Лекція №8
ПРОМИСЛОВІСТЬ ЯК ВОДОСПОЖИВАЧ
В
Україні за об’ємом повного споживання і використання свіжої води одним із
найбільшим водоспоживачів є промисловість. У промисловості найбільшими
водоспоживачами є енергетика (споживає 60% всієї свіжої води і 53% зворотної),
чорна металургія (17 і 22%), хімічна і нафтохімічна (6 і 10 %), харчова
промисловість (5 і 3%). Ці найбільш водоємні галузі використовують біля 83%
всієї забраної води для промисловості.
Вода в промисловості
використовується для технічних, побутових потреб та створення резервів для
гасіння пожеж:
(4.1)
де - витрата води на
технологічні потреби, знаходиться в залежності від об’єму продукції і
середньорічної укрупненої норми витрати води на одиницю продукції, м3/с;
- витрата води на
задоволення господарсько-побутових потреб робітників, м3/с.
Згідно норм, на одного робітника в звичайному цеху потрібно мати - 25, а в
гарячих цехах - 35 л/зміну. Крім того, повинна бути передбачена витрата води на
миття і гігієнічні цілі із розрахунку 40...60 л на одного робітника. Додатково
враховується необхідність миття приміщень і поливу зелених насаджень;
- витрата води на гасіння
пожеж, яка встановлюється згідно відповідних норм в залежності від ступеня
вогнестійкості будівель і категорії виробництва і може дорівнювати 5...30 л/с.
Тривалість пожежі приймається 3 години. Якщо протягом цього часу запроектований
водовід не забезпечує необхідну величину витрат води, тоді повинні бути
передбачені резервуари для створення резервів води для гасіння пожеж.
Витрата води в промисловості
на технологічні потреби знаходиться за формулою:
(4.2)
де - кількість продукції;
- середньорічна норма
витрати води на одиницю продукції, л.
Крім цього, потрібно
врахувати, що витрата води в промисловості визначається характером використання
води, об'ємом і видом продукції, прийнятою технологією виробництва, схемою
промислового водопостачання.
Характер використання води
відзначається великою різноманітністю. Її можна використовувати як сировину,
розчинник, теплоносій і середовище, яке поглинає і транспортує механічно
розчинні домішки. Найбільшу кількість води, яка використовується в
промисловості, витрачають для охолодження, зокрема, в теплоенергетиці ця
величина складає 85% всіх витрат води.
Витрата води на одиницю
продукції змінюється в залежності від виду продукції, що випускається.
У залежності від
технологічної досконалості виробництва питоме водоспоживання дуже
різниться. Так, застаріле технологічне обладнання та технології, що
використовуються в Україні потребують в 3-5, а подекуди у 8-10 разів більше
води на випуск одиниці продукції, ніж у розвинутих країнах світу.
Таблиця 4.1
Середні питомі
витрати води на виробництво деяких видів продукції, м3/т
Вид продукції |
Витрата води, м3/т |
Вугілля |
1 |
Нафта |
6 |
Цемент |
17 |
Труби стальні |
60 |
Азотні добрива |
61,7 |
М’ясо (готова продукція) |
83 |
Алюміній |
122 |
Тканини трикотажні |
313,7 |
Картон |
315 |
Папір |
350 |
Сталь |
360 |
Чавун |
401 |
Газ |
944 |
Целюлоза |
1240 |
Синтетичні волокна |
2590 |
Великий вплив на
водоспоживання в промисловості має схема водоспоживання (прямотічна,
зворотна, повторна (послідовна) або комбінована) (рис.4.1).
Найбільш проста - прямотічна схема (рис. 4.1,а). Воду
подають із джерела водопостачання до промислового підприємства і після
використання вона поступає на очисні споруди, звідки її скидають у водні
об'єкти. На рис.4.2, показана схема прямоточної системи технічного
водоспоживання теплової (атомної) електростанції.
При зворотному водоспоживанні (рис.4.1,б) відпрацьовану після
технологічного процесу воду подають на охолодження і очистку, звідки вона знову
подається на підприємство для технологічних потреб. Вода, витрачена для
виготовлення продукції та інших безповоротніх втрат, подається з джерела води.
Звичайно величина втрат не перевищує 3-5%.
Повторна (послідовна) схема
водопостачання передбачає використання відпрацьованої води без додаткової
очистки чи обробки в інших процесах цього ж виробництва, або на інших
підприємствах і після відповідної очистки, скидання її у водоприймач. Іноді
кратність використання води досягає 10...14, як, наприклад, у деяких країнах
Західної Європи.
Найбільш раціональною є
комбінована схема водопостачання, за якою вода після повторного використання і
очистки поступає знову на підприємство (рис.3.1,в).
Ефективність використання води в промисловості оцінюється такими показниками:
1) Технічна
досконалість систем водопостачання оцінюється кількістю зворотної води,
яка використовується (%):
(4.3)
Рис. 4.1. Схеми
водопостачання в промисловості: а) прямотічна; 6) зворотна;
в) комбінована.
1 - річка (джерело свіжої води); 2 -
насосна станція (водозабір}; 3 - споруди водопідготовки; 4 - трубопровід; 5
цехи підприємства: 6 - каналізація; 7 -
споруди охолодження і очистки; 8 - скид стічних вод; g напрямок руху води.
Рис.4.2. Схема прямоточної системи технічного
водоспоживання теплової (атомної) електростанції
1 - річка; 2 - насосна станція; 3 -
водовід; 4 - будівля електростанції; 5 -
конденсатор; б - канал для відводу теплої води; 7 - скид стічних вод.
2) Ефективність
використання води, яка забирається з водного об’єкту:
(4.4)
3) Величина
безповоротного водоспоживання і втрат води (%):
(4.5)
4) Кратність
використання води:
(4.6)
де - витрата води, що
забирається з водного об’єкту, м3/с;
- витрата води, що
поступає з сировиною, м3/с;
- витрата води, що
використовується зворотно і послідовно, м3/с;
- витрата води, яка
скидається у водний об’єкт, м3/с.
Необхідно зменшувати
об’єми водоспоживання в промисловості шляхом:
1) застосування зворотної і повторної схем
водопостачання, що сприяє не тільки зменшенню водозабору свіжої води із водних
об’єктів, а й істотно зменшує або навіть зовсім виключає скид у водні об’єкти
забруднених стічних вод;
2) впровадження у виробництво безводних
технологій, які не вимагають води або використовують її в значно менших
кількостях. Наприклад, заміна водяного охолодження повітряним, або газовим, чи
конденсованими парами натрію і т. п.;
3) розробки нових технологій (або
суміщення їх) чи виробництв, у яких в одному із них тепло виділяється, а в
інших - поглинається (наприклад, при хімічних реакціях);
4) використання відпрацьованих вод
виробництв після відповідної водо-підготовки для технічного водопостачання
окремих підприємств, що не вимагають особливої якості води;
5) розробки науково обґрунтованих норм
водоспоживання і водовідведення на одиницю продукції;
6) суворого контролю за дотриманням на
підприємствах технологічної дисципліни, тобто недопущення невиробничих втрат
води (пошкоджень трубопроводів, виходу із ладу запірної апаратури і інше);
7) обліку водоспоживання на підприємстві,
застосування штрафів за перевитрату води та налагодження системи плати за
водоспоживання.
Запитання
для контролю
1.
Потреба промислових підприємств у водних ресурсах.
2.
Шляхи витрат води у промисловості
3.
Поняття про питоме водоспоживання.
4.
Схеми водоспоживання промислових підприємств.
5.
Ефективність використання води в промисловості.
6.
Економія води у промисловості.