності готелю, внутрішні та зовнішні причини кризи;
· розробити
маркетингову концепцію розвитку підприємства на плановий період.
Завдання 2
Так
як більш детальний аналіз показав, що на підприємстві велика плинність кадрів і
найбільша доля приходиться на посаду покоївок у зв’язку з монотонністю та
одноманітністю їх роботи, необхідно:
· спроектувати
роботу покоївки, використовуючи відомі Вам сучасні моделі проектування роботи;
· показати
схематично взаємозв’язки між спроектованою роботою та іншими видами робіт.
Завдання 3
Розрахувати
показники ефективності вкладень у реконструкцію (рентабельність та строк
окупності) підрозділів ресторанного обслуговування готелю. Обрати найбільш
привабливий варіант.
Показники |
Ресторан |
Бар |
Кафе |
Додаткові
доходи, тис. грн. |
1500 |
73,3 |
170 |
Додаткові
валові витрати, тис. грн. |
950 |
48,7 |
120 |
Капітальні
вкладення, тис. грн. |
1780 |
130 |
175 |
Ситуація 2
Ресторан
при готельному комплексі «Мрія», орієнтований на обслуговування сімейних пар,
планує удосконалити продуктову політику закладу ресторанного господарства
завдяки введенню гриль-меню та збільшення обсягів реалізації власної продукції
для відвідувачів зі сторони у вихідні та святкові дні.
У
звітному році основні показники господарської діяльності характеризувалися
наступними параметрами: валовий товарооборот становив 1602,2 тис.грн.; рівень
комерційного доходу від торговельної діяльності до товарообороту – 40%; рівень
змінних витрат – 33%; сума постійних витрат – 1000 тис.грн.
Завдання 1
Необхідно
розробити гриль-меню ресторану.
3.
Розробіть
технологічну схему приготування шашликів. Які процеси відбуваються при
маринуванні м’яса? Обґрунтуйте вибір режиму теплової обробки, вкажіть
асортимент гарнірів та соусів, що подаються до шашликів.
Завдання 2
Розрахувати
товарооборот закладу ресторанного господарства готельного комплексу «Мрія» на
плановий рік у точках:
Побудувати
графік обсягу товарообороту ресторану готелю із зазначенням критичних точок
господарської діяльності.
Завдання 3
Розробити
програму заходів щодо досягнення цільових обсягів діяльності і реалізації
економічної стратегії. Визначити перспективні напрямки удосконалення цінової та
маркетингової діяльності закладу для збільшення товарообороту ресторан